Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Succesvol beleggen in een woud van rode vlaggen

Succesvol beleggen in een woud van rode vlaggen

Staan de markten op de rand van een grote neergang? Voorspellen is een gevaarlijke hobby, maar hoe je ook naar de financiële markten kijkt, bijna overal zie je wel tekenen van overspannenheid.

Om maar een paar voorbeelden te noemen:

 • Zelfs gecorrigeerd voor cycliciteit is de waardering van aandelenmarkten op extreme niveaus aanbeland.
 • De Buffett-indicator, de maatstaf die Warren Buffett inzet om waarderingen te volgen, bestaande uit de volledige marktwaarde van Amerikaanse aandelen gedeeld door het Amerikaanse BBP, staat op het hoogste niveau ooit.
 • Extreem hoge koerswinstverhoudingen van techbedrijven worden gerechtvaardigd door naar winstprognoses over vijf jaar en verder te kijken. Kunnen we daar serieus wat over zeggen nu?
 • Beleggers kopen massaal risicovolle producten als junk bonds, simpelweg omdat het de enige plek is waar je nog rendementen kunt vinden in de rentemarkt.
 • De inflatie loopt op en blijkt ook structureler dan de Fed ons voorhoudt. Dat gaat met de huidige lage rente tot onhoudbare situaties leiden.

En zo zijn er wel meer rode vlaggen te vinden. In mijn webinar “Sell all, een bubble-update” kunt u ze allemaal terugkijken.

Spreiding is ook niet alles

De vraag is natuurlijk wat je moet doen in een situatie als deze. Ik voel mij niet comfortabel met een portefeuille vol longposities, dus het recept is ofwel verkopen, ofwel risico’s goed afdekken.

Vaak wordt spreiding aangeraden als methode om het risico van een portefeuille terug te brengen. Ik denk echter dat dat niet gaat helpen. Als markten heftig dalen zie je vaak dat alle assets onderuit gaan. Dat was zo in de bearmarkt van 2000-2002 en ook in 2008-2009 was er vrijwel geen belegging veilig voor de alomvattende daling.

Je kunt natuurlijk zeggen: dalingen horen erbij en beleggen is een spel van de lange adem. Dus blijf zitten, ga in ETF’s, en wacht tot de markten weer draaien. Maar ook in periodes van 15 of 20 jaar kunnen beurzen duikelingen laten zien waar je maar heel moeizaam van terugkomt.

Vind uw eigen handelsstijl

Een mooi wereldwijd gespreid fonds als Robeco verloor tussen 2000 en 2003 meer dan 60%. Kom daar maar eens van terug. Kortom, beleggen in onzekere tijden vereist meer dan het vasthouden aan je buy and hold-strategie.

Gelukkig zijn er vele manieren om risico’s te managen en om ook in dalende markten geld te verdienen. In de cursus Succesvol Handelen op de Beurs, een samenwerking van IEX en het Beleggingsinstituut, wil ik u met ingang van morgen de komende zes weken bijbrengen hoe je als belegger een eigen handelsstijl kan vinden en hoe je geschikte koop- en verkoopmomenten kan leren vinden.

Ik voorspel dat dat een belangrijke vaardigheid gaat worden de komende tijd. We hebben 12 prachtige jaren meegemaakt op de beurs, maar ik vrees dat de tijd waarin alles ‘toch wel omhoog’ gaat binnenkort voorbij is.

Meer over de cursus Succesvol Handelen op de Beurs 


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut. Een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Auteur: André Brouwers

Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut, een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie.

Meer over André Brouwers

Recente artikelen van André Brouwers

 1. 11 okt Succesvol beleggen in een woud van rode vlaggen 6
 2. 08 okt Record aantal kijkers webinar Sell All
 3. 04 okt De Marktupdate

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Happy 12 oktober 2021 09:18
  Iedereen weet dat de zeepbel enorm is geworden. Knappen gaat hij maar vandaag nog even niet. Teveel Bux-cowboys die met een knopje indrukken weer een stukje van hun studielening inzetten. De beurs kan toch alleen maar omhoog. Helaas zijn dat straks de grote verliezers in dit pokerspel.
 2. forum rang 6 MisterBlues 12 oktober 2021 09:41
  André Brouwers verkoopt een cursus door angst in te boezemen. Dat werkt goed.

  Waarderingen van veel bedrijven zijn helemaal niet hoog gezien de bedrijfscijfers en de orderboeken.

  Warren Buffet indicator belet Birkshire niet om aandelen te kopen en vast te houden.

  Veel tech bedrijven hebben inderdaad voorsprong, semi-monopolie posities, schaalbaarheid, gewoon moat dus. Ook al kunnen ze inzakken daarna is het weer business as usual.

  Inflatie loopt op maar hoe lang weet niemand. Bedoelt ie kerninflatie of niet?

  Als André zo goed weet hoe je moet beleggen...waarom doet ie dat dan niet gewoon in plaats van mensen een dure rot cursus aan te smeren. Ongekende proleet. 3. forum rang 4 BowmoreBoerke 12 oktober 2021 12:02
  André Brouwers roept al zeker vanaf de zomer (in de podcast) dat alles downhill zal gaan. Ooit krijgt hij gelijk - maar man,man, man wat een rendement loop je ondertussen mis als je "langs de zijlijn" staat. Als je eerst 25% up meemaakt en daarna 15% down, dan ben je nog steeds beter af dan wanneer je angstig in een hoekje blijft zitten.
 4. forum rang 6 MisterBlues 12 oktober 2021 12:13
  quote:

  BowmoreBoerke schreef op 12 oktober 2021 12:02:


  André Brouwers roept al zeker vanaf de zomer (in de podcast) dat alles downhill zal gaan. Ooit krijgt hij gelijk - maar man,man, man wat een rendement loop je ondertussen mis als je "langs de zijlijn" staat. Als je eerst 25% up meemaakt en daarna 15% down, dan ben je nog steeds beter af dan wanneer je angstig in een hoekje blijft zitten.


  Zo is het maar net. Het ene bedrijf is het andere niet. ASML is op hoogtepunt pandemie (maart 2020) niet zo naar beneden geknald als andere bedrijven. MicroSoft ook niet etc.

  André Brouwers verkoopt cursussen. x cursisten maal ca 150 euro, plus commissie op effecten en derivaten die via hem worden gekocht is blijkbaar een goede business. Angst is zijn verkoopargument.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links