Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX breekt meerdere steunniveaus; draagvlak brokkelt verder af

AEX breekt meerdere steunniveaus; draagvlak brokkelt verder af

In de daling van de AEX worden alle tussentijdse steunniveaus gebroken. De recente koersval van de Nederlandse beurs  is bovendien begeleid door een sterke daling van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio). Dit geeft een verder afbrokkelend draagvlak aan.

Eerder al was het patroon met hogere bodems verlaten. Alles bij elkaar komt het het technische plaatje van de Nederlandse beurs steeds meer onder druk te staan. 

Renteangst blijft aanwezig

Beleggers maken zich grote zorgen over de sterk oplopende rente. De Nederlandse kapitaalmarktrente staat nu met 3,12% op het hoogste punt sinds 2012. Een hogere rente concurreert met de waarderingen van aandelen.

Bovendien lijken centrale banken nog niet klaar te zijn met hun verkrappend beleid. Zolang de economie op peil blijft, is de strijd tegen inflatie nog niet gestreden.

Aantal dalende fondsen neemt toe

Het aantal aandelen op de Nederlandse beurs dat dagelijks in het rood eindigt, neemt toe ten opzichte van het aantal aandelen in het groen. Dat zien we terug in de snoeiharde terugval van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio).

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs.

Aangezien er, cumulatief gezien, dagelijks steeds meer aandelen in het rood eindigen, neemt het aantal steunpilaren onder de markt af. Hierop is het bouwwerk van de beurs gefundeerd.  

Vandaag bekijk ik de AEX-index en de Advance/Decline-ratio.

AEX-index valt omlaag

Bij de Nederlandse beurs houdt de verkoopdruk aan. De AEX-index is de weg omlaag ingeslagen nadat diverse bodems geen stand wisten te houden.

 De AEX-index werd door verkopers eerst door steun 735,91 (bodem van 1 mei) gedrukt. Vervolgens werd het vangnet rond 727,93 punten (bodem van 24 maart) gepasseerd.

De dalende trend is hervat. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting steun 710,89 punten (bodem van 20 maart). Zolang het patroon met lagere toppen zich voortzet, adviseren we voorzichtig te blijven met de Nederlandse beurs. Enkel boven weerstand 754,76v (gevormd op 4 september) verbetert het beeld.

AEX koers

Draagvlak onder Nederlandse beurs is volledig weggeslagen

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs is in de afgelopen weken volledig weggeslagen. De harde daling van de Advance/Decline-ratio laat zien dat het aantal dalers fors blijft toenemen ten koste van het aantal stijgers.

AEX advance decline ratio

 

Uitleg Advance/Decline-ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt erop dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends. 'Cumulatief' houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

 • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
 • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
 • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
 • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

 • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
 • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
 • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
 • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
 • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
 • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

In bovenstaand gesimplificeerd voorbeeld zou de A/D-ratio een dalende tendens vertonen, want slechts 10 van de 100 gevolgde aandelen eindigen in de plus. In dezelfde perriode zou de beursindex licht oplopen.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 26 september 2023 08:38
  Dank Royce voor de duiding.
  De trend is your friend.

  De staat heeft het aandelenbelang in
  ABN Amro teruggebracht tot onder de 50
  procent.Daarmee is ABN Amro de facto
  geen staatsbank meer.ABN-topman Swaak
  spreekt van een mijlpaal.

  Minister Kaag kondigde in februari al
  het plan aan om aandelen te verkopen.
  Op dat moment had de staat 56,3 procent in
  handen.Sinds maandag is dat percentage
  onder de 50,meldt Kaag.De overheid
  heeft nu geen beslissende stem meer op
  de algemene aandeelhoudersvergadering.
 2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 26 september 2023 10:04
  quote:

  easy56 schreef op 26 september 2023 08:53:

  end game
  Er is helemaal geen end game. Fred beweerde dat ook, het einde van het financieel systeem. Maar de financiële markten zijn zelfreinigend, ze gaan van te veel liquiditeit naar weinig, het proces dat nu plaatsvindt, en daarna gaan we gewoon weer lekker door tot in de oneindigheid.
 3. forum rang 7 ttroo 26 september 2023 10:13
  Pas 1 dag om van de mogelijke 7 landingsdagen en de beurzen beven al. Vooral de Europese beurzen. Als gisteren ochtend Europa een te vroege landing maakte dan doet Amerika dat gisteren ook. Niettemin een aardige ontwikkeling dat groen gisteren in Amerika.

  Voor India Tech zou het gouden tijden kunnen zijn en worden als ze gaan Tech gaan kopen op Zuid Koreaanse en Nederlandse beurzen.

  Dag 2 van de landing.
 4. forum rang 4 Jopieklaploper 26 september 2023 10:27
  AEX nog steeds in een duidelijk stijgende trend sinds oktober 2022 dus er is helemaal niks aan de hand. De sterk stijgende lijn is intact en deze kleine daling is een gezonde pullback om de explosie voor te bereide die eraan komt.

  men bekijkt de situatie in deze column wel op heel korte termijn en dit is nooit goed men moet altijd de langere termijn in acht nemen en die is nog steeds zeer opwaards.

  De AEX gaat dit jaar nog steeds boven de 1000 punten afsluiten, misschien niet op 1250 punten maar op of net boven de 1000 punten om volgend jaar verder te exploderen naar 1500 tot 1750 punten.

  Want alle signalen staan op groen, de economie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten dankzij het beleid van het kabinet (rutte en Kaag grote klasse!!)
  Het gaat gewoon goed en iedereen voelt dit tot in het bot, de werkloosheid is historisch laag, bedrijfswinsten zijn historisch hoog, lonen kunnen makkelijk met 20% omhoog inclusief het minimumloon en uitkeringen terwijl de inflatie historisch laag is met 3% (want 3% inflatie is nog steeds veel lager dan het langjarig gemiddelde).

  Er is dus niks aan de hand, we leven in de mooiste tijd ooit en dat gaan we samen vieren!!!
 5. Labyrinth 26 september 2023 12:36
  @Calimero, ik kijk/lees af en toe nog mee hoor .
  Zie het onderhand als een puzzelboekje waar de vraag er staat? het antwoord achterin staat en je dan toch weer van het antwoord kan leren tov de volgende vraag :)))

  Vraag: 194,99: antwoord bijna 2x7x2 !!
  194 = 2x7 of 77 maar dan hé dat maal 2! want 2x7x2=28 is niet het goede antwoord.
  dan is 194,99 7799 oftewel 779,99 (voorspellende waarde in 2009!!)
  of wortel trekken van 28?

  Bij alles geldt: als je het ziet weet je het en als je het weet is het makkelijk maar ja, zo ver ben ik nog lang niet:))))
 6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 26 september 2023 12:59
  quote:

  ttroo schreef op 26 september 2023 10:13:

  Voor India Tech zou het gouden tijden kunnen zijn en worden als ze gaan Tech gaan kopen op Zuid Koreaanse en Nederlandse beurzen.
  Dat zeg je al drie dagen achter elkaar. Kunnen niet een paar van die >1 miljard mensen zelf wat bedenken en in elkaar knutselen?
 7. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 26 september 2023 14:22
  quote:

  Newg77 schreef op 26 september 2023 09:13:

  nog aanvullingen?
  Jawel. Eerst de bovenkant van het trendkanaal op 700 als steun en dan flink opveren, dan het midden van het trendkanaal als natuurlijke pauze en idem en vervolgens naar de onderkant op 577,28 en kopen!

  invst.ly/11im80
65 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links