Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lage rente, in aandelen?

Als vermogensbeheerder moet ik aandelen en de risico’s die ik daarop zal lopen afzetten tegen het risicoloze rendement op (Nederlands) staatspapier. Omdat het risicoloze rendement altijd leidend is raken aandelen snel hun aantrekkingskracht kwijt bij een rendement op staatsobligaties van 5% of meer.

Maar die 5% wordt tegenwoordig bij lange na niet gehaald. Nu leveren  Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar een rendement op van 2,5%. Met deze lage rendementen lijken Nederlandse staatsobligaties mij niet interessant om in te beleggen.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat bij zeer lage rendementen op staatsobligaties aandelen de voorkeur moeten krijgen als belegging. Dat de rente zo laag staat heeft een reden. We zitten namelijk midden in een kredietcrisis en de Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarom zeer lage rentestanden gecreëerd.

Stimulans
De officiële ECB-rente staat momenteel op 1% en ik heb niet de indruk dat deze rente snel verhoogd gaat worden. Dat de officiële rente voorlopig niet mag stijgen komt omdat banken langere tijden moeten kunnen genieten van een ruime rentespread, waardoor bankensector weer wat reserves kan kweken.

Recent trakteerde de ECB de Europese bankensector op twee spotgoedkope driejarige LTRO’s (Long Term Refinancing Operation) met een totale kredietomvang van ruim 1000 miljard euro. Ook moet de Europese rente langer zeer laag blijven om de Europese economie te stimuleren.

Kortom de komende 18 tot 24 maanden zijn er weinig redenen om een flinke renteverhoging te verwachten. Natuurlijk kan de (langere) rente wel iets oplopen, bijvoorbeeld door de dreiging van geldontwaarding, maar duidelijk hogere rentestanden lijken niet in de strategie van de ECB te passen.

Verenigde Staten
Aandelen moeten dus, volgens mij, voor een langere periode gesteld worden tegenover een zeer lage rentestand. Er lijkt dus voor de aandelenbelegger een interessante periode aan te breken. Nu gaat beleggers in Nederland vooral de Europese rente aan maar, indirect hebben wij ook plezier van de lage Amerikaanse rente.

Over de lage rentestanden in de Verenigde Staten kan ik bijna met zekerheid stellen dat die situatie nog minimaal twee jaar zal voortduren. Dus zowel de ECB als de Federal Reserve (Fed) proberen de rentestanden kunstmatig laag te houden.

De Fed zint op lagere rentestanden om vooral de huizenmarkt te stimuleren en en de Amerikaanse werkloosheid omlaag te brengen. In de Verenigde Staten draait momenteel Operation Twist waarmee de Fed probeert, tot en met juni, de rendementen op de langer lopende Amerikaanse staatsobligaties naar beneden te brengen.

Maar Operation Twist, een verruiling van kortlopende Amerikaanse staatsobligaties naar langer lopende staatsobligaties, brengt niet wat het zou moeten brengen. De Amerikaanse rentestanden staan momenteel boven de standen die in oktober genoteerd werden en daarmee is deze ruilactie mislukt.

Derde ronde
Door de wensen van de Fed houd ik nu weer rekening met een nieuwe, derde, ronde van kwantitatief verruimen in de Verenigde Staten. Er ontstaat een gunstig scenario voor aandelenbeleggers:

  • de ECB, die de Europese banken probeert te helpen met het opbouwen van een buffer
  • de Fed die waarschijnlijk een volgende ronde van kwantitatief verruimen gaat starten

Door de gematigde economische groei in de Verenigde Staten en de kwakkelende economie in Europa is het zeker niet zo dat elke belegging in aandelen direct raak zal zijn. Door de mindere economische omstandigheden moet u zoeken naar aandelen:

  • in solide bedrijven die leidende posities innemen
  • met topmanagement
  • met een niet te hoge koerwinstverhouding

Omdat ik verwacht dat de rente zeer laag zal blijven verwacht ik dat veel meer beleggers naar deze snoepjes gaan speuren. Mocht ik een bedrijf vinden dat ook nog eens een mooi dividend uitkeert dan staat er weinig in de weg om met aandelen (u kent al een paar van mijn favorieten!) beter te gaan scoren dan met staatsobligaties.

Ype Schaap heeft geen posities in de aandelen waarna verwezen wordt. Antaurus heeft wel posities in de aandelen waarna verwezen wordt.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links