Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX doet stapje terug, stijgende rente schuurt

Negatieve sentiment onder beleggers houdt aan

Beleggers zijn sinds de start van augustus wat terughoudend. De rating verlaging die Fitch doorvoerde op de Amerikaanse overheid valt toch niet echt in de smaak. Warren Buffett trekt zich daar echter bar weinig van aan: 

Er is de nodige kritiek op het verlagen van de rating door Fitch, maar de kredietbeoordelaar heeft toch wel een puntje als gekeken wordt naar de erg hard oplopende AMerikaanse overheidsschuld: 

Ondertussen wordt het voor de gemiddelde Amerikaan steeds duurder om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een auto. Sterker nog, met een rente van 7,6% begeeft dat zich inmiddels op het hoogste niveau sinds 2007: 

Damrak 

Over naar het Damrak dan maar waar beleggers ook wat humeurig zijn. Zo wist ING Groep weliswaar met heel stevige tweedekwartaalcijfers te komen, maar de reactie was toch wat lauwtjes, al deed de bank het koersmatig wel duidelijk beter dan concurrent ABN AMRO. 

Gemengde macrocijfers uit de VS waar de belangrijke dienstensector minder hard groeide en het aantal nieuwe steunaanvragen aardig steeg, drukte het sentiment. Dat de Amerikaanse fabrieksorders wel hard stegen, werd schouderophalend ontvangen. De zoveelste verhoging van de rente van de Britse centrale bank, met 0,25%, viel ook niet lekker bij beleggers. 

Binnen de AEX was het zoeken naar lichtountjes, naast ING Groep deed verzekeraar Aegon het nog wel aardig, evenals Prosus. De verliezers waren in de meerderheid met stevige dalingen bij onder andere Adyen, DSM, IMCD en zelfs RELX hield de voeten niet droog. 

De AMX ging het wat beter af met aantrekkelijke winsten van onder andere het cijferende Fagron en Alfen. Corbion had het zwaar, evenals het cyclische Signify. Binnen de AScX relatieve rust met plussen voor (zowaar) Ebusco en Pharming dat cijfers had vanochtend. Accsys en Azerion vielen uit de toon met koersdalingen van zo'n 1,5%. 

De AEX sloot 0,7% lager op een stand van 769,69. 

Top drie stijgers/dalers 

pharming
Bron: IEX.nl

ING Groep

De bank verraste vanochtend met beduidend betere cijfers dan verwacht, vooral dankzij erg lage voorzieningen slechte leningen. De wat lauwe reactie op de cijfers is dan ook misplaatst. De Beleggersdesk heeft het koersdoel voor de bank verhoogd, of dat voldoende is voor een koopadvies, leest u bij IEX Premium

Melexis 

Het Belgische Melexis merkt opvallend weinig van de dip in de chipmarkt. Een fraaie omzetgroei, een verhoogde outlook en een voor de sector uitzonderlijk hoog dividend. De analyse van de Beleggersdesk vindt u hieronder: 

Zeldzaam moeilijke metalen 

Rare earth metals zijn cruciale metalen die overal in worden toegepast. Zo zit er bijvoorbeeld in een F35 gevechtsvliegtuig zo'n 400 kilogram aan zeldzame metalen verwerkt en ook drones, EV's en precisiewapens kunnen niet zonder. En dat biedt beleggers tal van kansen:  

Fagron 

Er viel niet zo gek veel af te dingen op de halfjaarcijfers van Fagron. Een autonome omzetgroei van ruim 8% is zonder meer hoog te noemen. Wel zag het concern de rentelasten stevig oplopen. Een uitgewerkte analyse van de Beleggersdesk: 

Mercedes 

Ook autofabrikant Mercedes kende een sterk eerste halfjaar, trok de outlook op en toont zich bijzonder royaal met zijn dividend voor aandeelhouders. Hebben de Duitsers de switch naar elektrisch rijden inmiddels succesvol gemaakt? Meer bij IEX Premium: 

Wall Street 

Ook Wall Street startte de handelsdag in het rood, terwijl de Amerikaanse rente verder opliep. De downgrade van Fitch - van ondergeschikt belang volgens velen - van de kredietstatus van de Amerikaanse overheid valt toch niet lekker. Ook het oplopen van de tienjaarsrente in de VS richting de 4,2% maande tot terughoudendheid. Vandaag na sluiting van de markt rapporteren Apple en Amazon hun cijfers. Die van Qualcomm en Paypal vielen niet in de smaak. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones 0,3% lager, evenals de S&P 500 terwijl de Nasdaq nagenoeg onveranderd noteerde. 

