Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: forse winst AEX en techbeleggers moeten even goed opletten

Slotcall: forse winst AEX en techbeleggers moeten even goed opletten

IEX BELEGGERSDAG 1 JULI 't SPANT, BUSSUM

1 juli nadert met rasse schreden. En dat betekent De IEX Beleggersdag in 't Spant in Bussum. Wat het weer wordt die dag, we hebben uiteraard geen flauw idee. Wat we wél weten, is dat we een schitterende line up hebben voor beleggers. 

Zo maken onder andere de topmannen van Ahold, Ebusco en CM.com hun opwachting. En daar blijft het niet bij: tal van beursexperts - we noemen een  Willem Middelkoop, Martine Hafkamp en onze eigen Royce Tostrams - zijn bereid gevonden hun kennis en inzichten met beleggers te delen. 

Daarnaast zullen alle analisten van de IEX Beleggersdesk de gehele dag voor al uw vragen, opmerkingen, kritiek et cetera beschikbaar zijn. Details - zoals de ongekend lage prijs voor dit topevenement - vindt u hier.  

Wacht u tot het laatste moment tot u beslist? Dat kan, net als het proberen te timen van de markt, een dure hobby blijken: vol is ook echt vol. Wij verwelkomen u graag. Deze dag geldt onverkort ons motto: van beleggers, voor beleggers

Kaarten bestelt u hier  


 

Het lijkt erop dat de AEX vooral op feestdagen een sprintje trekt. Alle reden om niet teveel te mopperen over het feit dat Euronext zijn deuren 'gewoon' geopend heeft op dagen als tweede Pinkster- respectievelijk Paasdag. 

Fraaie winsten waren er voor enkele brekebeentjes. We noemen een Just Eat Takeaway, Prosus en AF-KLM als uitschieters. Koerszwakte was er bij OCI (€1,45 ex-dividend) en Eurocommercial Properties. Niet elke koersbeweging is verklaarbaar, maar lager in dit item doen wij een poging tot duiding. 

Al met al een fraaie dag voor de bulls en dat mocht ook wel eens een keer. De AEX schreef vandaag 1,6% bij en neemt duidelijk afstand van de 700-puntengrens op afgerond 712 punten. 

Techliefhebbers doen er goed aan om even bij IEXprofs een kijkje te nemen: groeifondsen noteren tegen een discount van maar liefst 20%. Dat stellen wij niet - al zijn we het er wel mee eens - maar Morningstar. Een must read.

 

Accell 

Bieder KKR heeft niet de vereiste 80%-aanmeldingsgrens voor zijn bod van €58 bereikt. De vraag is nu wat de private equity partij zal doen. Er blijven diverse opties over, waarover u alles te weten komt in een analyse van de Beleggersdesk

 

Bitcoin 

Bitcoin, wie heeft er geen mening over? De cryptomunt houdt de gemoederen onveranderd bezig. Niet zo gek gezien de sterke volatiliteit waarbij koersuitslagen van 10% en meer geregeld plaatsvinden. De hamvraag is of bitcoin nu zijn bodem heeft bereikt. De Beleggersdesk is in de materie gedoken

 

 

Goed nieuws voor autofabrikanten 

De economie koelt in grote delen van de wereld in rap tempo af en de discussie nu is meer over het wanneer er formeel sprake wordt van een recessie dan of we in een recessie belanden. Zeker geen ramp overigens, en dat geldt bijvoorbeeld voor autofabrikanten. 

Het tekort aan chips waar veel autofabrikanten mee kampten, behoort eindelijk tot het verleden, in ieder geval voor nu. De Duitse drie, BMW, Mercedes en VW, hebben in ieder geval aan Bloomberg laten weten dat alle fabrieken weer volgens schema produceren. En dat is toch maanden eerder dan aanvankelijk gevreesd. 

Ook de bottlenecks bij de andere onderdelen die geleverd moeten worden, denk aan basale zaken als bijvoorbeeld schokbrekers, lijken opgelost. Mercedes ziet hier en daar nog wel enige supply chain stress, maar niets wat ook maar in de buurt komt van hoe het de afgelopen twee jaar is geweest.  

Nog geen herstel in zicht, maar...  

pharming
Bron: Bloomberg

De volgende uitdaging voor de auto-industrie dient zich echter alweer aan: de consumentenvraag. Hoe houdt de consument zich staande in een omgeving van weer oplopende rentes, altijd wel een dingetje bij relatief dure consumptiegoederen, en natuurlijk de inflatie. 

Elon Musk luidde afgelopen week de noodklok. De Tesla-topman heeft “een erg slecht gevoel over de economie” wil een vacaturestop en denkt dat zo’n 10% van het huidige werknemersbestand eruit moet. 

Daar willen de Duitsers alvast niets van weten. Die zijn tamelijk eensgezind en zien de nabije toekomst met enig optimisme tegemoet, verwachten de hoge inflatie volledig te kunnen doorberekenen en denken de ontstane productieachterstanden de komende maanden in te kunnen lopen. 

