Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jakobsen: EU is bijna uitgefeest

In het begin van het jaar zijn handelaren altijd te optimistisch en nemen ze wat meer risico; ze beginnen met een schone lei en kunnen zich dus nog een fout permitteren. Volgens Steen Jakobsen, hoofdeconoom van de Saxo Bank, zijn de ‘ouderwetse’ handelaren nu alleen vervangen door ondergedekte banken die ondergedekte overheidsschuld kopen met gratis geld en geen neerwaarts risico, dankzij de ECB die genoegen neemt met een lager onderpand.

Ondertussen verslechteren de economische cijfers verder. De nieuwe Spaanse overheid kondigde aan dat het begrotingstekort richting de 8% gaat in plaats van de eerder geschatte 6%. Griekenland en Italië bereiken weinig, en leveren niet de beloofde verbeteringen. Europa bevindt zich in een recessie, met grotere begrotingstekorten, hogere financieringskosten, een hogere werkloosheid, lagere groei en deflatie.

In het eerste kwartaal is er wellicht voldoende financiering, dankzij de maatregelen van de Fed en de ECB, maar Jakobsen vraagt zich af hoe dat in de opvolgende kwartalen zit. De piek van de storm zal wellicht niet in het begin van het eerste kwartaal, maar aan het einde zitten. De VS doet het beter dan verwacht, maar dat is niet verrassend gezien de geschiedenis waarin het land balanceert tussen ‘geen hoop’ en ‘te veel hoop’. De werkloosheid blijft er nog steeds hoog.

Voor landen als Griekenland, Portugal en Italië is het feest voorbij – ze zijn te dronken om op hun benen te kunnen staan, terwijl landen als Frankrijk, België en Oostenrijk nog proberen te dansen met de weinige partners die overblijven. Ook dat lijkt niet lang meer te duren, want de beste vooruitzichten (Duitsland, Nederland en Finland) besloten het feest vroegtijdig en relatief nuchter te verlaten. De losbandigheid werd hen te gek. Ondertussen heeft de bar te maken met behoorlijke tekorten en over wie de rekening zal betalen zal nog flink worden geruzied.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links