Rentes 

De rentes zijn opnieuw aan een serieuze opmars bezig. De tienjaarsrente in de VS - kredietmaatschappij bij uitstek - zal zeker gaan knellen met 4,2%.  

pharming
Bron: Reuters 

Brede markt  

De brede markt wil even niet, de veelal fraaie cijfers ten spijt. De meeste Europese beurzen moesten opnieuw een stapje terugdoen. Opvallend, de VIX komt weer tot leven, zij het vanaf een nog steeds laag niveau. De olieprijs zet zijn opmars in een kalm tempo voort, terwijl de euro al enige tijd verzwakt ten opzichte van de dollar. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • DSM-Firmenich (- 3,4%) kwam gisteren met weinig verrassende cifjers, maar de conference call later die dag viel slecht in de smaak 
  • ING Groep (+ 1,5%) kwam met fraaie cijfers en werd daar maar mondjesmaat voor beloond, al staat er wel een plus op een rode handelsdag
  • Unilever (- 1,5%) weet zich koersmatig maar niet boven de €50-grens te worstelen ondanks dat de halfjaarcijfers sterk waren  
  • Corbion (- 3,0%) staat al enige tijd onder druk en de weinig hoopvolle berichten bij DSM-Firmenich helpen niet mee het tij te keren  
  • Fagron (+ 0,8%) kwam met een prima tweede kwartaal door en werd daarvoor ook beloond   
  • Galapagos (+ 1,4%) komt vanavond na het sluiten van Wall Street nog met halfjaarcijfers door, maar beleggers willen vooral meer info over de Jyseleca verkopen horen  
  • Acomo (- 1,2%) moest bij de halfjaarcijfers bekend maken dat het een flinke fout bij een handelspositie op de cacaomarkt had gemaakt en ligt er sindsdien koersmatig zwak bij 
  • Pharming (+ 3,6%) meldde een verlies over het tweede kwartaal, maar wist wel de fantasie van beleggers te prikkelen rond Joenja

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming

Agenda 04 augustus

07:00 IMCD - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Credit Agricole - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
08:00 Fabrieksorders - Juni (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juni (eur)
13:00 Nikola - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)  


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 13 mei Maakt 'Roaring Kitty' een comeback?
  2. 13 mei Elektrische auto's jagen Volkswagen op kosten
  3. 13 mei Stevig fundament onder huidige bullmarkt

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rattovic 3 augustus 2023 19:40
    Beste heren,
    Ik ben bezitter van Rabo certificaten. Heb deze gekocht op een gemiddelde koers van 94,31%
    Ik koop deze voorlopig bij zolang de koers onder de 100% blijft.
    Ik meen ook ooit iets gehoord te hebben over een hoger percentage dan 6,5% per jaar als de rente boven een bepaald niveau komt.
    Weet een van jullie hier meer over te vertellen?
    En is het mogelijk om een keer een (extra) podcast te maken met uitsluitend vragen van jullie trouwe publiek?
  2. SoLong 3 augustus 2023 21:05
    Heren, vraag voor de podcast (waarschijnlijk voor Niels)

    Met deze vraag loop ik al een tijdje rond. Ik wil graag mbv obligaties wat risico uit mijn portefeuille halen. Niet per se naar een 60/40 portefeuille maar in ieder geval een deel obligaties. Al vele jaren heb ik alleen aandelen. Maar als ik naar Obligatie ETF's kijk (bedrijfs / staats / 1- 5 jaar of 1-10 jaar) dan is de coupon steevast minder dan 2% per jaar, maar in Nederland moet ik een kleine 2% belasting afdragen over beleggingen. Waarom zou ik dan nog naar obligaties kijken en niet naar een "gewone" spaarrekening? Mis ik hier iets?
  3. speedy0070 4 augustus 2023 01:16
    Ja duidelijk zijn de beurzen te optimistis, vergeet nou maar je 820 op het bord want de staatsschuld van de amerikanen loopt de pan uit. Rentes van kredieten staan op meer dan 7% in de VS en dat is niks goeds. Staan op het level van 2007
    dus... de bom staat op barsten!! Bedrijven spelen met cijfertjes in de boeken in hun voordeel natuurlijk maar vergeten 1 ding!! Kan lang of kort duren maar...... DE WAARHEID KOMT OP TAFEL!!! Tja dan is het janken geblazen.
    Industrie zal krimpen of je wilt of niet dus.... minder winst mag duidelijk wezen.
    Hoef je geen analist voor te zijn die zoete broodjes wilt bakken.
    Het zal een bittere pil worden (Niet uitgevonden door moderna hoor) Maar uitgevonden door de zogezegde experts die
    het gratis geld uitvonden. Nu moeten ze alles terug draaien maar weten echt geen raad. Willen of niet zullen de rentes
    verder moeten opdrijven. Het leed is namelijk nog niet geweken en zal in sneltreinvaart op je af komen.
    zie je de bui hangen??
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links