Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX levert in, succesvol shorters pesten

Trend van short zittende hedge funds slopen waait over naar Azië

Wie denkt dat de gekte rond zogeheten 'meme aandelen' alleen in Amerika kan, zou toch eens naar Zuid-Korea moeten kijken. Ook daar weten retailbeleggers sommige aandelen in koers te laten ontploffen. 

'Ant traders' worden ze ook wel genoemd in het Aziatische land. Een herhaling van zetten zoals we dat eerder zagen op Wall Street. Hedge funds met shortposities, in dit geval in EcoPro en EcoPro BM - een producent van materialen voor batterijen - zien zich geconfronteerd met een grote groep retailbeleggers die massaal de koers van het geshorte aandeel opdrijven.

Dat ziet er grafisch als volgt uit: 

pharming

De vraag hier is wiens zakken dieper zijn: die van short zittende hedge funds of die van retailbeleggers. Fundamentals? Die doen even niet ter zake. Een gevaarlijk spelletje: uiteindelijk blijft er een groep particuliere beleggers over met aandelen met een extreem opgeblazen koers. 

Dan nog even dit 

De marktrichting proberen te 'voorspellen' blijft toch een gevaarlijke hobby, zij het dat het een hardnekkig fenomeen is onder beleggers, professioneel en particulier. Soms wordt daarbij teruggegrepen naar het verleden om iets te zeggen over de toekomst, zoals nu het geval is op de Amerikaanse obligatiemarkt. 

Professionele beleggers vergroten hun positie in langlopende staatsobligaties, vooruitlopend op wat vermoedelijk de laatste Fed-renteverhoging wordt later deze maand. 

En daarbij wordt gekeken naar het verleden: langlopende staatsobligaties (> 10 jaar) leverden gemiddeld zo'n 10% rendement op in de zes maanden volgend op de laatste renteverhoging. 

Uiteraard is er geen garantie dat de Fed-meeting in juli, met verwacht nog een renteverhoging, de laatste zal zijn, maar de kans dat er nog een renteverhoging nadien wordt doorgevoerd, wordt inmiddels geschat op slechts 20% door de financiële markten.  

Dan nog even dit II 

De markt was begin dit jaar tamelijk eensgezind: de olieprijs zou verder stijgen tot $100 per vat. Het tegenovergestelde gebeurde, de olieprijs zakte in de loop van dit jaar stevig weg en de projecties van de grote zakenbanken verdwenen in de prullenmand. 

Eind vorige maand noteerde de Brent amper boven de $70, maar nadien is de prijs voor een vat olie toch weer opgelopen tot tegen de $80. En er lijkt meer in het vat te zitten: de vraag naar het zwarte goud trekt aan, deels seizoensmatig ('driving season VS'), deels als gevolg van een weliswaar wat aarzelend herstel van de Chinese economie. 

De vraag trekt aan, terwijl tegelijkertijd de Opec+ zijn productie onlangs opnieuw met circa 1 miljoen vaten per dag verlaagde. De IEA ziet de oliemarkt sterk verkrappen zo liet de organisatie aan Bloomberg weten. Toch een kleine tegenvaller voor de olie bulls: de groei van de Chinese economie valt een tikje tegen.  

Damrak 

De nieuwe handelsweek ging licht humeurig van start, deels getriggerd door tegenvallende groeicijfers uit China. Geen economische groei van 6,9%, maar 'slechts' 6,3%. Cijfers waar wij in het westen alleen maar van kunnen dromen uiteraard. Verder viel in de VS de Empire State index (NY) mee, maar dat is niet direct een game changer

De koersuitslagen waren relatief beperkt vandaag, uitgezonderd het cijferende TomTom. ASML kreeg een tikje op het bericht dat er mogelijk meer restricties komen voor wat betreft zaken doen met China en was daarmee de grootste daler binnen de AEX en trok de andere twee chippers mee. Echt grote stijgers ontbraken binnen de AEX, al is de verdere opmars van het cyclische Randstad nog wel het vermelden waard. 

Een niveau lager was cyclisch en vastgoed enigzins uit de gratie, InPost zou naar verluidt vandaag een persconferentie houden en sportschoolketen Basic Fit heeft allicht last van enige zomerflauwte. 

Bij de AScX ook relatief weinig spektakel, afgezien van het al eerder vermelde TomTom, Ebusco moest weer een stapje terugdoen en ook hier een matige dag voor de vastgoedfondsen. 

