Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Niets aan de hand, ahum

Afgelopen vrijdag was het raak met de nationalisatie van SNS Reaal, waardoor veel beleggers opnieuw een fortuin verloren en de overheid weer de portemonnee moest trekken. De bedragen die onze banken tot nu toe nodig hebben gehad om gered te worden, zijn duizelingwekkend.

Wat opvalt is dat al die nieuwbakken ambtenaren net doen alsof er weinig tot niets aan de hand is geweest. Soms vergeten bestuurders en hun toezichthouders, nadat ze gered zijn, even die lastige overheid en lopen ze weer voor de harmonie uit.

Bank-verzekeraar ING overkwam zoiets toen de Raad van Commissarissen voorstelde bestuursvoorzitter Jan Hommen een bonus van 1,25 miljoen euro uit te keren over 2010. Hommen zou gezegd hebben dat de bonus niet passend was omdat er nog steeds een reddingsrekening bij de overheid openstond.

Hij kon
Niets aan de hand, stelden de commissarissen, want er was overleg geweest met het ministerie van Financiën, dus die bonus kon. Natuurlijk was er wel wat aan de hand toen beleggers hoorden dat meneer Hommen een dikke bonus zou gaan krijgen. Maar wat deed onze overheidscommissaris Lodewijk de Waal destijds? Helemaal niets! Uiteindelijk zag het hele bestuur van ING af van zijn bonus. Maar het bankiersfeest , dat eigenlijk in 2007 al stopte, is nooit meer gestart.

Ons land, dat de wereldrecordhouder was op het gebied van hypotheekverstrekking, hangt al jaren aan het zuurstof, al willen bankiers  graag anders denken. Aan de politiek hebben we tot nu toe weinig en aan onze overheidscommissaris ook niet. De jongste besluiten van de regering over hypotheken hebben de huizenprijzen verder onder druk gezet. En nu  is het helemaal niet leuk om met de regenboogtrui te lopen.

Marianne Vos staat zo’n trui prima, maar een regenboogtrui om de smalle schouders van Jan Modaal omdat hij er in is geslaagd een hypotheek van zes keer zijn inkomen los te peuteren bij een inmiddels genationaliseerde bank, staat als een vlag op een modderschuit.

Nieuwe yennen
Niet alleen voor huizenbezitters zit het financieel tegen. Huurders krijgen het vanaf 1 juli ook lastiger. De PvdA heeft op 31 januari nog op het laatste moment een wetsvoorstel voor de inkomensafhankelijke huurverhoging op de Kameragenda geplaatst. Huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro per jaar gaan, als het aan deze regeringspartij ligt, 6,5% meer huur betalen vanaf 1 juli.

Huurders met een inkomen van 33.000 euro komen er met slechts een verhoging van 2,5% vanaf, zonder de 2,3% inflatiecorrectie mee te rekenen. Een 9% hogere huur voor een goedverdienende huurder zal klinken als muziek in de oren van menig politici, maar zal een gemiddelde winkelier in wanhoop naar zijn hoofd doen grijpen. Klanten kunnen hun geld maar een keer uitgeven; in dit geval aan een hogere huur.

Aan de Nederlandse politiek hebben we weinig, dus moeten we ons maar vermaken met de politieke fratsen van de Spanjaarden, Italianen en Japanners. Die Japanse premier laat er overigens geen gras over groeien. Premier Abe heeft zelfs min of meer de Bank of Japan overgenomen. Zijn politiek werkt,  want de yen verzwakt steeds verder door de massale creatie van nieuwe yennen. Door de zwakke yen heeft de Nikkei de laatste maanden een flinke stap voorwaarts gemaakt. Die stap voorwaarts zien we de laatste week, hoewel we vandaag hoger opende, niet meer in de beurskoers van ING.

De bankverzekeraar heeft last van beleggers die na het SNS-debacle zijn geschrokken  van wat vastgoed met een bank  kan doen. Aan het einde van het derde kwartaal rapporteerde ING Real Estate Finance dat 8% van de kredietportefeuille in gebreke was geraakt.

Beleggers in ING kiezen ervoor het aandeel te verkopen, omdat volgende week misschien nog meer slecht nieuws gemeld gaat worden over de probleemkredieten van ING Real Estate Finance. Ongeveer de helft van de ruim 30 miljard euro aan verstrekte vastgoedkredieten betreft Nederlands vastgoed en we weten allemaal hoe het daar momenteel mee gaat.


De auteur heeft geen positie in ING, relaties van Antaurus wel.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2013 10:52
    De aanpak van Japan werkt? Ik vind het treurig beleid en het getuigt van de grote domheid en simpelheid van die politici en beleidsmakers daar. Super simpel zet gewoon de drukpers aan, druk op de knop en we hebben weer een paar miljard erbij. Goh wat ben ik rijk ineens hoezee! Problemen voorbij? Nee natuurlijk niet!
  2. forum rang 5 andre68 8 februari 2013 11:16
    quote:

    investinchina.nl schreef op 8 februari 2013 10:52:

    De aanpak van Japan werkt? Ik vind het treurig beleid en het getuigt van de grote domheid en simpelheid van die politici en beleidsmakers daar. Super simpel zet gewoon de drukpers aan, druk op de knop en we hebben weer een paar miljard erbij. Goh wat ben ik rijk ineens hoezee! Problemen voorbij? Nee natuurlijk niet!
    Voor kortzichtige politici een populairder middel dan efficienter gaan werken (= écht bezuinigen) en/of de belastingen verhogen (wordt soms ook wel eens -ten onrechte-"bezuinigen" genoemd).

    Drukpers aanzetten = inflatie....op de langere termijn (maar dan zijn de KORTZICHTIGE politici weer verdwenen...."na mij de zondvloed").

    Drukpers aanzetten is het volk beroven via een andere weg. I.p.v. via belastingen nu via inflatie. Indirekter, het volk merkt er minder van, een sluipmoordenaar.....waarom wordt alles toch zo duur???????? De politici krijgen niet DIREKT de schuld...........

    Vandaar ook ENORM populair in VS.
  3. [verwijderd] 14 februari 2013 11:22
    Inflatie is toch zo gek nog niet als je schulden hebt en een vastgoed. Dat geld dus voor 50% van de nederlanders. Daarnaast moet je natuurlijk wel over een inkomen beschikken om de rente op de schulden te betalen. Onze overheid zit nu op een twee sporenbeleid, beperking van de privaat schulden (aflossingsplicht) en aanwakkeren van de inflatie door bezuinigingen(BTW verhoging etc). Voor mij persoonlijk zou de Japanse methode prima zijn.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.