Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX gooit handdoek in de ring, opmerkelijke koerssprong B&S Group

Rente en Midden Oosten blijven AEX dwars zitten

Het leek veel fondsmanagers aan het begin van het jaar best een goed idee: de positie in staatsobligaties uitbreiden. En toegegeven, na een (te) lange periode van nulrentes oogde een rendement van 3,5% op Amerikaanse tienjaarsobligaties best aantrekkelijk. 

Fast forward naar vandaag, waar diezelfde tienjaarsrente in de VS aan de grens van 5% snuffelt. En dat betekent dat veel fondsmanagers een lastig eindejaarsgesprek wacht, aangezien de begin dit jaar aangekochte tienjaars Treasuries een flinke duikeling hebben gemaakt. En u weet: hogere rentes betekent lagere obligatiekoersen immers. 

Fed-voorzitter Powell lijkt nog niet voornemens echt gas terug te nemen en sluit nog steeds een (laatste) renteverhoging niet uit. Uiterst onwaarschijnlijk dat een dergelijke stap nog volgt: het oplopen van de tienjaarsrente in de VS tot inmiddels tegen de 5% maakt dat volkomen overbodig. Powell knippert echter niet met zijn ogen: 

Damrak 

We dreigen een beetje in herhaling te vallen: ook deze beursweek was er eentje om snel te vergeten. An sich lijkt de schade aardig mee te vallen, de AEX is sinds het slot van vorige week vrijdag slechts 1,5% kwijt geraakt. 

Dat gaat echter voorbij aan de forse individuele koersverliezen van de afgelopen week, vooral bij mid- en smallcaps is er opnieuw flink aan de boom geschud. Wanneer fondsen zonder enig daaraan te relateren nieuws met 5% of meer dalen, is er wel iets aan de hand. 

Zoals gezegd, de AEX heeft op dag- en toevalligerwijs ook op weekbasis zo'n 1,5% moeten inleveren als gevolg van de onstuitbaar lijkende opmars van de rente en de spanningen in het Midden Oosten waar een verdere escalatie dreigt. 

De AEX sloot de week in mineur af met een verlies van 1,6% op een eindstand van ruim 716 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

TSMC

Hoewel de cijfers van chipfabrikant TSMC wat aan de lichte kant waren, hadden beleggers - terecht - meer oog voor de uitlating van de top van het concern dat de bodem van de cyclus in de chipindustrie in zicht komt. 

Goed nieuws voor beleggers in TSMC, maar uiteraard ook in onder andere ASMI en Besi. Veel slecht nieuws geldt inmiddels als ingeprijsd. Vraag is of beleggers er verstandig aan doen TSMC, voor zo ver al niet in portefeuille, op te pakken. Een concreet antwoord volgt in een analyse van de IEX Beleggersdesk

Allfunds 

Spaans fintechbedrijf Allfunds kwam met een weinig inspirerende trading update over het derde kwartaal. Potentieel kan het fonds hard groeien, maar dit jaar is het tot op heden vooral sappelen geblazen. 

Desondanks is het zeker een aandeel voor beleggers om in de gaten te houden, al was het maar omdat Euronext eerder dit jaar overnamebelangstelling toonde. Een update van de IEX Beleggersdesk

Amazon

Amazon wordt door de FTC beschuldigd van het misbruiken van zijn sterke marktpositie waardoor nieuwe concurrenten geen kans krijgen en kopers meer betalen voor een slechtere dienstverlening. 

Uiteindelijk zal de rechter hier een oordeel over moeten vellen. Dat is en blijft een risico bij beleggingen in grote bedrijven die bovengemiddeld succesvol zijn. Of beleggers actie moeten ondernemen rond Amazon, wordt uit de doeken gedaan in een analyse van de IEX Beleggersdesk:  

Van Lanschot versus de Swedbank 

Wealth manager Van Lanschot Kempen en het Zweedse Swedbank richten zich allebei nadrukkelijk op consumenten met wat meer vermogen. Eerstgenoemde vooral qua vermogensopbouw middels portefeuillebeheer, laatstgenoemde heeft een sterke focus op spaargelden. Reden beide eens met elkaar te vergelijken

Dividendbelasting terugvragen in Duitsland 

Beleggers met buitenlandse aandelen in portefeuille krijgen te maken met verschillende dividendbelastingregimes. Het terugvragen van die dividendbelasting blijkt in de praktijk nogal eens lastig.

