Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: all-time low voor Europa

De voorgestelde Europese verdragswijziging is geen oplossing voor de problemen in de eurozone. Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo, is vernietigend in zijn oordeel over het succes van de eurotop afgelopen vrijdag. Dat is er namelijk niet. Volgens Jakobsen laat het huidige raamwerk van de EU implementatie van de door Merkel en Sarkozy voorgestelde verdragswijziging simpelweg niet toe. Wat er als gevolg van de bijeenkomst van de EU-leiders wél is, is louter meer verdeeldheid in de Unie.

Dat de grootste polarisatie binnen de EU bestond tussen enerzijds de EU-kernlanden (‘Mer-kozy Land’, om in Jakobsen's woorden te spreken) en Groot-Brittannië aan het andere kant, is ook na deze top onverminderd gebleven. Daar is volgens Jakobsen sinds vrijdag een derde ‘type’ EU-speler aan toegevoegd: de zogenaamde EU-outsiders. Hieronder vallen de landen die twijfelen bij welke van de twee kampen zij zich moeten aansluiten. Op dit moment zijn dat Zweden, Denemarken en Tjechië, constateert Jakobsen.

Naast dat het de verdeeldheid alleen maar versterkt heeft, kent het nieuwe plan volgens Jakobsen nog een ander groot defect: “Er staat helemaal niets nieuws in.” Nog altijd zijn er geen concrete oplossingen voor de schulden van de perifere landen, er zijn geen stappen gemaakt in de richting van de EuroBonds, de ECB gaat geen geld bijdrukken, fiscale transfers tussen landen is niet mogelijk en ondanks plannen voor maart, is er nog geen daadwerkelijke wijziging in het Europese verdrag. Het enige succesje van de top wijst Jakobsen ietwat cynisch toe aan het feit dat Europese banken meer aanspraak kunnen maken op speciale ECB-gelden. Maar, voegt Jakobsen daar zwartgallig aan toe, wat heb je daar aan in een tijd waarin banken onderling nauwelijks nog van elkaar lenen?

Onvermijdelijke downgrades
Kortom: een all-time low voor Europa, dat volgens Jakobsen de boeken in zal gaan als de mislukte Mer-kozy poging om Europa te ‘verdunnen’. Een zinloze exercitie, veroordeelt Jakobsen, en al zeker geen oplossing voor de lange termijn. “Je kunt niet spreken over 'kernlanden' als ook die landen in hun kern aangetast worden.” Niet alleen Frankrijk dient als voorbeeld, maar ook moeten andere Europese landen ernstig rekening houden met onvermijdelijke downgrades, gezien de sceptische houding van rating agencies, waarschuwt de hoofdeconoom. 

Het gaat er in 2012 vooralsnog niet beter op worden, besluit Jakobsen zijn betoog. Wel zijn we weer een stapje dichter bij de ‘Meeting of the Cardinals’ zoals Jakobsen deze voor zich ziet – de ultieme eurotop waarin de Unie gedwongen is om drastische hervormingen en maatregelen door te voeren, wil het overleven. Jakobsen voorspelt dat deze make it or break it bijeenkomst voor de EU waarschijnlijk rond Q2 zal plaatsvinden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links