Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Big Tech blijft overeind, ondanks aanpak belastingontduiking

Big Tech blijft overeind, ondanks aanpak belastingontduiking

De G7-aanpak van belastingontduiking heeft technisch geen effect op de koersen van betrokken aandelen.

Vorig weekend werd bekend dat ministers van Financiën van de G7 overeenstemming hebben bereikt over nieuwe belastingregels voor grote bedrijven. De bedoeling is om het grote wereldwijd opererende bedrijven onmogelijk te maken belasting te ontwijken via belastingparadijzen.

Er is op de top een wereldwijd minimum belastingtarief van 15% voorgesteld. Ook Nederland staat bekend als favoriet belastingparadijs voor multinationals. Naast ons land worden ook Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus als uitwijkhaven voor belastingen genoemd.

De ministers van financiën denken dat met de overeenstemming van het afgelopen weekend de weg is vrijgemaakt voor een historisch akkoord om het mondiale belastingsysteem aan te pakken. Het definitieve akkoord moet nog worden bekrachtigd door de G20-top die in juli in Venetië plaatsvindt.

Belastingtrucs

Hoe vreemd het ook klinkt, ook particuliere beleggers liften indirect met deze belastingontwijking mee. Enkele van de bekendste aandelen die profiteren van de belastingtrucs, behoren tot de Big Tech, de grote techreuzen waar door particulieren veel in wordt belegd.

Het zijn wereldwijd dan ook niet de minste bedrijven die hun belastingen proberen te ontwijken, zoals Google, Amazone en Facebook. Opvallend is dat de technische condities van dergelijke bedrijven vaak ijzersterk zijn. Het ontwijken van belasting legt ze waarschijnlijk geen windeieren.

Google, Amazon en Facebook hebben de afgelopen jaren op de beurs enkele honderden procenten koerswinsten kunnen boeken. Het aandeel Amazon steeg in de afgelopen 10 jaar, dus sinds begin 2011, bijna 1700% in waarde. Google won in die periode ruim 725%. Facebook, dat begin 2012 rond $42 naar de beurs kwam is sindsdien met ruim 700% gestegen.

Koerseffect ontbreekt

Wat mij ook direct opviel, is dat het nieuws over de aanpak van de belastingontduiking nagenoeg geen effect op de koersen heeft gehad. Facebook is deze week zelfs licht gestegen en bereikt dagelijks nieuwe koersrecords. Ook Alphabet (moederbedrijf van Google) met een weekwinst van 2,8%, noteert nieuwe all-time highs.

Het bedrijf van 'ruimtevaarder' Jeff Bezos doet het deze week eveneens goed ,met een winst van bijna 4,5%. Op lange termijn blijft Amazon.com wat achter, het laatste koersrecord rond $3.552,25 is alweer van 4 september 2020 aangetikt, sindsdien blijft het aandeel vlak liggen.

Ik bekijk vandaag het illustere trio Google, Amazon en Facebook.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Alphabet

Alphabet (moederbedrijf Google) ligt er technisch bezien sterk bij. De fors hogere toppen en bodems signaleren een koopkrachtige vraag onder beleggers.

Zolang dit patroon kan worden voortgezet, blijven we positief. Aan de bovenkant kan Alphabet verder oplopen richting de weerstand van $2.800,00 (berekend koersdoel).

Steun zien we rond $2.002,02 (de bodem van 23 februari).Aanhouden in de LT beleggingsportefeuille.

De stijgende 200-dagenlijn van Alphabet wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) stijgt en signaleert dat Alphabet beter presteert dan de rest van de markt.

Het laatste lange-termijnadvies om Alphabet in de defensieve lange-termijnportefeuille van Tostrams op te nemen is van 18 november 2019. Sindsdien is het aandeel met 86% opgelopen.

Wij adviseren defensieve beleggers de stukken in de lange-termijnportefeuille vast te houden.


Amazon.com

Amazon.com consolideert binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt de laatste maanden aan kracht. Van belang is dat Amazon zich weet te handhaven boven de steun van $2.871,00 (de bodem van 25 september 2020).

De hogere bodems wijzen nog wel op een aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient Amazon.com boven de laatste top te breken. Weerstand hanteren we op $3.552,25 (gevormd op 4 september 2020).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Amazon.com de laatste maanden achterblijft bij de rest van de markt.

