Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een huis kopen in crisistijd

Victor en Ans willen best een eigen huis kopen. Zij wonen nu alweer vier jaar in hun driekamerhuurflat op de vierde verdieping. Deze starterswoning is nog groot genoeg, maar zij vinden dat ze aan een volgende stap toe zijn. Beiden hebben ook een kinderwens, waardoor de woning te klein gaat worden. Victor wil bovendien een eigen kamer omdat hij steeds meer thuis werkt. Voor de toekomst is de combinatie werken en vader zijn een goedkopere oplossing dan hun kind naar de kinderopvang  brengen.

Ans zit op vrijdagavond op internet te zoeken naar een leuke eengezinswoning. Al na een paar minuten heeft zij een leuke eengezinswoning gevonden waarvan de vraagprijs 290.000 euro bedraagt. Op de website is het ook mogelijk om te berekenen hoeveel zij maximaal aan hypotheek kunnen krijgen.

Het inkomen van Victor is 40.000 euro en dat van Ans is 15.000 euro. Ans werkt nu drie dagen van zes uur in de week en is niet van plan meer te gaan werken. Eigenlijk wil zij een dag minder gaan werken als hun kind is geboren. De maximale hypotheek is rond de 270.000 euro.

Eerst het huis, dan de adviseur
Ans “rommelt” nog iets met de hoogte van de hypotheekrente en ziet dat de maximale hypotheek verandert als de hypotheekrente verandert. Hoe hoger de rente hoe lager de maximale hypotheek. Ans ziet de woning wel zitten en laat deze aan Victor zien. Deze is op het eerste gezicht minder enthousiast omdat hij vindt dat ze eerst bij een adviseur langs moeten gaan.

Ans wil eerst de woning zien. Zij is van mening dat ze hierna bij een adviseur langs kunnen gaan. De verkopende makelaar is op zaterdag telefonisch bereikbaar. Ans wil hem de volgende dag bellen voor een afspraak. Victor staat hier niet 100% achter, maar is van mening dat kijken altijd kan.

De volgende dag belt Ans de verkopende makelaar van de woning. In het gesprek geeft de makelaar al snel aan dat zij de woning komende maandag kunnen bekijken. Ans maakt een afspraak voor maandagmiddag om 15.00 uur.

Zo moet het dus niet
Herkenbaar? Niet voor iedereen misschien, maar het is wel hoe veel mensen te werk gaan als ze hun eerste schreden op de kopersmarkt zetten. Voor u zelf achter de computer gaat zitten, is het belangrijk om te weten dat de werkwijze van Ans en Victor totaal verkeerd is. Ten eerste hebben ze niet goed met elkaar overlegd.

Ans heeft het voortouw genomen en Victor hobbelt er als het ware achteraan. Ten tweede is er niet naar het financiële plaatje gekeken. Er is onderling niet over de inkomsten en uitgaven gesproken. Zijn de uitgaven ook in de toekomst betaalbaar? Tot slot is het verstandig om de risico’s in kaart te brengen.

Hoe het verhaal verder gaat leest u in mijn boek Een Huis Kopen in Crisistijd. Wat ik al kan verklappen is dat het echtpaar uiteindelijk besluit om toch een huis te kopen. Nu komen ze pas echt in een moeras terecht. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met betaalbare maandlasten, maar ook met onverwachte gebeurtenissen in het leven, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Natuurlijk komen de “gemene” kleine lettertjes om de hoek kijken, van de woonlastenverzekering, de hypotheek en de onleesbare koopakte. Aan het eind van het verhaal gaat het echtpaar scheiden. Veel mensen gaan uit elkaar zonder goed te communiceren. Dat kan een behoorlijke financiële strop opleveren, terwijl dit toch echt voorkomen kan worden.

Dit is een bewerkte versie van de inleiding van Jos Koets’nieuwe boek, Een Huis Kopen in Crisistijd. Winkelprijs is 17,50 euro. Wie het boek voor 20 juni bestelt, betaalt 14,00 euro, inclusief de kosten voor verzending.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
  2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jean 15 juni 2012 15:23
    quote:

    Jos Koets schreef op 15 juni 2012 15:05:

    Voor de toekomst is de combinatie werken en vader zijn een goedkopere oplossing dan hun kind naar de kinderopvang brengen.
    Jos, ik vermoed dat je geen kinderen hebt want als je denkt dat je met een klein kind aan werken toekomt dan maak je een vergissing.
  2. Jos Koets 15 juni 2012 16:06
    quote:

    Jean schreef op 15 juni 2012 15:23:

    [...]

    Jos, ik vermoed dat je geen kinderen hebt want als je denkt dat je met een klein kind aan werken toekomt dan maak je een vergissing.
    Ik werk al 18 jaar vanuit huis uit. Mijn dochter is 16 jaar en mijn zoon is 8. En ik kom zeker aan werken toe, alleen moet ik de tijden wat flexibeler nemen.

    Gr. Jos
  3. Jos Koets 15 juni 2012 16:47
    quote:

    Ed78 schreef op 15 juni 2012 16:28:

    Leuk dat je hier een boek over schrijft. Kan veel mensen helpen..

    Maar mijn boek zou heten: VOORAL GEen Huis Kopen AAN BEgin Crisistijd ;-)
    Ik denk dat veel mensen juist besluiten om niet te kopen als ze het boek hebben gelezen. Natuurlijk heb ik de standpunten van de politieke partijen meegenomen en heb ik een apart onderwerp geschreven over de Kunduzhypotheken die ook hier op de website staan. Het boek is niet geschreven om juist een huis te kopen in deze tijd, maar vooral om alles goed op een rijtje te zetten of het wel verstandig is. De onzekere tijd met alle maatregelen die evt. genomen gaan worden, komt iedere keer terug in het boek. Nu heeft helaas huren ook zijn nadelen. Dus wat is verstandig om te doen!

