Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: And it's gone

Slotcall: And it's gone

Wie na gisteravond rekende op een prachtige beursdag komt bedrogen uit. De AEX (-0,4%) opende nog wel ruim 2% in het groen, maar van deze winst is helemaal niets meer over. Het zijn de technologiefondsen die de grootste klappen krijgen.

Just Eat Takeaway (-11,7%) gaat na die dramatische dag van gisteren wederom aan puin. Dat terwijl de maaltijdbezorger nog 4% in het groen opende. Ik sluit niet uit dat na de herbenoeming van topman Jitse Groen en zijn kompanen er een aantal beleggers zijn die de handdoek in de ring gooien. Ook Besi (-5,4%) is het sinds de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers helemaal kwijt.

Het is voor mij als marketwatcher van de dag de taak om deze draai van het sentiment te duiden. Dit is knap lastig, aangezien ik geen duidelijke aanleiding voor deze daling zie. Fed-voorzitter Jerome Powell zei gisteren eigenlijk precies wat hij moest zeggen.

Hij sloot een renteverhoging van 75 basispunten uit en beargumenteerde waarom een serie renteverhogingen niet tot een harde- maar zachte landing van de economie leidt. Kortom een dovisch verhaal waar de markt mee gerust gesteld zou moeten zijn. Het tegendeel is waar en dat geeft aan hoe slecht het sentiment is. Eigenlijk hoort zo'n dag als vandaag bij een bear market. Iedere stijging wordt aangegrepen om te verkopen.

Shell

Zeer sterke cijfers van Shell (+2,3%), dat de consensus ruimschoots weet te verslaan. Het concern kan dankzij de uitzonderlijke marktomstandigheden wel even alles tegelijk. Shell profiteert volop van de erg hoge energieprijzen en de kasstroom is ongekend sterk.

Positief is dat het bedrijf van de situatie gebruik heeft gemaakt om zijn schulden sterk af te bouwen. Eind dit jaar bedraagt de nettoschuldpositie naar verwachting $40 miljard. Ter vergelijking: het concern behaalde in het eerste kwartaal een vrije kasstroom van $10 miljard. 

Kortom, Shell beschikt over de nodige financiële ruimte om overnames te doen. Daarnaast kan het de aandeelhouders verwennen in de vorm van een extra aandeleninkoopprogramma of hoger dividend. Of u de aandelen ook op €27 kunt kopen, leest u in het onderstaande artikel.

ArcelorMittal

Ook ArcelorMittal (-2,0%) zit in de sweet spot. Mede dankzij een 46% hogere staalprijs wist het bedrijf zijn omzet in het eerste kwartaal met 32% te verhogen tot $21,8 miljard. De ebitda, ook wel het bedrijfsresultaat genoemd, dikte zelfs met 60% aan.

De winst per aandeel kwam in het eerste kwartaal uit op $4,28 en zo'n cijfer komt bij de staalgigant bijna nooit voor. Dit jaar belooft een piekjaar te worden, want de consensus ligt op een winst per aandeel van $16. Daarmee noteert het aandeel tegen iets meer dan 2 keer de verwachte winst. 

De markt geeft daarmee aan dat het bedrijf deze winst niet kan vasthouden. Omdat de resultaten van een cyclische onderneming als ArcelorMittal zo volatiel zijn, is het bijzonder last om tot een goed koersdoel te komen.

In de berekening dient in ieder geval ook de slechte jaren meegenomen te worden. Dit doet onze analist Peter Schutte dus ook. Of hij het aandeel ondergewaardeerd vindt, leest u in het onderstaande artikel.

AMG

De bleeder van de dag is AMG (-13,2%). Dat terwijl de eerstekwartaalcijfers bepaald niet slecht waren. Dankzij de hogere prijzen voor vanadium en lithium steeg de omzet afgelopen kwartaal met liefst 53%. Toch rekende de markt blijkbaar op meer.

AMG is een typisch boom/bust aandeel. In goede tijden zoals nu behaalt het bedrijf een superwinst, maar als de prijzen voor bijzondere metalen even tegen zitten dan loopt het geld er ook zo weer uit. Het bedrijf zelf rekent op een aanhoudend hoge vraag, waardoor het zijn productiecapaciteit fors uitbreidt. 

