In de daling van de AEX worden alle tussentijdse steunniveaus gebroken. De recente koersval van de Nederlandse beurs is bovendien begeleid door een sterke daling van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio). Dit geeft een verder afbrokkelend draagvlak aan.
Eerder al was het patroon met hogere bodems verlaten. Alles bij elkaar komt het het technische plaatje van de Nederlandse beurs steeds meer onder druk te staan.
Renteangst blijft aanwezig
Beleggers maken zich grote zorgen over de sterk oplopende rente. De Nederlandse kapitaalmarktrente staat nu met 3,12% op het hoogste punt sinds 2012. Een hogere rente concurreert met de waarderingen van aandelen.
Bovendien lijken centrale banken nog niet klaar te zijn met hun verkrappend beleid. Zolang de economie op peil blijft, is de strijd tegen inflatie nog niet gestreden.
Aantal dalende fondsen neemt toe
Het aantal aandelen op de Nederlandse beurs dat dagelijks in het rood eindigt, neemt toe ten opzichte van het aantal aandelen in het groen. Dat zien we terug in de snoeiharde terugval van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio).
De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs.
Aangezien er, cumulatief gezien, dagelijks steeds meer aandelen in het rood eindigen, neemt het aantal steunpilaren onder de markt af. Hierop is het bouwwerk van de beurs gefundeerd.
Vandaag bekijk ik de AEX-index en de Advance/Decline-ratio.
AEX-index valt omlaag
Bij de Nederlandse beurs houdt de verkoopdruk aan. De AEX-index is de weg omlaag ingeslagen nadat diverse bodems geen stand wisten te houden.
De AEX-index werd door verkopers eerst door steun 735,91 (bodem van 1 mei) gedrukt. Vervolgens werd het vangnet rond 727,93 punten (bodem van 24 maart) gepasseerd.
De dalende trend is hervat. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting steun 710,89 punten (bodem van 20 maart). Zolang het patroon met lagere toppen zich voortzet, adviseren we voorzichtig te blijven met de Nederlandse beurs. Enkel boven weerstand 754,76v (gevormd op 4 september) verbetert het beeld.

Draagvlak onder Nederlandse beurs is volledig weggeslagen
Het draagvlak onder de Nederlandse beurs is in de afgelopen weken volledig weggeslagen. De harde daling van de Advance/Decline-ratio laat zien dat het aantal dalers fors blijft toenemen ten koste van het aantal stijgers.

Uitleg Advance/Decline-ratio
De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.
Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.
De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt erop dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.
Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends. 'Cumulatief' houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.
De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.
De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:
Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.
- In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
- Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
- Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
- De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.
Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:
- De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
- Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
- De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
- De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
- De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
- Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.
In bovenstaand gesimplificeerd voorbeeld zou de A/D-ratio een dalende tendens vertonen, want slechts 10 van de 100 gevolgde aandelen eindigen in de plus. In dezelfde perriode zou de beursindex licht oplopen.
Weten welke aandelen koopwaardig zijn?
In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden.
Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.
Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.
|