    Gr. Jos
  4. forum rang 6 haas 15 juni 2012 21:06
    quote:

    Victor123 schreef op 15 juni 2012 14:49:

    Copyright overschreden. Ik woon op de 4de verdieping in een huurhuis, 4 jaar nu in een 3 kamer woning, samen met vriendin. Ben op zoek naar een koophuis, en het is inderdaad lastig.

    Heb dit biografisch werk dus maar besteld, ben wel benieuwd hoe t afloopt.
    mss dan toch andere huurwoning ?
    anders wordt het mss echtscheiden......

    www.vestia.nl/Huur/ZoekInAanbod/pages...
  5. max21 15 juni 2012 21:22
    Ha Jos,

    Ik lees je columns al jaren en zelf huur ik maar als ik een hypotheekadviseur nodig zou hebben of advies dan zou ik als eerste naar jou gaan en zeker je boek kopen of aanbevelen aan anderen.

    Ik heb grote bewondering voor de manier waarop je de complexe materie aanpakt en de energie die je erin stopt.

    Laat die loze commentaren en kreten maar van je af glijden, je hebt er niets aan.

    Heel veel succes met alles en ook met de verkoop van je boek!

    Groeten,

    Max
  6. Henk Snaph 15 juni 2012 21:34
    quote:

    vlinderkiller schreef op 15 juni 2012 20:41:

    Verkapte reclame.........wat mij aangaat volledig misplaatst hier als column en nog kinderlijk geschreven ook. Schat de gemiddelde lezer van deze info hoger in en zijn geen potentiele kopers van dit flopboek
    Kan het zijn dat je zelf de fout gemaakt hebt die Jos juist beschrijft???

    Kommentaar, prima, maar dan wel onderbouwd.

    henks
  7. [verwijderd] 15 juni 2012 21:49
    quote:

    Henk Snaph schreef op 15 juni 2012 21:34:

    [...]

    Kan het zijn dat je zelf de fout gemaakt hebt die Jos juist beschrijft???

    Kommentaar, prima, maar dan wel onderbouwd.

    henks
    Lijkt me voldoende onderbouwd , als je refereer naar het woord flopboek, kan ik dat niet onderbouwen maar vindt het zeer slechte column.
    en als aangegeven schat ik de gemiddelde column lezer op iex hoger in en daar hoor ikzelf ook bij, dus nee.
  8. Jos Koets 15 juni 2012 21:56
    quote:

    Henk Snaph schreef op 15 juni 2012 21:34:

    [...]

    Kan het zijn dat je zelf de fout gemaakt hebt die Jos juist beschrijft???

    Kommentaar, prima, maar dan wel onderbouwd.

    henks
    Het is geen verkapte reclame zoals Vlinderkiller aangeeft. Het is gewoon 100% reclame voor mijn boek. Een geste van de iex naar mij toe. Moet gewoon kunnen als je al 9 jaar met elkaar samenwerkt.

    Dat hij een oordeel kan hebben over de inhoud van mijn boek terwijl deze 20 juni pas in de boekhandel te verkrijgen is, is mij echt een raadsel. Ik kan niet anders concluderen dat mijn computer is gekraakt en dat hij mijn boek dus heeft gelezen. Welke stappen kan ik ondernemen?

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 15 juni 2012 22:00
    quote:

    Jos Koets schreef op 15 juni 2012 21:56:

    [...]

    Het is geen verkapte reclame zoals Vlinderkiller aangeeft. Het is gewoon 100% reclame voor mijn boek. Een geste van de iex naar mij toe. Moet gewoon kunnen als je al 9 jaar met elkaar samenwerkt.

    Dat hij een oordeel kan hebben over de inhoud van mijn boek terwijl deze 20 juni pas in de boekhandel te verkrijgen is, is mij echt een raadsel. Ik kan niet anders concluderen dat mijn computer is gekraakt en dat hij mijn boek dus heeft gelezen. Welke stappen kan ik ondernemen?

    Gr. Jos
    Jos je leest niet
  10. Jos Koets 15 juni 2012 22:12
    quote:

    vlinderkiller schreef op 15 juni 2012 22:00:

    [...]

    Jos je leest niet
    Klopt.

    Maar een ieder die mij regelmatig heeft gevolgd, leest direct dat dit geen column was, maar een aankondiging van een boek. Dus vond het vreemd dat jij het wel als een column had gelezen. Excuses voor de onduidelijkheid.

    Gr. Jos
  11. [verwijderd] 15 juni 2012 22:26
    quote:

    Jos Koets schreef op 15 juni 2012 22:12:

    [...]

    Klopt.

    Maar een ieder die mij regelmatig heeft gevolgd, leest direct dat dit geen column was, maar een aankondiging van een boek. Dus vond het vreemd dat jij het wel als een column had gelezen. Excuses voor de onduidelijkheid.

    Gr. Jos
    Daar zit wat in..... Wel sportief dat je reageer, excuus is nu ook weer niet nodig .

    Gr,
  12. Jos Koets 15 juni 2012 22:45
    quote:

    vlinderkiller schreef op 15 juni 2012 22:26:

    [...]

    Daar zit wat in..... Wel sportief dat je reageer, excuus is nu ook weer niet nodig .

    Gr,
    Volgende week een echte column over de vlaktax. Beetje inleveren en meer betalen betekent vanaf de onderkant een doorstorming die de huizenmarkt weer een beetje opgang kan brengen. Misschien dat Den Haag hier iets van kan leren.

    Gr. Jos
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links