Wilt u weten hoe u kunt profiteren van betere vooruitzichten van de autofabrikanten en welk aandeel op onze favorietenlijst prijkt – het selecteren van het juiste aandeel binnen een sector scheelt aanzienlijk in het rendement – dan verwijs ik u graag naar de analyses van de Beleggersdesk bij IEX Premium. 

China in the spotlights, bodembel? 

Het zal weinig beleggers ontgaan zijn dat Chinese aandelen – we focussen hier even op die met een notering op Wall Street – een flinke aderlating hebben ondergaan. De Alibaba’s en Baidu’s van deze wereld hebben hun market cap zien decimeren. De MSCI China is sinds de piek 2021 nagenoeg gehalveerd. 

Inflow kapitaal   

pharming
Bron: Bloomberg

 

Nu worstelde de Chinese economie al voordat de autoriteiten besloten opnieuw lockdowns in te voeren in verband met corona. Het platleggen van grote delen van de economie gold echter wel als genadeklap. 

Beleggen is echter vooruitzien en de eerste, voorzichtige signalen dat het ergste achter de rug is, worden zichtbaar. Zo is er voor het eerst sinds maanden weer sprake van enige inflow van kapitaal, na een lange periode van outflows. 

Bear market China  

pharming
Bron: Bloomberg

Goldman Sachs is weliswaar nog niet geheel overtuigd – sectoren als farmacie, technology hardware en telecom kennen volgens de zakenbank nog een te hoge consensus – maar overall kunnen de winsten van Chinese aandelen vanaf het derde kwartaal weer voorzichtig (4%) toenemen. 

De IEX Beleggersdesk volgt ook een aantal Chinese aandelen met notering op Wall Street op de voet. Als u wilt weten welke aandelen koopwaardig zijn, en welke u beter kunt mijden, verwijs ik u graag naar IEX Premium

Brace for impact 

Een kentering in het beurssentiment lokt traditioneel altijd wat doomdenkers richting de publiciteit. Denk bijvoorbeeld aan een Nouriel Roubini, hoogleraar aan de Universiteit van New York, bijgenaamd ‘Doctor Doom.’ De kredietcrisis van 2008 werd correct, zij het enkele jaren te vroeg, door hem voorspeld. De vele geschetste horrorscenario’s nadien echter niet. 

Nu lijkt er echter toch iets meer te spelen wanneer ook zakenbanken als Goldman Sachs en JPMorgan Chase de stormvlag hijsen. Goldman Sachs voorziet een ongekend aantal schokken aan het (financiële) systeem en topman Jamie Dimon van JPMorgan heeft beleggers recent geadviseerd zich voor te bereiden op een economische orkaan. 

Inmiddels heeft ook Mark Spitznagel, oprichter van Universa samen met Nassim Nicholas Taleb (schrijver van onder andere The Black Swan), zich gemeld. Spitznagel is een serieus te nemen hedge fund manager, geen onheilsprofeet, en deze professional maakt zich evenals eerder genoemde zakenbanken flink wat zorgen. 

Het financiële systeem is in zijn optiek extreem kwetsbaar geworden als gevolg van de grootste kredietbubbel ooit. Als deze bubbel ooit doorgeprikt wordt, zal dat leiden tot het meest catastrofale marktfalen in de menselijke geschiedenis. 

Of de zeepbel wordt doorgeprikt, staat overigens niet vast volgens Spitznagel, maar de oorzaak van het ontstaan van de kredietbubbel is in zijn optiek glashelder: het centrale banken beleid van nul, tot zelfs negatieve rentes. Dat heeft in zijn optiek geleid tot excessief leengedrag en dit wordt nu gecorrigeerd door diezelfde centrale banken met een monetair verkrappend beleid. 

Wat beleggers hiermee aan moeten? Het is altijd een goed moment nog eens goed naar het risico van de aandelenportefeuille te kijken, maar dat geldt nu allicht als extra relevant. Goede aandelen van sterke bedrijven, bij voorkeur dividend uitkerende bedrijven, hebben onverminderd de voorkeur. Als u op zoek bent naar een goede selectie, bent u bij IEX Premium aan het juiste adres.  

Rally op bestelling?

De Nederlandse overheid kent een weinig gelukkige hand van beleggen, om maar eens een understatement van stal te halen. We noemen de deceptie rond AF-KLM en ook dat andere hoofdpijndossier: ABN Amro. Eerstgenoemde is een bodemloze put, laatstgenoemde zal de belastingbetaler linksom of rechtsom ook miljarden kosten. 

Schrale troost, bij onze oosterburen is het niet veel beter. De Duitse overheid houdt nog altijd een fors belang van een kleine 16% in een van ’s lands grootste banken: Commerzbank. En daar wil men vanaf. 

Nu zal er altijd wel een koper te vinden zijn, maar de Duitse overheid heeft nogal een wensenlijstje. Zo ziet men graag dat Commerzbank wordt ingelijfd door een grote Europese bank, maar moet de bank wel geworteld blijven in Duitsland. En oja, eerst moet de koers van het aandeel Commerzbank flink hoger staan. 

