Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beleggers te voorzichtig

"De groeivooruitzichten van Europa kunnen wel eens beter zijn dan de markten suggereren." Dat schrijft Luke Stellini, Europees directeur Europese producten bij Invesco Perpetual. De beleggingsexperts van de vermogensbeheerder verwachten dat de winstcyclus voor markten wereldwijd bijna over zijn hoogtepunt heen is. Volgens hen wordt bottom-up aandelenselectie in deze omgeving steeds belangrijker om bedrijven te kunnen identificeren die in staat zijn tegen de huidige trend in te gaan.

Stellini kijkt naar het effect van recente macro-ontwikkelingen en beleidsbeslissingen op de Europese aandelenmarkten en - hoewel de vooruitzichten precair blijven en een aantal grote uitdagingen onverminderd blijft bestaan - ziet  een aantal bemoedigende ontwikkelingen. "De drie jaar durende financieringsoperatie van de ECB heeft een einde gemaakt aan de vrees voor een kredietcrisis, die Europa steeds meer in zijn greep kreeg naarmate het spookbeeld dat er banken zouden moeten worden gered zich scherper tegen de horizon aftekende."

"Daarnaast geven de combinatie van betere macrocijfers buiten Europa en de verzwakking van de euro aanleiding tot de gedachte dat de groeivertraging, die zonder enige twijfel uitdagend is, misschien niet zo ernstig is als de aandelenmarkten het doen voorkomen", aldus Stellini. "Het bankensysteem in de eurozone staat dit jaar voor een golf van aflossingen, waarbij in het eerste kwartaal van 2012 zware lasten moeten worden gedragen. Met de recente renteverlagingen en haar besluit om banken toegang te geven tot onbeperkte liquiditeit met een looptijd van drie jaar heeft de ECB het staartrisico van een mogelijk fatale kredietcrisis weggenomen".

Neerwaartse spiraal doorbroken
Stellini:"Daarnaast hebben de renteverlagingen van de ECB het verschil met de rente in de Verenigde Staten verkleind. De combinatie van deze maatregelen heeft geleid tot een daling van de euro ten opzichte van de dollar en op handelsgewogen basis." Stellini stelt dat de afgelopen zes maanden een neerwaartse spiraal plaatsvond, waarbij analisten de economische vooruitzichten en die voor de bedrijfswinsten in Europa voortdurend naar beneden bijstelden.

Hoewel nu consensus is ontstaan over een recessie in Europa en de markten agressief reageren op lagere winsten, met name van meer cyclische namen, zijn er ook enkele positieve signalen waarneembaar, die de negatieve deels compenseren, vervolgt Stellini. Als één van die signalen noemt hij de robuustheid van de economische cijfers in de VS, en een ander signaal schrijft hij toe aan het beter dan verwachte BBP-groeicijfer over het vierde kwartaal voor China. Samen met het positieve effect van de zwakkere euro op de door export gestuurde economieën van Europa heeft dit ook de economische vooruitzichten van de eurozone verbeterd, concludeert Stellini.

Dit alles kan voor behoedzame beleggers kansen bieden in de Europese aandelenmarkten. "In de waarderingen binnen enkele van de meer cyclische delen van de markt zijn het de verminderde resultaten die ons terugbrengen op of onder de waarderingsniveaus van 2008", zegt Stellini. "Die bedrijven zijn niet langer de financieel geplaagde bedrijven die ze waren. Deze lage waarderingen zijn gebaseerd op aanhoudend negatieve vooruitzichten, maar deze vooruitzichten zouden gezien enkele recente ontwikkelingen wel eens iets minder slecht kunnen zijn."

Eerder vandaag liet ook Threadneedle zich positief uit over de economische groei, hoewel minder enthousiast over Europa:

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 22 mei Must read: Beursoptimisme is terecht
  2. 21 mei Must read: Chinese aandelen zijn dit jaar de winnaars
  3. 20 mei Must read: Goudrally verklaard

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links