De AEX moest per saldo 0,7% inleveren en sloot op een stand van 773,45 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

pharming
Bron: IEX.nl 

TomTom

Bemoedigende geluiden vanuit het Amsterdamse hoofdkantoor van TomTom. De tweedekwartaalcijfers overtroffen op alle fronten de verwachtingen. Zo steeg de omzet het afgelopen kwartaal met een stevige 18% en verbeterde de vrije kasstroom sterk. Hoe de Beleggersdesk tegen het aandeel aankijkt, valt hier te lezen

BlackRock 

De ETF's van de Amerikaanse vermogensbeheerreus BlackRock zijn duidelijk in trek getuige de forse instroom van $190 miljard kapitaal het afgelopen kwartaal, waarvan zo'n $70 miljard richting ETF's ging. 

BlackRock heeft een meesterzet gedaan door al in 2009 iShares over te nemen van Britse zakenbank Barclays. Inmiddels heeft het concern een ijzersterke marktpositie opgebouwd en dankzij erg lage kosten wordt concurrentie succesvol buiten de deur gehouden. Veel meer over dit Amerikaanse powerhouse bij IEX Premium: 

Particulier herontdekt opties 

Hoewel de echte gekte zoals in 2021 rond 'meme' aandelen (nog) niet zichtbaar is, handelen Amerikaanse retailbeleggers lustig op korte callopties. Sterker nog, in volumes gemeten zijn ze inmiddels zelfs de professie voorbijgestreefd. 

Beleggers blijken daarbij een sterke voorliefde te hebben voor EV-producenten en natuurlijk de grote techfondsen. Het massaal inslaan van callopties heeft zelfs een materiële impact op de VIX. Hoe dat precies zit, wordt uit de doeken gedaan bij IEX Premium

Wall Street 

Een prijshoudende tot licht positieve stemming op Wall Street bij aanvang van deze nieuwe handelsweek. Tal van grote bedrijven zullen de komende week en weken met hun halfjaarcijfers naar buiten komen en beleggers houden hun kruit nog even droog. Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq noteerden de indices 0,2 - 0,5% hoger. 

Wall Street wordt er ondertussen bepaald niet goedkoper op: 

Rentes 

Een relatief rustige dag op de internationale obligatiemarkten, al zullen de Britten zich inmiddels wel eens achter de oren krabben met een tienjaarsrente die duidelijk richting de 4,5% loopt.  

rente
Bron: Reuters 

Brede markt  

De rest van Europa liet ook overwegend rode koersen zien, al deed de AEX het als gevolg van enkele tech zwaargewichten wat slechter. De VIX vertoonde weer een sprankje van leven, terwijl de goudprijs al geruime tijd rond het niveau van $1.950 ronddobbert. De rally op de oliemarkt werd vandaag ruw onderbroken door tegenvallende groeicijfers uit China, een grootverbruiker van het zwarte goud. 

pharming
Bron: IEX.nl 

Het Damrak   

  • ASML (- 3,0%) krijgt vermoedelijk met meer restricties te maken rond zijn activiteiten in China 
  • ArcelorMittal (- 0,2%) kreeg een licht lager koersdoel van een bank te verwerken, maar echt veel indruk had een en ander niet op de koers van het aandeel  
  • Shell (- 0,4%) overweegt volgens diverse financiële media om de Renewable Energy divisie af te splitsen. Het is de nieuwe topman duidelijk ernst met het omhoog brengen van de aandelenkoers.  
  • Allfunds (- 2,7%) staat bij veel beleggers nog niet op de radar, ondanks het opportunistische en mislukte bod van Euronext (%) eerder dit jaar met een flinke overnamepremie. De Beleggersdesk heeft er wel grondig naar gekeken.
  • Just Eat Takeaway (- 1,1%) kreeg een fors lager koersdoel van een Duitse zakenbank. Normaliter goed voor een dito lagere koers, maar een en ander werd relatief schouderophalend ontvangen door beleggers.  
  • Ebusco (- 2,2%) had het vandaag even niet, een directe oorzaak voor het koersverlies kon niet gevonden worden 
  • Pharming (+ 1,6%) neemt sluipenderwijs opnieuw ruim afstand van de pennystock status 
  • TomTom (+ 8,8%) wist de markt opnieuw positief te verrassen met zijn cijfers en werd daarvoor ruimschoots beloond  
  • Op de lokale markt deed Envipco (+ 5,6%) eindelijk weer eens goed zaken

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming

Agenda 18 juli

07:00 Novartis - Cijfers tweede kwartaal (Zwi)
13:00 Abbott Laboratories - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Bank of America - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Lockheed Martin - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juni (VS)
15:15 Industriële productie - Juni (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juli (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 31 mei De markt kijkt niet verder dan zijn neus lang is bij Pharming
  2. 30 mei Degelijk Nestlé zal alle zeilen moeten bijzetten om de outlook te behalen
  3. 30 mei Schaarste leidt tot prijsexplosies grondstoffen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links