Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX kent topdag, rente stijgt verder

De verder oplopende rente wordt genegeerd door beleggers

Het optimisme dat voor kort zowel de obligatiemarkten als de aandelenmarkten in hun greep hield, lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat heeft veel, feitelijk zelfs alles, te maken met de weerbarstige inflatie. 

De eerste weken van het jaar werden er fors obligaties gekocht door de fundmanagers, zowel staats- als bedrijfsobligaties. De onderliggende gedachte hierbij was dat de centrale banken, onder aanvoering van de Fed en de ECB, op korte termijn hun agressieve rentebeleid zouden laten varen. 

Een mandje door Bloomberg samengestelde obligaties steeg over januari met 4%. Dat lijkt bescheiden, maar om een en ander in perspectief te plaatsen: dat was de beste jaarstart ooit. Amper een maand verder is die winst volledig verdampt en zijn obligatiehouders weer terug bij af. Of, zoals een macrostrateeg bij State Street het verwoordde: de markten hebben een reality check gekregen

De jongste marktverwachtingen over de rente vallen terug te lezen in de uitgebreide vooruitblik van Arend Jan bij IEX Premium

Aandelenbezitters zijn vooralsnog beter wel af: hoewel de meeste financiële markten vorige week ook moesten inleveren, is er year to date nog altijd wel sprake van een stevige winst. Zo noteert de AEX nog altijd zo'n 9% in de plus sinds de start van het jaar.  

Dan nog even dit 

Dit zal veel noeste spaarders zeker aanspreken. De nieuwe premier van Nieuw Zeeland Australië, Albanese, riep grote banken op de rentes niet alleen voor lenende consumenten direct een op een te verhogen, maar ook voor spaarders: 

Het was de toezichthouder na een onderzoek al opgevallen dat de renteverhogingen wel direct werden verwerkt in bijvoorbeeld de hypotheekrente, maar de rentevergoeding op deposito's en spaarrekeningen duidelijk achter bleef. 

Dan nog even dit II 

De roep om meer toezicht bij crypto's werd alsmaar luider, nog eens versterkt door het omvallen van relevante partijen als FTX, en dat gaat er komen ook als het aan het IMF, de Financial Stability Board en de BIS ligt: 

Meer toezicht en regelgeving is hard nodig, aldus de topvrouw van het IMF in de marge van een G20-meeting van afgelopen weekend. Stevige taal werd daarbij niet geschuwd: als regulering niet slaagt, of te traag verloopt, dan kan er zelfs een verbod worden ingevoerd volgens Georgieva. 

Damrak 

De financiële markten gingen de week opvallend fris en monter van start. Opvallend, want de zorgen omtrent inflatie en daarmee de renteverwachtingen zijn er recent niet beter op geworden (zie boven). 

Macrotechnisch was er niet direct aanleiding voor een koersfeestje. Zo daalde het aantal orders voor duurzame goederen sterker dan verwacht, verslechterde het economisch sentiment in de eurozone, al steeg het consumentenvertrouwen wel licht. De aanstaande huizenverkopen in de VS herstelden over januari met ruim 8% ten opzichte van december Een meevaller, al was er jaar op jaar sprake van een daling met 24%. 

Het kon de pret vandaag niet drukken: de AEX ging de dag boven de 750-puntengrens van start en wist dat niveau gaandeweg de dag nog wat verder uit te bouwen. 

Zwaargewichten als ASML, ING Groep en Shell trokken daarbij de kar. Vrijwel alle in de AEX opgenomen fondsen wisten winst te boeken vandaag. Alleen enkele defensieve fondsen zoals Heineken en Wolters Kluwer konden niet van het hervonden optimisme profiteren. 

Een niveau lager was het beeld niet wezenlijk anders. Flinke winsten voor onder andere ABN Amro, AMG, Basic Fit en Fagron. Een echte uitzondering en dat was PostNL. De jaarcijfers vielen tegen, evenals de outlook voor dit jaar. 

Kijken we tot slot nog even naar de AScX: aardige winsten voor onder meer BAM Groep, CM.com, Pharming en TomTom. Dalers van betekenis waren niet te vinden. 

Al met al een prima start van de week voor de bulls. De AEX sloot de eerste handelsdag van de week af met een stijging van 1,4% en eindigde op een stand van 757 punten. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

PostNL   

De verwachtingen rond de jaarcijfers van PostNL waren niet al te hooggespannen, maar desondanks viel zowel het vierde kwartaal als de outlook voor dit jaar behoorlijk tegen en vooral dat laatste weegt zwaar. 