Dit moet de winstgevendheid ten goede komen. Analist Paul Weeteling verwacht dat het bedrijf in staat is om de winst per aandeel in de periode 2023-2027 jaarlijks met 15% te verhogen, al is het bedrijf zeer afhankelijk van de metaalprijzen. Het werkelijke groeicijfer zal hier dus ook fors van afwijken. 

Een uitgebreide analyse leest u hieronder.

Rentes

De rentes gaan helemaal door het dak. De Amerikaans tienjaars staatspapier dikt liefst 13 basispunten aan tot 3,04%. Gisteren kelderde de Amerikaanse rente nog naar aanleiding van het Fed-rentebesluit, maar dit effect is er na vandaag weer volledig uitgelopen.

  • Nederland: +1 basispunt (+1,29%)
  • Duitsland: +3 basispunten (+1,01%)
  • Italië: +2 basispunten (+2,98%)
  • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+1,94%)
  • Verenigde Staten: +13 basispunten (+3,04%)

Brede markt

  • De AEX (-0,4%) presteerde vandaag in lijn met de DAX (-0,4%) en CAC (-0,6%)
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt 22,5% tot 31,3 punten. 
  • Wall Street gaat door het putje. De Dow Jones (-2,6%), S&P500 (-3,0%) en Nasdaq (-4,2%) staan diep in het rood.
  • De euro daalt 1,0% en noteert nu 1,052 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,0%) blijft dicht bij huis
  • Olie: WTI (+0,3%) en Brent (+0,5%) blijven liggen op een hoog niveau
  • Bitcoin (-6,6%) krijgt ook een flinke opdoffer.

Het Damrak:

  • Wie vanochtend aandelen Prosus (-4,5%) kocht, staat al direct 8% in de min. Bij opening behoorde de Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij immers nog tot de grote winnaars.
  • ING (+0,4%) ligt er aanmerkelijk beter bij dan ABN Amro (-4,0%). Beleggers lijken dus vertrouwen te hebben in de cijfers van morgen.
  • Technologie-aandelen die noteren tegen een hoge multiple worden vandaag niet gepruimd. Zo ook Adyen (-4,5%).
  • Veilige havens zoals Heineken (+0,5%) en Wolters Kluwer (+0,2%) houden het hoofd juist goed boven water
  • Aandelen met een hoge beta zoals Inpost (-6,4%) en Alfen (-3,0%) moet u daarentegen vandaag niet hebben.
  • De cijfers van BAM (-3,8%) waren redelijk in lijn met de verwachtingen. Het hoofdpijndossier blijft de afsluitdijk.
  • De resultaten van ForFarmers (-4,2%) doen pijn aan mijn ogen. De volumes namen in het eerste kwartaal met 7,3% af en de ebitda kelderde met liefst 47% op jaarbasis. De markt voor veevoer is op dit moment even niet the place to be.
  • CM.com (-1,1%) lijkt ook niet meer te kunnen stijgen. De grafiek wordt met de dag enger. Fundamenteel zie ik echter waarde in deze onderneming.

Adviezen

  • Brunel: naar €16 van €15 en kopen - ING
  • ForFarmers: naar €3,20 van €4,20 en houden - BankDegroof
  • ForFarmers: naar €3,75 van €4,25 en houden - KBC
  • IMCD: naar €133 van €128 en houden - Deutsche Bank
  • Just Eat Takeaway: naar €35 en houden - Bank of America
  • UMG: naar €29 van €25 en kopen - Deutsche Bank

Agenda vrijdag 6 mei 2022

Consensus

  1. 08:00ING Q1-cijfersicon waarschuwing
  2. 08:00Aperam Q1-cijfers
  3. 08:00Adidas Q1-cijfers
  4. 08:00Duitsland industriële productie mrt-0,8% MoM
  5. 14:30VS Non Farm Payroll Report apr+395Kicon waarschuwing
  6. 14:30VS werkloosheidspercentage apr3,6%
  7. 14:30VS loongroei apr+5,5% YoYicon waarschuwing
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. pete67 5 mei 2022 18:09
    "aangezien ik geen duidelijke aanleiding voor deze daling zie"
    jullie zijn altijd maar op zoek naar een aanleiding als analisten, maar jullie weten zelf ook wel beter, die is er gewoon nooit meer, want algoritmes hebben geen aanleiding nodig.
    Het beroep analist is overbodig geworden, beter gaan een paar wiskundigen hier de boel duiden.
  2. De Buurman 5 mei 2022 18:23
    quote:

    pete67 schreef op 5 mei 2022 18:09:

    "aangezien ik geen duidelijke aanleiding voor deze daling zie"
    jullie zijn altijd maar op zoek naar een aanleiding als analisten, maar jullie weten zelf ook wel beter, die is er gewoon nooit meer, want algoritmes hebben geen aanleiding nodig.
    Het beroep analist is overbodig geworden, beter gaan een paar wiskundigen hier de boel duiden.
    Waarom lees je dit artikel dan?
  3. Steven v. O. 5 mei 2022 20:10
    quote:

    pete67 schreef op 5 mei 2022 18:09:

    ....
    Het beroep analist is overbodig geworden, beter gaan een paar wiskundigen hier de boel duiden.
    Ik zweer al tijden bij flow en positioning data. Dat verklaart zaken zo veel beter. En in snel bewegende markten verklaart TA markten sowieso beter dan nieuws proberen te zoeken.

    En de reden van de daling is dat gister een valse move was, een shortcovering-rally met een groot luchtgat eronder. Voeg daar aan toe dat we in een short-gamma markt zitten (marketmakers versterken bewegingen ongeacht richting).

    Mijns inziens hebben die gasten van Spotgamma het gister goed gezien
    youtu.be/hc__uHQs5Zk
  4. forum rang 7 wiegveld 5 mei 2022 23:54
    Zou ik zeker doen!
    Bristol heeft groot patentprobleem met Eliquis in UK en EU.
    TEVA en Sandoz challengen patent en hebben in UK reeds gewonnen. BMS zal in beroep gaan of gegaan zijn, maar er lijken gaten in hun patent te zitten.
    Zie: www.juve-patent.com/news-and-stories/...

    De IEX analist kent dit verhaal blijkbaar niet
  5. forum rang 7 wiegveld 5 mei 2022 23:57
    quote:

    TradeFish schreef op 5 mei 2022 19:17:

    Fundamenteel waarde CM! Oefff was bij Philips ook!! Ik koop CM op 7, Nielsje!
    Overal zit waarde in maar de vraag is hoeveel een aandeel moet kosten dat komende jaren geen winst gaat maken……
    In deze markt zou mijn duiding zijn dat mensen/ beleggers kwaliteitsaandelen zoeken met winstperspectief en dividend.
    nestle, abbvie, occidental, kunstmest en mijn favoriet nu Gaztransport & Technigaz. Onmisbaar bij al het LNG transport dat voa tankers moet gaan gebeuren.

    in algemene zin zou IEX die duiding moeten geven, kijk naar slachtbank van de nieuwe tech aandelen in USA
  6. forum rang 4 Housepartyy 6 mei 2022 00:13
    quote:

    wiegveld schreef op 5 mei 2022 23:57:

    [...]
    Overal zit waarde in maar de vraag is hoeveel een aandeel moet kosten dat komende jaren geen winst gaat maken……
    In deze markt zou mijn duiding zijn dat mensen/ beleggers kwaliteitsaandelen zoeken met winstperspectief en dividend.
    nestle, abbvie, occidental, kunstmest en mijn favoriet nu Gaztransport & Technigaz. Onmisbaar bij al het LNG transport dat voa tankers moet gaan gebeuren.

    in algemene zin zou IEX die duiding moeten geven, kijk naar slachtbank van de nieuwe tech aandelen in USA
    Duiding IEX premium: Strongbuy tot de bodembell, dan volgt er een hold of sell advies. Inmiddels voorbeelden te over
  7. forum rang 7 wiegveld 6 mei 2022 22:57
    [quote alias=vol id=14183023 date=202205061314]
    Beste Niels, Kunnen jullie vandaag in de podcast ook aandacht schenken aan het overname bod op Silicon motion ?
    vooral waarom de koers nu slechts 95 dollar staat.
    [/quote
    Heeft te maken met bodstructuur. Cash/ stock Maxlinear en het sentiment op de beurs.
    MaxLinear will pay $93.54 in cash and 0.388 shares of MaxLinear common stock per American depositary share of Silicon Motion. The deal is worth $114.34 per ADS, based on the closing price Wednesday of MXL stock.

    koers Maxlinear is nu $ 43,27 x o,388 =$ 16,78 + $ 93,54 = $ 110 en een beetje.
    Rustig wachten dus op gestanddoening.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links