Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: AEX 335

Voor 2011 hadden de beursprofessionals een AEX-stand van 395 verwacht. Dat viel even tegen. In plaats van plus 11,2% werd het min 11,9%. Het percentage was dus bijna goed, het teken helemaal niet. Maar wonder-o-wonder, de expert die twee jaar geleden op de gong mocht slaan omdat hij de beste AEX-voorspelling had gemaakt, heeft opnieuw gewonnen.

Hij dacht dat de AEX op 311,16 zou eindigen. Gezien het spectrum van de overige voorspellingen vraag ik me af: is dat toeval, voorinformatie of een bovenmatig inzicht in de markt? Opvallend is dat deze nummer één ook een hele aardige aandelenkeuze had gemaakt, goed voor een plus per saldo van 38%:

U wilt natuurlijk gelijk weten, wat hij voor 2012 verwacht. Maar helaas de enquête is anoniem. Wellicht dat hij het nog vertelt in het interview bij de gongslag.

Verwachting 2012: 335
De 104 experts die dit jaar aan de eindejaarsenquête meededen, verwachten gemiddeld een AEX van 335. Dat is een bescheiden stijging van 7,3%. Sinds 1994 vraag ik naar de AEX-ultimostand. In de negentien jaar dat deze enquête wordt gehouden behoort deze schatting tot de magere voorspellingen.

Van de 104 beursprofessionals gaan er 23 van een daling uit. Dat is opvallend veel. Van de beursprofessionals gaan er 31 uit van een stijging tot boven de 350. Dat is historisch gezien erg veel. Er lijkt dus geen overmatig optimisme in de markt aanwezig. Dat geeft in ieder geval ruimte voor meevallers, zei de optimist.

Aandelenkeuzes niet zo goed
De keuzes van de experts waren niet zo goed. Als ik alle adviezen bij elkaar neem, dat zijn dus 114 jaartoppers en 114 jaarfloppers, dan hebben de toppers gemiddeld 27,7% verloren. De floppers 25,0%. Van de experts hadden er 52 een plus in hun long-shortportefeuille en 62 dus een min.

De beste expert was long in Royal Dutch gegaan en short in BAM. Het is een bekende belegger en ik ben benieuwd of hij uit de anonimiteit wil treden.

Royal Dutch  favoriet en Air France niet
Met hernieuwd enthousiasme hebben de profs de enquête ook dit jaar weer ingevuld. Air France-KLM wordt gezien als de grootste flopper, ondanks dat de koers in het afgelopen jaar al 71% gedaald is. Maar toegegeven het is moeilijk om optimistisch voor dit bedrijf te worden.

ASML, Heineken en Reed Elsevier staan ook hoog in de flop-lijst. De aandelen deden het in 2011 juist vrij goed. Wellicht dat sommige experts een tegenreactie verwachten.

En dan Corio. Een van de grotere overwegingen in het SNS Nederland Aandelenfonds. De experts voorzien een somber jaar voor onroerendgoedfondsen:

  • een flinke daling van de consumentenverkopen in de Zuidelijke eurolanden
  • winkeliers in deze eurolanden willen een lagere huur betalen
  • moeilijke financiering
  • een acceleratie van de overgang van winkelverkopen naar online

Royal Dutch Shell is topper van 2012 samen met PostNL. In het overzicht hieronder ziet u of in de andere jaren deze aandelen ook al tot de toppers (groen) of floppers (rood) behoorden. Royal Dutch is meestal een populair aandeel, alleen in 2011 niet. Laat dat nou net het jaar zijn dat het aandeel er als beste uit kwam.

PostNL is favoriet vanwege de stijgende postzegelprijs en de aanpak van het pensioenprobleem. Arcelor Mittal staat in het topperslijstje omdat de Amerikaanse economie het toch beter doet dan eerder verwacht. De lijst wordt afgesloten met Randstad en Fugro.

 

Januari verwachtingen: optimistich
En dan nog de verwachtingen voor januari. De profs zijn optimistische gestemd. Even geen euroschuldenproblemen. Sommigen verwachten een januarirally. Hoewel ik moet bekennen dat het januari-effect eigenlijk is uitgewerkt. Per saldo verwacht 58% een AEX-stijging in januari en 22% een -daling.