Het concern heeft zoals verwacht besloten het aandeleninkoopprogramma voorlopig in de ijskast te zetten. Eerst zullen de resultaten weer op peil moeten komen. 

De vraag of het slechte nieuws volledig is ingeprijsd in de huidige koers wordt beantwoord in een analyse van de Beleggersdesk bij IEX Premium: 

HAL  

Het bij veel particuliere beleggers populaire HAL Trust is eigenaar van Coolblue, blies de beursgang op het laatste moment af en heeft daar mogelijk nu toch spijt van. De jaarcijfers van Coolblue waren namelijk bepaald niet om door een ringetje te halen. Wat dit met de waarde van HAL doet, leest u in een update

Euronext 

Toch wel out of the blue werd eind vorige week bekend dat beursuitbater Euronext een enigszins opportunistisch bod heeft gedaan op het op de lokale markt genoteerde Spaanse Allfunds. 

En dat gaat om serieus geld: de transactiewaarde ligt rond de €5,5 miljard. Dat komt wel heel snel na de inlijving van de Italiaanse beurs twee jaar geleden van zo'n €4,4 miljard. 

Euronext is ambitieus, maar dreigt zich hieraan allicht toch te vertillen. De Beleggersdesk staat uitgebreid stil bij deze verrassende overnamepoging

Kinepolis

De Beleggersdesk kijkt graag over de grenzen en covered onder meer ook actief Belgische aandelen. AB InBev, Euronav, Ontex en ook bioscoopuitbater Kinepolis. 

Een bedrijf dat het uiteraard bijzonder lastig had tijdens de coronapandemie, maar inmiddels weer op een bezettingsgraad zit van circa 90%. Dat had nog wel wat hoger kunnen uitvallen, maar het aantal filmreleases valt nogal tegen. 

Hoe de cijfers zijn, of de balans op orde is, wat voor cashflow de Belgen weten te behalen: het komt allemaal voorbij in een uitgebreide analyse van de Beleggersdesk:  

Endesa 

Endesa staat vermoedelijk bij maar weinig beleggers op de radar. Dat is toch niet geheel terecht. Het fonds noteert op een k/w van minder dan negen en keert een royaal dividend uit. 

De Beleggersdesk heeft een uitgesproken mening over het fonds, die hier valt te lezen

Coca Cola en Warren Buffett 

's Werelds beroemdste belegger kan wel om een boodschap gestuurd worden. Warren Buffett loopt al heel wat jaartjes mee en is uiterst succesvol als belegger. Hij heeft zijn voorliefde voor frisdrankfabrikant Coca Cola nooit onder stoelen of banken gestoken: niet als consument en niet als belegger. 

Wie meer wil weten over het waarom van zijn sterke voorkeur voor Coca Cola, kan hier terecht

 

De analyses van Coca Cola en de vele andere fondsen vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Vorige week was nog de slechtste week van het jaar, al geldt dat het jaar nog maar een kleine twee maanden oud is. Beleggers in de VS toonden zich evenals Europese bulls kooplustig en de indices konden een deel van de vorige week geleden verliezen inlopen. 

Zo steeg Tesla (+ 4%) weer tot boven de $200 waarmee het aandeel dit jaar bijkans alweer is verdubbeld.Farmaceut Pfizer (- 1,5%) profiteerde niet van de kooplust onder beleggers. Het concern overweegt naar verluidt een bod te doen van zo'n $30 miljard op biotechbedrijf Seagen. 

Na goed twee uur handel stond de Dow Jones 0,3% in de plus, de S&P 500 deed goed mee met een winst van 0,5% terwijl de Nasdaq nipt het veld aanvoerde met een stijging van 0,8%. 

Rentes 

De rentes vervolgen gestaag hun oplopende pad, zij het dat het lang niet zo hard gaat als eerder dit jaar: spijtig voor Flow Traders. Inmiddels begint de rente in de eurozone vrijwel overal met een drie, terwijl in de VS de 4%-grens nadrukkelijk in beeld is. 

pharming
Bron: Reuters

Brede markt  

Het bullish sentiment op deze maandag kreeg breed navolging. De meeste grote Europese indices schreven aardige winsten bij. De VIX bleef redelijk vlak, evenals de goudprijs, terwijl de olieprijs onder druk stond. De euro won daarnaast licht terrein op de Amerikaanse dollar. 

