Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BRIC-landen zoeken nieuw paradigma

Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, memoreert wat over zijn reis door opkomende economieën. Het is een verademing voor Jakobsen om de Europese schuldencrisis even achter zich te kunnen laten en mensen te ontmoeten voor wie de toekomst verbetering en hard werken inhoudt. En dat terwijl in Europa men druk doende is met moddergooien.

Maar de wereldeconomie zoekt een nieuw evenwicht, schuldengroei tot in de hemel heeft afgedaan en de opkomende markten moeten nu een nieuw economisch paradigma vinden om groei en consumptie aan te jagen. Die opkomende markten zijn nog te sterk afhankelijk van export. Er moet een verschuiving plaatsvinden naar meer binnenlandse vraag en meer concurrentie. Stappen in die richting zijn nodig, hoe klein ook. Maar de tijd dringt.

Jakobsen ziet de disbalans tot uiting komen in scheefgroei op meerdere fronten. De enorm hoge spaarzin in de wereld, de enorme uitgavengroei in de publieke sector, 60% van de valutareserves bevinden zich in Azië en de toenemend onevenwichtige handelsbalansen. Jakobsen wijst erop dat momenteel geld wegvloeit uit de BRIC-landen. Dat wijt hij niet aan mindere vooruitzichten voor die landen, maar aan het gebrek aan investeringsmogelijkheden. Zodra de lokale kapitaalmarkten verbeteren zal er minder kapitaal wegvloeien.

Met groeiende concurrentie gaan ook de investeringskansen toenemen. Bijkomend voordeel is – volgens Jakobsen - dat lokale economische activiteit de belastingdienst kan spekken en zo corruptie wordt teruggedrongen. Zwak macrobeleid in de opkomende markten heeft op zijn best geen gevolgen voor de groei, maar in het slechtste geval kan het 3 tot 5% groei kosten, meent Jakobsen. Moskou, Dubai en China hebben allen een platform dat in het verleden gewerkt heeft en rijpe vruchten heeft voortgebracht, de volgende fase in ontwikkeling vraagt bredere en beter georganiseerde kapitaalmarkten voor binnenlandse en buitenlandse investeerders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links