 

Voorspelling januari  
optimistisch 58%
neutraal 20%
pessimistisch 22%

Voor het eerste halfjaar van 2012 is het optimisme juist wat getemperd:

  • 42% gaat uit van een stijging
  • 28% verwacht een daling
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 42%
neutraal 30%
pessimistisch 28%

ING is favoriet
Het januari-aandeel van de maand is ING met op gepaste afstand Royal Dutch Shell. Heineken en KPN kunt u beter niet hebben.

Toppers Stemmen Floppers Stemmen
ING +16 Heineken -7
Royal Dutch Shell +9 KPN -7
Ahold +4 Air France-KLM -5
Arcelor Mittal +4 Unilever -5
Fugro +4    

De keuzes over de afgelopen maand waren opnieuw niet zo goed. Een long-shortportefeuille zou weer geld hebben ingeleverd. In 2011 heeft een dergelijke portefeuille in slechts drie maanden een plus opgeleverd. En de overige negen maanden dus een min.

Sterker nog in tien van de twaalf maanden hebben de IEX-lezers de beursexperts verslagen. Er is voor de professionals dus in 2012 flink wat werk aan de winkel.

Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
ING +7 -3,1% Ahold -5 10,0%
PostNL +6 -4,7% Unilever -5 5,0%
Aegon +4 -4,0% Heineken -4 2,6%
Royal Dutch Shell +4 8,8% Unibail-Rodamco -4 0,5%
Gemiddeld   -0,7% Gemiddeld   4,5%
AEX   4,3%      

 

Aan de enquête van deze maand deden 104 professionals mee.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 januari 2012 13:29
    Vergeet bij PostNL de schreeuwende aandeelhouders niet van eind november. Een reactie vanuit TNT (wijziging CEO, of flinke wijziging van de koers) kan niet uitblijven. Kan tot speculatie leiden. Zeker bij de huidige koers van beide fondsen. Denk aan TCI bij ABN Amro (2 maanden na de brief overname)

    Wat is uw visie hierop?
  2. Mister-V 2 januari 2012 20:07
    Ik heb wel eens vernomen dat "als de hoofden rood zijn van begeerte moet je gaan verkopen. Als de hoofden wit van angst zijn moet je gaan kopen.

    Raar dat er dan toch gedacht wordt dat wat hoog staat altijd omhoog gaat (RDS), en wat afgewaardeerd is tot nihil (ING) maar een lichte opwaardering krijgt.

    We zullen het zien wat '12 zal gaan brengen...
  3. [verwijderd] 3 januari 2012 08:58
    quote:

    The Wall Street Shuffler schreef op 2 januari 2012 18:01:

    Ik verwacht dat TomTom uit de AEX wordt geknikkerd en Vopak erin komt. En dat Vopak een Topper gaat worden.
    Bij de komende herweging zullen er geen veranderingen van fondsen plaats vinden.
    Het fonds dat wil promoveren van de Midkap naar de AEX moet minimaal de omzet van fonds 23 in de aex overtreffen om te promoveren.
    Als ze meer omzet hebben dan fonds 24 of 25 dan krijgt het huidige aex fonds de voorkeur.

    Het enige wat flink gaat veranderen bij de komende herweging is de weging van de fondsen zelf en gezien de koersen van de aandelen, het aantal aandelen in het mandje van de AEX.
    Koninklijke Olie en Unilever worden beiden gecapt op 15% en daarna wordt de divisor aangepast om de AEX op het zelfde niveau te houden wat betekend dat de andere aandelen meer gaan wegen.
    Voor professionals valt hier wel wat te halen, zo gaat het dividend in de periode Q2 flink omhoog, blijft Q1 natuurlijk ongewijzigd want dat is nog van voor de herweging en veliest juist Q3 wat aan dividend, Q4 blijft bijna het zelfde.

    Als particulier kun je hier niet zo veel mee, maar voor professionals zijn dit kansen als je er vroeg bij bent, het staat duidelijk nog niet helemaal in de markt gezien de optie prijzen in juni.

    Er zijn nog partijen die dit niet helemaal doorgerekend hebben en die zien het dan vanzelf wel aan het einde van deze maand als Euronext met het voorlopige lijstje komt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links