pharming
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • Adyen (+ 1,8%) herstelde aardig vandaag, maar blijft zeer gevoelig voor de ontwikkelingen op het rentefront 
  • IMCD (+ 3,4%) kreeg de handen afgelopen vrijdag niet op elkaar met toch fraaie jaarcijfers en dit lijkt vandaag gecorrigeerd te worden  
  • Shell (+ 1,8%) kreeg een stevig hoger koersdoel opgeplakt van een grote Amerikaanse zakenbank 
  • Aalberts (+ 1,1%) kreeg fanmail van een Nederlandse bank die het koersdoel flink optrok  
  • AMG (+ 3,1%) lijkt nog steeds alsnog te profiteren van de vorige week gepresenteerde jaarcijfers 
  • PostNL (- 8,6%) lag onder druk vanwege tegenvallende jaarcijfers en een behoorlijk lelijke outlook voor 2023 
  • Azerion (- 0,7%) houdt de gemoederen aardig bezig en zelfs het FD was de turbulente handel jongstleden vrijdag opgevallen. De Beleggersdesk volgt het aandeel niet. 
  • Pharming (+ 4,1%) herstelt weer deels van het nieuws dat de EMA om aanvullende informatie heeft verzocht. De Beleggersdesk zal eerdaags met een concrete update rond het fonds verschijnen.  
  • Op de lokale markt herstelt Euronext (+ 2,1%) beperkt van de koersdaling van eind vorige week na het uitbrengen van een niet-bindend miljardenbod op het Spaanse Allfunds.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Shell: naar €40 van €35 en naar kopen van houden - Goldman Sachs 
  • Aalberts: naar €44,50 van €35 en houden - ING
  • Besi: naar €80 van €66 en kopen - Deutsche Bank 
  • Besi: naar €84 van €72 en kopen - UBS
  • UMG: naar €26 van €29 en kopen - Deutsche Bank 
  • Galapagos: naar $43 van $53 en houden - RBC
  • Euronext: naar €103 van €108 en kopen - Deutsche Bank
  • Nedap: naar €64 van €67 en houden - Berenberg 
  • PostNL: €1,65 naar verkopen van houden - Degroof Petercam 
  • Aedifica: naar €102 van €106 en kopen - HSBC 
  • Aedifica: naar €101 van €104 en kopen - KBC 
  • Melexis: naar €114 van €98 en kopen - Kepler Cheuvreux 

Agenda 28 februari

00:50 Detailhandelsverkopen - Januari (Jap)
00:50 Industriële productie - Januari (Jap)
06:30 Omzet detailhandel - Januari (NL)
06:30 Producentenprijzen - Januari (NL)
06:30 Economisch maandbericht - Januari (NL)
07:00 Bayer - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
07:00 Allfunds - Cijfers vierde kwartaal
07:00 Azerion - Cijfers vierde kwartaal
07:30 Kendrion - Cijfers vierde kwartaal
08:45 Inflatie - Februari vlpg (Fra)
08:45 Producentenprijzen - Januari (Fra)
08:45 Consumentenbestedingen - Januari (Fra)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - December (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Februari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen CB - Februari (VS) 
18:00 ASMI - Cijfers vierde kwartaal
22:00 AMC Entertainment - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 HP Inc. - Cijfers eerste kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 10 mei Europese gasmarkt aan vooravond prijsexplosie?
  2. 09 mei Magere trading update Accsys
  3. 08 mei Air France-KLM heeft een serieus kostenprobleem, en dat is niet voor het eerst

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 27 februari 2023 17:57
    @ Martin,
    Je schrijft in je tekst :
    " AMG (+ 3,1%) lijkt nog steeds te profiteren van de vorige week gepresenteerde jaarcijfers "
    Ik kijk naar je tekst, ja, er klopt iets niet van hé.
    ( Jaarcijfers woe avond, 19.00) , de volgende dag koers : - 0,3 % , de vrijdag -1,7 %

    - Ja, weet ook niet hoe het komt, maar de cijfers waren echt wel ruim boven afgegeven outlook, en ruim boven de analisten verwachtingen. Geprofiteerd had de koers beslist nog niet op de heel goede cijfers, en verwachting voor dit jaar.)
  2. Mrs. Smith 27 februari 2023 18:19
    quote:

    lanciared schreef op 27 februari 2023 17:57:

    @ Martin,
    Je schrijft in je tekst :
    " AMG (+ 3,1%) lijkt nog steeds te profiteren van de vorige week gepresenteerde jaarcijfers "
    Ik kijk naar je tekst, ja, er klopt iets niet van hé.
    ( Jaarcijfers woe avond, 19.00) , de volgende dag koers : - 0,3 % , de vrijdag -1,7 %

