Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX sluit op hoogste stand sinds april 2022

Slotcall: AEX sluit op hoogste stand sinds april 2022

De AEX stijgt... en (onze tienjaars) rente bevestigt, is de droge conclusie op een beursdag met veel beweging en nog meer toeters en bellen. De index staat op slotbasis wel op de hoogste stand sinds april vorig jaar. 

Het is bijna te veel voor één slotcall. En dan moet het jaarcijferseizoen nog beginnen. Zelden waren de eerste dagen van januari - we zijn nog geen twee weken onderweg - zo druk, vermoeiend en verrassend.

Hierboven is op slotbasis, hier is de intradag hoog-laag bar chart. Het gaat wel heel erg hard allemaal, wie buigt of barst als eerste? Op een haar na staan de intradagtopjes van half december en begin april vorig jaar nog wel overeind. Voer voor technisch analisten, zijwaarts voor fundamentelen.

Het is soms Wereldanalistendag? Er is een ware tsunami vandaag. Klikt u op het plaatje voor de details, het zijn er echt te veel op om te noemen. En dit zijn ze nog niet eens allemaal, want Morgan Stanley, HSBC en Sanford verlagen Akzo Nobel ook en Deutsche Bank verhoogt Besi weer naar €66 van €60.

Alfen, JET, OCI, Corbion en nog meer, in ieder geval kunt u hiermee al heel wat (grote) koersbewegingen van vandaag onmiddellijk duiden. Hoewel, opvallend is wellicht dat bijvoorbeeld DSM en Besi tegen de adviezen in bewegen.

Het fonds spring er niet uit vandaag, want dit verhaal van gisteren is vandaag weer actueel. Er is weer een Britse uitzender die waarschuwt, maar Randstad houdt stand.

Morgen heeft Fastned cijfers en daar hebt u zin in, gezien de bull run de laatste tijd. De analisten verwachten €1,18 verlies per aandeel bij €35,22 miljoen omzet. Het draait natuurlijk om de outlook en dat is vooral hopen. Dit is de hele historie. Het fonds is nog maar kort genoteerd, maar heeft al veel meegemaakt.

Morgen mag u meer hopen. Vooral dat het Amerikaanse inflatiecijfer meevalt. Wekker op 14:30, want u weet intussen dat zelfs bij een verschil van 0,1% er flink beweging kan onststaan.

Gokje, het cijfer gaat meevallen? Hier zijn de marktverwachtingen voor de inflatie met euro en dollar in hun eigen kleuren. Het staat er. De 2% mandaten van Fed en ECB komen aardig in zicht...

Verder is er niet veel maktbreed beursnieuws. Het lijkt met die stomende koersen meer op oplopende spanning richting het cijferseizoen dat vrijdag echt begint op Wall Street mét Wall Street. Wie zeker in Amerika zoekt vindt genoeg spektakel, maar het half-failliete Bed Bath & Beyond beweegt nog het meest spectaculair.

AMC en GameStop doen gezellig mee, +15% ofzo. Vrijdag is het twee jaar terug dat de meme-frenzy begon met de laatste.

Tja, walt valt daar nou nog voor zinnigs over te zeggen? Deze dan maar, hahaha. Gepikt van Hedegeye:

En dan nog de meevaller van de dag? Dit is toch de helft van het klantengeld, waar SBF al die leuke dingen voor hem zelf mee deed.

De bindende kijktip voor vanavond, want Den Bosch -Ajax wordt toch 3-0 voor de thuisploeg. Succes Niels, hij pitcht twee mooie aandelen. Een eer dat hij (terecht!) mee mag doen, hij is een uitgesproken en kundige analist. Het Lynx Beleggersdebat hoort intussen bij het meubilair van het Damrak.  

De brede markt, geklokt op het Amsterdamse slot.

De rentes nog, het blijft dagelijks maar gooi- en smijtwerk.

Strikt genomen mist u dan nog de euro in dit stukje en daar is vandaag niet veel te zien. Bloomberg bespreurt echter wel het een en ander.

Beursplein 5

Wat schrijft onze beleggersdeks vandaag? Bij Prosus is zeg maar het speelkwartier over? Paul Weeteling:

De upside steunt niet langer grotendeels op een overmatige discount noch op een onderwaardering van Tencent. Het gaat vanaf nu vooral weer om de winstgroei van de bedrijven die Prosus in portefeuille heeft.

Peter Schutte is duidelijk over onze grootgrutter, maar verandert dit iets aan de beleggingspropositie?

Is het spel op de wagen, of is het een storm in een glas water? De activisten willen de tent opknippen. Crum schrijft of dat al dan niet kansrijk is.

Niels Koerst verandert zijn mening over en advies van deze farmaceut:

Verder nog iets?

  • Vastgoed ligt goed. Volgens de boekjes kijkt u dan mede naar de rente, maar die zijn zo volatiel, dat het lastig is hier echt conclusies aan te verbinden
  • ABN Amro ligt slecht en dat moet de vertrekkende CFO stiekem goed doen. Na anderhalf jaar al en de markt vermoedt wellicht iets met neuzen, richting en de kant uit staan?
  • Er zijn de nodige uitersten: in de AEX ziet u zowel cyclische fondsen heel goed, of juist slecht liggen
  • Dat geldt in de AScX bijna dagelijks wat betreft groeiaandelen als Azerion, CM.com, Ebusco, Pharming, Vivoryon, Avantium, Majorel en Ebusco. Vaak uitersten
  • ForFarmers weer eens onderaan. Niet voor het eerst
  • Net als Kendrion trouwens. Opvallend dat de fonds zoveel beweegt, terwijl het zogezegd een rustig bedrijf is


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Adyen-fanaat 11 januari 2023 19:17
    quote:

    Martijn schreef op 11 januari 2023 18:33:

    Beste AJK,

    De AEX is nu toch uitgebroken naar boven?
    Dat was vanmorgen voorbeurs al toch?
    De beurs loopt wel erg hart omhoog zeg je maar dat mag wel ook in 2022 was het een drama!
    Dus laat de beurs maar heerlijk oplopen kan mij niet hart genoeg gaan.
    U loopt erg hart van stapel met uw bericht. Echt harte cijfers zijn er niet te geven om hier zeker van te zijn. Ik heb er zelf een hart hooft in dat de beurs verder stijgd. Mocht het wel stijgen, dan hou ik m’n hard vast want ik zit shord.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links