Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Steunkracht

Voor de vierde keer in iets meer dan een week testte de AEX de horizontale steun van 289. Hiermee wint deze steun aan kracht. Ook zijn er evenzoveel hammers gevormd bij dit steunniveau. Ik acht de kans nog steeds het grootst dat de AEX in de komende dagen op weg zal gaan om de weerstand van 297 onder druk te zetten.

Een directe doorbraak daarboven is trouwens ook een reeel scenario in de komende dagen. Dat zou overigens betekenen dat een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon wordt geactiveerd met een te berekenen koersdoel van 313 punten voor de komende weken. Dit zou een laatste signaal van zijn dat de bodemvorming is afgerond met een omkeerpatroon.

Ik ga er op dit moment vanuit dat de bodem voorlopig is gezet. Dit heeft te maken met de volgende punten:

  • De dalende toppenlijn op de lineaire daggrafiek werd een week geleden gebroken
  • De dalende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek vanaf de jaartop werd deze week gebroken.
  • Er was sprake van positieve divergentie in de RSI waarna de dalende toppenlijn in zowel de RSI als de MACD werden gebroken. Zij maken beiden nu ook hogere toppen.
  • Op de weekgrafiek werd een piercing line in de AEX gevormd en bullish engulfings in zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100.
  • Op vier punten na werd de stijgende langetermijnbodemlijn (sinds begin 2009) getest.

Afronden
Er zijn dus genoeg belangrijke signalen gegeven dat de bodem in het middellangetermijnbeeld is geplaatst, maar nu moet hij wel doorzetten om het potentiele omkeerpatroon af te ronden. Steun ligt dus bij 289. Daaronder liggen nog steunniveaus bij 287 (bodem eerste schouder en voormalig Fibonacci-retracementniveau), 285 (voormalige dalende toppenlijn) en de openstaande gap tussen 285,90 en 286,70.

Onder de recente bodems van 281 wordt de correctie weer nieuw leven ingeblazen. Maar het meest reele scenario is een voorzetting van de bodemvorming en een afronding van het omkeerpatroon boven de 297.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Andere indices
Dezelfde patronen en uitbraken zijn in veel andere indices te zien. Daarbij test de S&P 500 alweer bijna de neklijn van 1.335 en de Nasdaq 100 drukt tegen de 2.570 aan. Gisteren liet ik verder ook nog de Banking index zien waar een dergelijke patroon ook in ontwikkeling is na de doorbraak boven de dalende toppenlijn.

Deze patronen zijn verder ook zichtbaar in bijvoorbeeld de Russell 2000 en de STOXX Europe 600. Het zou mij niet verbazen als deze neklijnen binnen enkele dagen opwaarts worden gebroken en er een short-squeeze zal ontstaan, na de recente capitulatiefase, die vaak het einde van een correctie markeert.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Heeft u verder nog de Bund-future bekeken? Ik gaf recent aan dat deze fors kon corrigeren nadat bij de nieuwe all-time high een bearish engulfing was gevormd en de scherp stijgende bodemlijn neerwaarts werd gebroken.

Hij nadert nu in een snel tempo de voormalige weerstand bij 140,50 tot de stijgende langere bodemlijn van 139. Pas daaronder zal een grotere en langere trendomkeer plaatsvinden. Zolang dat niet gebeurt, mag vanaf deze steunzone een stevige opleving worden verwacht.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juni 2012 09:30
    quote:

    retsok schreef op 15 juni 2012 09:21:

    Ik hou de puts tot morgen vast. Het kan toch niet anders of de beurzen moeten dalen zo vlak voor die Griekse verkiezingen?...... herhaal, herhaal. hik.. wat jij denkt/voelt, voelt iedereen, daarom handel tegen je gevoel. je tegenpartij heeft een ander belang dan jij.....
    Je hebt duidelijk gelijk in deze retsok.....
  2. retsok 15 juni 2012 09:36
    nou voor de 2e keer vandaag...

    So the interest in the States is not how to get the economy moving in the right direction but how to compel the FED to implement another quantitative easing to drive asset prices higher and yet, there is no “bubble” in asset prices, hmm

    BUBBLE BUBBLE BUBBLE en verzuipen maar.. Daarom verkoop uw aandelen.// nou nu stop ik voor vandaag
  3. [verwijderd] 15 juni 2012 09:36
    Goedemorgen, ik heb besloten om de shortpositie te hedgen, tegenover de shorts in AEX, CAC40 en Eurostoxx heb ik nu een long DAX gekocht. Mijn gedachte is, dat vandaag de koersen opgedreven gaan worden, omdat de robots het nieuws interpreteren als positief, net als wij dat vorige week zagen met die Spaanse bailout.
    Dan kunnen wij voorzien dat de zaak maandag of dinsdag weer in elkaar gaat zakken. Ik ben van plan in dat geval maandag de long DAX weer te sluiten, heb ik daar weer een centje aan verdiend, zonder de shorts op te heffen.
  4. Kris69 15 juni 2012 09:40
    quote:

    Juan Tsunami schreef op 15 juni 2012 09:37:

    Kijk ook omhoog voor de KT maar valuta's bevestigen de stijging niet en ook goud reageert nauwelijks op het gerucht.

    Van bear trap naar bull trap?
    Euro maakte enorme spike gisterenavond, maar sindsdien zijwaarts...
    Kan wel naar beneden binnen korte tijd.
    Ik zit short DAX en short AEX nu (en USG of course)
  5. retsok 15 juni 2012 09:44
    nou nog 1tje van BMCL.. Seeing a 2 or 3 month distribution would be normal, finding a top without distribution would be unusual. This is why I’ve been saying don’t get too bearish. But with a rally yesterday based upon the hope that things are so bad that central banks (including the FED) will be forced to act after the Greek Elections does not leave one with a lot of confidence..... daarom dus zijlijn . en VERKOOP DIE AANDELEN ook van fam. en vrienden
  6. forum rang 4 New dawn 15 juni 2012 09:45
    De onnavolgbare Hugh Hendry die meestal winst maakte voor zijn klanten:

    "On the plus side we also believe that we are much closer than before to the beginning of a bull market of perhaps 1982, if not 1932, proportions. We just need the last shoe to drop."

    Bron:
    www.zerohedge.com/news/hugh-hendry-ba...
  7. [verwijderd] 15 juni 2012 09:59
    quote:

    Hmm schreef op 15 juni 2012 09:45:

    De onnavolgbare Hugh Hendry die meestal winst maakte voor zijn klanten:

    "On the plus side we also believe that we are much closer than before to the beginning of a bull market of perhaps 1982, if not 1932, proportions. We just need the last shoe to drop."

    Bron:
    www.zerohedge.com/news/hugh-hendry-ba...
    Excellent artikel met geweldige inzichten in zijn psychologie, dank voor de link Hmm
324 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links