Onze laatste lange-termijn aanbeveling Amazon in de defensieve lange-termijn portefeuille op te nemen is van 20 april 2020. Sindsdien is het aandeel met ruim 37% opgelopen. Wij adviseren lange-termijnbeleggers de stukken in de defensieve portefeuille vast te houden.

Facebook

Facebook Facebook weet de stijgende trend te hervatten nu de consolidatie van de afgelopen periode aan de bovenzijde is verlaten. Facebook signaleerde met de uitbraak boven de voorgaande top een verbetering. De oude uptrend is weer opgepakt waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht. Eerste koersdoel ligt rond weerstand 360,00 (berekend koersdoel). Steun ligt rond 244,13 (bodem van 25 september 2020).

De 200-dagenlijn van Facebook laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.De afvlakkende B.O.B.-indicator suggereert dat Facebook de laatste maanden wat achter blijft bij de rest van de markt.

Ons laatste lange termijn koopadvies is van 22 juni 2020. Sinds die aankoop is het aandeel bijna 40% opgelopen. Wij adviseren lange termijn beleggers de stukken in de defensieve portefeuille vast te houden.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 25 okt Nederlandse beurs is uitgebroken 131
 2. 22 okt Sterke dollar wakkert het inflatievuurtje verder aan 95
 3. 20 okt AEX kampt met matte omzetten 86

Reacties

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 11 juni 2021 08:05
  We 're flying high
  We 're flying right up to the sky
  We fly so high
  We're flying right up to the sky
  We fly so high, we fly so high
  Yes I don't need no stress
  'Cause that's the kind of stuff that makes a mess
  Breakin' me down and takin' me to the test
  Keepin' me brother from givin' my best
  Gotta chill gotta chill gotta gotta kill
  Before I cannot feel anything that's goin' down
  Turnin' my head around and around
  Takin' me to the highest level

  www.youtube.com/watch?v=eVQHDF0L2tQ
 2. forum rang 4 BenR 11 juni 2021 09:57
  quote:

  leoking schreef op 11 juni 2021 09:41:


  het woord ontduiking is hier niet op z'n plaats
  voor ontduiking belanden bestuurders in de bak

  het juiste woord hier is :ontwijking
  en dat is legaal

  dat overheden hun belastingopbrengsten willen optimaliseren Maximaliseren is ook legaal
  Toeslagen affaire ""opbrengst "" > max 2-3 miljoen €
  Uitgaven aan arbeidsmigranten > 70 miljoen € (dat geld zien we sowieso niet meer terug)

  bron: Z first / RTL
 3. forum rang 6 handyman6 11 juni 2021 10:28
  quote:

  Mr .X. schreef op 11 juni 2021 10:12:


  Hmm vaak als iets eerst hoog gehouden word.. gaat het snel naar beneden.. gister de chips en nu de rest van de index.. duss iemand een gedachte hierbij??
  Jawel,want gister noemde Ad N. bij de buren ,het" kapot "kopen van patronen door CB's,een beursanomalie:5% inflatie maar ,ze kopen gewoon door en beloven rentes laag te houden en PPEP doortezetten.
  Het gaat dus niet zakken,mag dus niet zakken ,zal dus niet zakken,obv vraag/aanbod ,maar pas als de CB ,Chr la Garde het tijd vindt.
 4. Mr .X. 11 juni 2021 10:34
  quote:

  handyman6 schreef op 11 juni 2021 10:28:


  [...]Jawel,want gister noemde Ad N. bij de buren ,het" kapot "kopen van patronen door CB's,een beursanomalie:5% inflatie maar ,ze kopen gewoon door en beloven rentes laag te houden en PPEP doortezetten.
  Het gaat dus niet zakken,mag dus niet zakken ,zal dus niet zakken,obv vraag/aanbod ,maar pas als de CB ,Chr la Garde het tijd vindt.


  Tja precies.. het zal wel even zakken denk ik maar ook direct weer als een vuurpijl omhoog..

  Alleen de vraag is op welk punt laat Chr de luxe p??s de touwtjes even vieren..?

  Thnx handy
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links