IEX dook eens in de te volgen procedure als beleggers Duitse aandelen in portefeuille bezitten. Hoe dat bij onze oosterburen ziet, leest u hier:  

IEX Beleggerspodcast 

Beleggers hebben opnieuw een lastige week achter de rug als gevolg van oplopende spanningen in het Midden Oosten, maar ondertussen is het derde kwartaal cijferseizoen ook 'gewoon' losgebarsten.

Kortom, meer dan voldoende onderwerpen om te bespreken in de IEX Beleggerspodcast waaronder Basic Fit, ASML, Just Eat Takeaway, FlatexDegiro,Netflix, Tesla, het bloedbad op de obligatiemarkten en meer

Wall Street 

De Amerikaanse financiële markten trapten de laatste dag van de week ook licht in mineur af, al vielen de verliezen bij opening vergeleken met de meeste Europese beurzen wel mee. 

Tesla (- 4%) had allicht nog wat last van matige Q3-cijfers en waarschuwende woorden van Elon Musk over de introductie van de Cybertruck. En ook HP (- 8%) werd afgeserveerd op zijn jaarprognose. Daar tegenover krabbelt de koers van Barrick Gold (+ 3%) de laatste tijd alweer aardig op nu goud opnieuw rond de $2.000 noteert.  

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones een half procent verlies, de S&P 500 leverde 1,1% in en de Nasdaq daalde 1,5%. 

Rentes 

Een relatief rustig rentedagje vandaag, overal enkele basispunten omlaag uitgezonderd het VK, maar de trend als gekeken wordt op weekbasis en langer, is duidelijk: verder omhoog. De tienjaarsrente in de VS noteert zo rond de 5%, waarmee obligaties een aantrekkelijk alternatief vormen voor aandelen.

En inmiddels is ook de tienjaarsrente in Nederland opgelopen tot duidelijk boven de 3%. Aandelenbezitters zijn niet blij, maar dat geldt tevens voor beleggers die al enige tijd obligaties in portefeuille hebben. 

  • Tienjaarsrente Nederland 3,26% (min 3 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,89% (min 3 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,51% (min 3 basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 4,90% (min 6 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 4,92% (min 6 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 4,71% (plus 4 basispunt) 

Brede markt  

Opnieuw een slechte dag voor de meeste Europese aandelenmarkten. Beleggers zoeken in toenemende mate hun heil in veilige havens. Gezien het recente koersverloop wordt bitcoin daar allicht deels toe gerekend, maar dit geldt zonder enige twijfel sowieso voor goud dat in korte tijd een opmars heeft gemaakt van amper $1.800 tot nu bijna $2.000. Voor het idee: een kilo goud kost inmiddels meer dan €60k. 

De oplopende spanningen hebben daarnaast tot logisch gevolg dat de olieprijs weer stevig opveert en de VIX (eindelijk) tot boven de 20 is opgelopen, wat onofficieel als standje 'stress' te boek staat. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • ABN AMRO (- 3,3%) en ING Groep (- 2,6%) hebben ondanks de flink hogere rente-inkomsten ook te lijden onder het sterk negatieve marktsentiment
  • ArcelorMittal (- 4,1%) laat recent toch een wat onheilspellend koersverloop zien, maar heeft het economisch tij dan ook bepaald niet mee 
  • Unilever (-%) maakte vandaag zijn status als relatief veilige haven opnieuw waar
  • Alfen (- 2,8%) is sinds medio augustus in beurswaarde ruimschoots gehalveerd: tekenend voor het huidige sterk bearish marktsentiment  
  • Allfunds (+ 3,1%) werd vandaag beloond voor een per saldo toch weinig inspirerende Q3-trading update   
  • Basic Fit (- 8,7%) groeit stevig door dankzij meer geopende clubs, meer leden en hogere inkomsten per lid. Desondanks werd de sportschooluitbater niet beloond voor de positieve trading update 
  • B&S Group (+ 14,9%) schoot eind van de dag ineens omhoog. Geen nieuws, maar mocht er nabeurs een overnamebod liggen, heeft de koper (s) wat uit te leggen
  • Ebusco (+ 5,2%) lijkt er ondanks de matige trading update toch in geslaagd beleggers ervan te overtuigen dat de operationele problemen en moeizame opschaling van de productie de goede kant op gaat  
  • Sligro (+ 3,1%) herstelde vandaag beperkt van het stevige koersverlies van gisteren naar aanleiding van een wat teleurstellende kwartaalupdate 
  • Op de lokale markt houdt beursuitbater Euronext (- 1,3%) zich nog relatief goed staande in het berengeweld 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Agenda 23 oktober