    - Ja, weet ook niet hoe het komt, maar de cijfers waren echt wel ruim boven afgegeven outlook, en ruim boven de analisten verwachtingen. Geprofiteerd had de koers beslist nog niet op de heel goede cijfers, en verwachting voor dit jaar.)
    Helemaal mee eens lanciared alleen in de opening verleden week een goede reactie op de cijfers wat geleidelijk op de dag wegebte ..... onbegrijpelijk in mijn ogen alhoewel bij Aalberts hetzelfde gebeurde .... gewoon blijven zitten .....
  3. Martin-Jan Crum 27 februari 2023 18:40
    @lanciared

    Ik zal niet flauw doen door u te wijzen op het woordje "lijkt" wat natuurlijk wel aangeeft dat in dit geval de oorzaak van de koersstijging helaas niet te linken valt aan een hard (nieuws-)feit. Helaas vallen veel dagelijkse koersbewegingen niet danwel onvoldoende te duiden. De constatering "nog steeds" zal ik bij deze vervangen door "alsnog" aangezien de cijfers wat betreft de Beleggersdesk dik in orde waren.

    disclaimer: geen positie in AMG
  4. forum rang 7 Just lucky 27 februari 2023 18:49
    quote:

    Martin-Jan Crum schreef op 27 februari 2023 18:40:

    @lanciared

    Ik zal niet flauw doen door u te wijzen op het woordje "lijkt" wat natuurlijk wel aangeeft dat in dit geval de oorzaak van de koersstijging helaas niet te linken valt aan een hard (nieuws-)feit. Helaas vallen veel dagelijkse koersbewegingen niet danwel onvoldoende te duiden. De constatering "nog steeds" zal ik bij deze vervangen door "alsnog" aangezien de cijfers wat betreft de Beleggersdesk dik in orde waren.

    disclaimer: geen positie in AMG
    Oh, gelukkig zie je je fout in, prima correctie.
  5. Dr. Bibber 27 februari 2023 19:49
    Het was de toezichthouder na een onderzoek al opgevallen dat de renteverhogingen wel direct werden verwerkt in bijvoorbeeld de hypotheekrente, maar de rentevergoeding op deposito's en spaarrekeningen duidelijk achter bleef.

    Daar zijn ze dan een beetje laat achter gekomen, ik heb een jaar of dertig een variabele hypotheekrente gehad, in een periode dat de rente voortdurend zakte, wat op zich veel geld heeft bespaard, maar in de periodes dat de rente steeg waren ze er als de kippen bij, in tegenstelling met de tijd die ze namen bij het lager worden van de rente, dit was een vast patroon gedurende al die jaren.
  6. JoeSixpack 27 februari 2023 20:23
    "Azerion (- 0,7%) houdt de gemoederen aardig bezig en zelfs het FD was de turbulente handel jongstleden vrijdag opgevallen. De Beleggersdesk volgt het aandeel niet. " Beetje neerbuigend Martin naar het FD; jullie hebben ook een blog, even los van of je het aandeel volgt of niet. Je zou mogen verwachten dat IEX , naar eigen zeggen , het grootste beleggersplatform van dit landje, er aandacht aan zou besteden.
  7. Gunther 27 februari 2023 21:18
    Bij Euronext kijk ik naar de board en die heeft een uitstekend track record op het gebied van overnames. Begrijp niet dat de markt negatief reageert. Zal puur angst zijn voor een hoger bod. Want de overname is logisch, Deutsche borse kocht een vergelijkbaar bedrijf. Uitbreiding services.
  8. Gunther 27 februari 2023 21:47
    quote:

    Gunther schreef op 27 februari 2023 21:18:

    Bij Euronext kijk ik naar de board en die heeft een uitstekend track record op het gebied van overnames. Begrijp niet dat de markt negatief reageert. Zal puur angst zijn voor een hoger bod. Want de overname is logisch, Deutsche borse kocht een vergelijkbaar bedrijf. Uitbreiding services.
    Lees dit er maar op na:
    www.thetradenews.com/euronext-cautiou...
  9. Karel Finders 28 februari 2023 06:05
    quote:

    Dividend Collector schreef op 27 februari 2023 21:22:

    Sterke cijfers van FlatexdeGiro nabeurs. Benieuwd naar de analyse van Niels morgen. De taxaties zullen stevig omhoog kunnen.
    Sluit ik me graag bij aan. Ik had na de forse dip van 23 feb positie ingenomen. Dat lijkt een goede keuze tot nu toe, maar benieuwd wat expert Niels Koerts er van vindt. Ik zie Flatex overigens wel meer als een trade aandeel, omdat het behoorlijk volatiel is.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links