Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (700,71)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 24,92%
Lager 75,08%

Donkerrode futures door havikse Bank of Japan

Donkerrode futures door havikse Bank of Japan

Alles wijst erop dat we vandaag weer een beroerde beursdag gaan beleven. De futures staan ruim een procent in de min. De DAX lijkt zelfs 1,4% lager te gaan openen. Wall Street kende gisteren een zwak slot en noteert ook voorbeurs in het rood. 

"BoJ zwakt verruimend beleid af"

Het sentiment wordt gedrukt door speculaties dat de Japanse centrale bank zijn monetair verruimende beleid gaat afzwakken. Dit is naar aanleiding van het nieuws dat de BoJ de bandbreedte voor de rente op Japanse staatsleningen heeft verruimd. 

Eerder mocht de rente op Japans tienjaars staatspapier niet boven de 0,25% uitkomen. Nu is dit 0,50%. Het lijkt er dus op dat ook de Japanners moeten wennen aan een hogere kapitaalmarktrente. De beleidsrente van de BoJ is overigens nog wel negatief.

De reden dat de BoJ de genoemde bandbreedte verruimt, is dat Japan kampt met bovengemiddelde inflatie. Waar het Aziatische land de laatste jaren steevast kampte met deflatie, kwam de consumenteninflatie in oktober uit op 3,7%. Dit is boven het target van 2%.

De gevolgen op de financiële markten zijn groot. De Japanse beurs verliest bijna 3% van zijn waarde en de Chinese indices kelderen circa 2%. De Japanse yen zit daarentegen stevig in de lift en noteert ten opzichte van de dollar op het hoogste niveau in vier maanden.

Tegenvallende inkomsten blockbusterfilm Disney

Een van de grootste dalers op Wall Street was gisteren Disney met een verlies van bijna 5%. Het bedrijf deelde mee dat de opbrengsten van de nieuwe blockbusterfilm Avatar: The way of water in het openingsweekend slechts $100 miljoen waren. De markt rekende op liefst $170 miljoen.

Het maakt duidelijk dat het economisch een tikje minder gaat. Bioscopen zijn hoogcyclisch en het eerste waar we ten tijde van een recessies op bezuinigen.

Daar komt bij dat bioscopen last hebben van de toenemende populariteit van online streamingsdiensten. Het risico bestaat dat een filmproducent er in de toekomst voor kiest om een populaire film als eerste te releasen op Netflix of Disney+. 

Nieuw commissaris B&S Group

B&S Group heeft weinig tijd nodig gehad om een nieuwe 'onafhankelijke' commissaris te vinden. Afgelopen donderdag werd voorzitter van de RvC Jan Arie van Barneveld uit zijn functie gezet. Daarop besloot de laatst overgebleven onafhankelijke commissaris Kitty Koelemeijer om ook op te stappen.

Daardoor ontstond tijdelijk de situatie dat Grootaandeelhouder Willem Blijdorp en zijn zoon Leendert Blijdorp de enige leden van de RvC waren. Een zeer ongezonde ontwikkeling. Eerstgenoemde heeft begin dit jaar een bod neergelegd op de onderneming, maar dat bod was volgens de onafhankelijke leden van de RvC niet in het belang van de minderheidsaandeelhouders. 

Daarop besloot Blijdorp een stemming te organiseren om Van Barneveld weg te stemmen. Nu dit is gelukt, bestaat er een reële kans dat B&S Group volgend jaar alsnog wordt overgenomen. Anderzijds zien de fundamentals van een belegging in B&S Group er niet sterk uit en heeft Blijdorp de tijd om rustig af te wachten.

Advies, shorts en agenda

Advieswijzigingen zijn er nog niet. Dit is niet onlogisch aangezien de meeste zakenbankanalisten de laatste twee weken van december vrij zijn.

De AFM meldt deze shorts: Wat vooral opvalt, is dat de shorts in Signify oplopen.

 • Just Eat Takeaway: 7,56% 
 • Wereldhave: 6,65%
 • Basic-Fit: 5,89% (+0,08%)
 • Besi: 4,18% (-0,14%) 
 • Signify 3,76% (+0,56%)
 • PostNL: 3,69% 
 • Philips: 2,98% 
 • Air France-KLM: 2,46% 
 • Alfen: 2,28% (+0,13%) 
 • TomTom 2,23% (+0,08%)
 • CM.com: 1,82%  

Agenda

De beursagenda is dun gezaaid. Deze ochtend komt er een cijfer langs over de Duitse producenteninflatie over de maand november, maar dan hebben we het wel gehad. 

Dinsdag 20 decemberConsensus

 1. 08:00Duitsland inflatie PPI nov-2,6% MoM
 2. 14:30VS bouwvergunningen nov1,47Micon waarschuwing
 3. 22:00FedEx Q2-cijfers (gebroken boekjaar)

Nu nog even dit

En toch blijven we maar mopperen.


De tijd van overbieden lijkt definitief voorbij.


Kan het vertrouwen in de cryptomarkt ooit weer herstellen?


Ik denk dat de beste man zich over deze beschuldiging nog het minst druk maakt.


Japanse banken profiteren daarentegen wel van de havikse BoJ.


Ook bij mensen die veel geld verdienen kan het misgaan.


Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 02 jun "Just Eat Takeaway is een overnamekandidaat" 34
 2. 01 jun Inspelen op vergrijzing: Aedificia versus Care Property Invest
 3. 31 mei Netflix is de absolute winnaar van de digitale revolutie

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. IEXGerard 20 december 2022 10:02
  quote:

  thorgal schreef op 20 december 2022 08:53:

  Bijna dagelijks zie ik de term "een rondje langs" passeren....
  Kan iemand me eens uitleggen wat dit betekent?
  In Belgie wordt dit nooit gezegd.
  Is dat een daling, veel aandacht, nieuws,....? Van waar komt die uitdrukking?
  Is eigenlijk een afkorting van "een rondje langs de velden". Komt er op neer dat je overal even kijkt en dan iets over meldt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links