Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pimco: debt men walking

Met het akkoord is een schuldencrisis in de VS misschien wel afgewend, maar een smet op de Amerikaanse reputatie is here to stay. Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco adviseert beleggers om de VS voorlopig te mijden en uit te wijken naar landen zonder dollar en met betere groeiperspectieven.

Immers, deal or no deal, het tekort van 1,5 biljoen dollar pronkt altijd prominent op de Amerikaanse balans. Zoals William Gross, managing director van Pimco en auteur van de outlook het omschrijft: ‘de vuurrode ‘A’ voor budgettair abuse blijft onverminderd staan. Ook als de AAA-rating niet verlaagd wordt, is deze A een ‘blijvertje’.

En dat is niet gunstig, zo schrijft de managing director in de Outlook van Pimco voor augustus. Want beleggers zijn geneigd eerder te kijken naar de papieren schuld, in plaats van naar de ‘levende’ passiva in de vorm van mensen. Gross noemt deze passiva ‘debt man walking’. Zolang er meer dan 330 miljoen levende (en dus lopende) Amerikanen zijn die rechten eisen, betekent dit een toekomstige kostenpost van 66 biljoen dollar aan deze toekomstige verplichtingen - naast de 10 biljoen dollar die de VS aan uitstaande Treasury-schulden heeft.

Wat Gross daarnaast vooral dwarszit is het feit dat de hele wereld de Amerikaanse ‘Bananenrepubliek’ in optima forma aan het werk heeft kunnen zien. ‘Een dysfuctionele regering die haar land naar de financiële afgrond begeleidt, en pas op het allerlaatste moment besluit er niet in te storten’. Een vergelijkingen met die andere banenenrepubliek - juist ja,  Griekenland - ontbreekt dan ook niet in zijn betoog.

Gross besluit zijn pleidooi met een finale dolksteek richting de VS door beleggers te adviseren vooral hun pijlers te richten op landen met een minder bevlekt blazoen, zoals Canada, Mexico, Brazilië en Duitsland. ‘Vermijd de dollar, focus op ontwikkelde landen met sterkere groeiperspectieven. Koop grondstoffengerelateerde activa voordat landen met een overschot dat doen.’

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links