Dat laatste kon wel eens on enorme hindernis blijken. Hoewel Commerzbank dit jaar een kleine 25% aan waarde heeft gewonnen, is dat wel vanaf een bijzonder laag niveau. De koers schommelt zo rond de €8. Het break even point van de Duitse overheid ligt naar verluidt zo rond de €26. 

Zoals gezegd: kopers zijn zeker wel te vinden. Zo meldde in het verleden onder andere BNP Paribas, UniCredit en ons eigen ING Groep zich bij de Duitse overheid om te informeren naar de voorwaarden om Commerzbank in te lijven. Als Beleggersdesk zijn wij overigens al jaren een overtuigd tegenstander van een eventuele overname van de kwakkelende Duitse bank door ING Groep. 

Wall Street 

Op Wall Street gaat er - opnieuw - veel aandacht uit naar Twitter. Het heeft er alle schijn van dat Elon Musk onder de overnamedeal uit wil. Dat valt begrijpelijkerwijs niet goed bij beleggers. Twitter verliest hierop stevig terrein. 

 

De meeste overige aandelen op Wall Street noteren wel een fraaie plus, de grote techfondsen zoals Alphabet, Amazon, Netflix en Meta platforms kunnen enkele procenten bijschrijven. 

De grote drie indices noteren eveneens in de plus met - na twee uur handel - een winst van 1,0% voor de Dow Jones, 1,4% voor de S&P 500 en 1,1% voor de Nasdaq. 

Rentes 

Een rustig dagje op het rentefront, de grote koersuitslagen van de afgelopen tijd zaten er vandaag niet in, maar dat kan te maken hebben met het feit dat het tweede Pinksterdag is. 

pharming
Bron: Reuters
 

Brede markt

'Gewoon' een ouderwetse bull dag zonder enorme uitschieters. De VIX loopt verder terug, altijd een goed teken, goud doet weinig en bitcoin krijgt ook weer wat kleur op de wangen. 

Olie komt vandaag wat af, maar blijft op een voor consumenten ne bedrijven veel te hoog niveau. Verbetering is voorlopig nog niet in zicht.  

pharming
Bron: IEX.nl
 

Het Damrak  

  • Just Eat Takeaway (+ 11,8%) vlamde vandaag op het (oude) nieuws dat de Grubhub-oprichter heeft overwogen de toko terug te kopen 
  • Prosus (+ 5,8%) profiteert van geluiden dat de Chinese overheid de teugels weer enigzins wil laten vieren 
  • Shell (+ 1,3%) trok zich bar weinig aan van een licht lagere olieprijs en blijft er ijzersterk bijliggen 
  • AF-KLM (+ 2%) kan zich optrekken aan een analyse van de Beleggersdesk waarbij beleggers werd gewezen op een schitterende arbitragemogelijkheid . De claims gingen door het dak (+ 29,4%) 
  • Aperam (- 1,2%) heeft pas net het persbericht over een mogelijke fusie met Acerinox de deur uit gedaan, of de deal is alweer afgeketst. Een toch wat opmerkelijke gang van zaken.
  • PostNL (+ 2,5%) ziet shorters hun posities wat afbouwen, maar het fonds blijft desondanks in de top drie van meest geshorte fondsen op het Damrak
  • Alfen (+ 3,2%) heeft de smaak van all-time-highs goed te pakken, maar zit dan ook wel in the sweet spotIEX Premium leden hebben hier in slechts drie weken tijd een fraaie 22% rendement mee behaald
  • Ebusco (+ 3,1%) mag op deze groene AEX-dag ook weer een leuke koerswinst bijschrijven. het wachten is vooral op meer orders voor zijn elektrisch aangedreven bussen. De Beleggersdesk volgt het aandeel ook nauwgezet 
  • TomTom (+ 1,6%) mag op deze bullish dag ook een winstje bijschrijven, maar heeft beleggers al jaren bar weinig te bieden  
  • Op de lokale markt heeft Onward Medial (- 2,3%) het koersmatig aanhoudend moeilijk 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Vopak: naar €32 van €35 en kopen - ING 
  • ASMI: naar €385 van €450 en kopen - Degroof Petercam 
  • ASML: naar €760 van €925 en kopen - Degroof Petercam 
  • ArcelorMittal: naar €45 van €40 en kopen - Kepler Cheuvreux 
  • ING Groep: naar €13,80 van €14,10 en kopen - Kepler Cheuvreux 
  • Tesla: naar $700 van $790 en houden Cowen & Co

Agenda 07 juni 

06:30 Reserve Bank of Australia - rentebesluit 
08:00 Fabrieksorders Duitsland - april 
10:30 Inkoopmanagersindex diensten VK - mei (def.) 
14:30 Handelsbalans VS - april 
21:00 Consumentenkrediet VS - april 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 10 mei Europese gasmarkt aan vooravond prijsexplosie?
  2. 09 mei Magere trading update Accsys
  3. 08 mei Air France-KLM heeft een serieus kostenprobleem, en dat is niet voor het eerst

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links