00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - September (NL)
06:30 Consumentenvertrouwen - Oktober (NL)
07:00 Philips - Cijfers derde kwartaal
07:00 Marel - Cijfers derde kwartaal
07:00 UniCredit - Cijfers derde kwartaal (Ita)
14:30 Chicago Fed index - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Oktober vlpg (eur) 

En dan nog even dit 

Zonne-energiepanelen uit de gratie 

Amerikaanse consument shopt vrolijk verder 

Optie-expiratie belooft spannend te worden 

Ook de rente in het VK lijkt maar een richting te kennen

Inflatie Japan ook op zijn retour 

Italië dreigt in de problemen te geraken 

Een proefballonnetje van de Fed over het mogelijke rentepad  

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 07 mei Er komt een vleugje fantasie in Kendrion
  2. 06 mei Redelijke jaarstart voor Barrick Gold dankzij hoge goudprijs
  3. 06 mei Geslaagde turnaround Ontex wordt onvoldoende weerspiegeld in waardering

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. dhrdegroot 20 oktober 2023 23:38
    [quote alias=speedy0070 id=1505
    2414 date=202310202207]
    Had je iets anders verwacht Niels?
    Gewoon terug naar de 640 daarna de 480
    Zit niks ander op
    [/quote]

    Speedy dank voor je reactie op vorige slotcall. Wanneer koop je jezelf in in aandelen? En welke bedrijven vindt jij interessant en koopwaardig bij welke koers?

    Gezien je bezig bent met land en wie weer vastgoed; vind je de Amerikaanse REITS niet al interessant gewaardeerd momenteel?
  2. speedy0070 21 oktober 2023 18:28
    Beste Dhr de Groot,

    Bedankt voor je reactie.
    REITS afblijven!!! wat betreft wat te doen of nou echt kopen heeft men een
    paar aandachtspunten in acht te nemen. die zeker niet over het hoofd mogen
    gezien worden.
    Actueel zijn aandelen super overgewaardeerd wat dus ook in 1929 gebeurde.
    Vergelijk al de crashes en het waarom (Verder kijken dan je neus lang is)
    Als je alles goed vergelijkt kom je tot een slotsom waar men ziet dat er een flinke MIX
    optreed van al deze crashes.
    Om in te stappen bv. aandelen behoren ze koopwaardig te zijn en moeten ze echt opbrengen in dividend.
    Ik neem als maatstaaf maximaal 11 keer dividend is waarde van het aandeel. (Alles wat hoger is, is te veel)
    Bij een crash is ook interessant om calls aan te schaffen maar..... op LANGE TERMIJN!! Vb. 4 of 5 jaar indien mogelijk.
    Puts aanschaffen actueel is te gevaarlijk dus zou ik maar niet doen. (Heb geen vertrouwen in de grote boy's die als
    een gek te keer gaan, en ook niet in de beurswaakhond die geen mieter doet)
    in bijgevoegd bestandje meer gegevens over de NASDAQ en meer.....
    we spreken elkaar
  3. dhrdegroot 21 oktober 2023 23:40
    quote:

    speedy0070 schreef op 21 oktober 2023 18:28:

    Beste Dhr de Groot,

    Bedankt voor je reactie.
    REITS afblijven!!! wat betreft wat te doen of nou echt kopen heeft men een
    paar aandachtspunten in acht te nemen. die zeker niet over het hoofd mogen
    gezien worden.
    Actueel zijn aandelen super overgewaardeerd wat dus ook in 1929 gebeurde.
    Vergelijk al de crashes en het waarom (Verder kijken dan je neus lang is)
    Als je alles goed vergelijkt kom je tot een slotsom waar men ziet dat er een flinke MIX
    optreed van al deze crashes.
    Om in te stappen bv. aandelen behoren ze koopwaardig te zijn en moeten ze echt opbrengen in dividend.
    Ik neem als maatstaaf maximaal 11 keer dividend is waarde van het aandeel. (Alles wat hoger is, is te veel)
    Bij een crash is ook interessant om calls aan te schaffen maar..... op LANGE TERMIJN!! Vb. 4 of 5 jaar indien mogelijk.
    Puts aanschaffen actueel is te gevaarlijk dus zou ik maar niet doen. (Heb geen vertrouwen in de grote boy's die als
    een gek te keer gaan, en ook niet in de beurswaakhond die geen mieter doet)
    in bijgevoegd bestandje meer gegevens over de NASDAQ en meer.....
    we spreken elkaar
    Bedankt voor de reactie :-)
  4. Frank_f 22 oktober 2023 08:36
    quote:

    Zitzak500 schreef op 20 oktober 2023 18:15:

    Ahja, dus bij lage rentes zijn obligaties niet interessant (good old TINA). En bij hogere rentes dus ook niet.

    Weer wat geleerd.
    Bij hogere rentes worden reeds gekochte obligaties minder interresant, relatief dan want je krijgt nog steeds de rente die je bij aankoop op een lagere rente wel interresant vond..
  5. forum rang 4 Cedar 22 oktober 2023 13:05
    quote:

    speedy0070 schreef op 21 oktober 2023 18:28:

    Beste Dhr de Groot,

    Bedankt voor je reactie.
    REITS afblijven!!! wat betreft wat te doen of nou echt kopen heeft men een
    paar aandachtspunten in acht te nemen. die zeker niet over het hoofd mogen
    gezien worden.
    Actueel zijn aandelen super overgewaardeerd wat dus ook in 1929 gebeurde.
    Vergelijk al de crashes en het waarom (Verder kijken dan je neus lang is)
    Als je alles goed vergelijkt kom je tot een slotsom waar men ziet dat er een flinke MIX
    optreed van al deze crashes.
    Om in te stappen bv. aandelen behoren ze koopwaardig te zijn en moeten ze echt opbrengen in dividend.
    Ik neem als maatstaaf maximaal 11 keer dividend is waarde van het aandeel. (Alles wat hoger is, is te veel)
    Bij een crash is ook interessant om calls aan te schaffen maar..... op LANGE TERMIJN!! Vb. 4 of 5 jaar indien mogelijk.
    Puts aanschaffen actueel is te gevaarlijk dus zou ik maar niet doen. (Heb geen vertrouwen in de grote boy's die als
    een gek te keer gaan, en ook niet in de beurswaakhond die geen mieter doet)
    in bijgevoegd bestandje meer gegevens over de NASDAQ en meer.....
    we spreken elkaar
    Grafiek tm 12 oktober, Waarom niet tot 20?
  6. speedy0070 22 oktober 2023 18:24
    Beste Cedar,

    Sorry had niet het grafiekje van 20 Okt ok, maar gaf aan in de grafiek dat de steunlijn van de Nasdaq
    is doorbroken. Kan dus ook niet anders met de tech sky high (Over gewaardeerd!!)
    In bijgaand grafiekje Wat niels koerts publiceerde is de bijgevoegde text van mij.

    Niels publiceerde: "Vandaag positief en negatief nieuws over de AEX-index. Het positieve nieuws is dat we sinds 2009 in een stijgende trend bewegen, waarbij hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag. In de onderstaande grafiek, waarin iedere bar een kwartaal voorstelt, is een duidelijk opgaand trendkanaal zichtbaar.

    De index noteert nog mooi binnen dit trendkanaal en zou op termijn nieuwe hoogtepunten kunnen gaan opzoeken. Het negatieve nieuws is dat de index vanaf de top in 2021 is stilgevallen en dat de herstelfase binnen de stijgende trend is afgebroken. Dit zou kunnen betekenen dat we wederom de onderzijde van het stijgende trendkanaal kunnen gaan zien.

    De oplopende steunlijn ligt momenteel rond 600 punten, waar ook de oude top van vlak voor de coronacrisis zich bevindt. Vanaf het huidige koersniveau zou de index dus nog best wat kunnen corrigeren". (zie grafiekje)

    Dat we opweg gaan naar de 600 is volgens mijn inziens gewoon zekerheid. In dit geval hebben we een mix van alle crashen
    waar in dit geval begint te lijken op 1987. dus het kan nog veel dieper hoor. Staat er gewoon beroerd voor.

    Dus opletten is de boodschap.
    succes iedereen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links