Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Snelle beweging

De koers van de EUR/USD heeft gisteren en vandaag buiten onze handelsuren het eerste koersdoel van 1,45 gehaald. De intradag trend die in de onderstaande grafiek wordt weergegeven is in tact en doet zijn werk naar behoren. Met het neerwaarts doorbreken van de 1,4385-grens heeft zich een koopmoment aangediend in de buurt van de 1,4320, waarna koersen de aanval hebben ingezet op 1,44.

Deze is direct met power geslecht en vlak daarna is het koersdoel van 1,45 behaald. Nu is het zaak naar 1,46 door te stijgen. Daar bevindt zich een plafond in de vorm van de bovenzijde van het huidige trendkanaal en tegelijk het laatste fibo-retracement niveau van de daling van 1,4950 naar ongeveer 1,40.

Veranderend beeld
Was er vorige week nog een discussie met als onderwerp of de beweging naar de 1,35 kon doorzakken, moeten we volgende week alweer rekening houden met gesprekken die het onderwerp 1,60 en hoger behandelen.

We houden het in de gaten, want zoals u de afgelopen maanden gemerkt heeft het loont om contrair te denken aan het grote geluid. Zie hier de grafiek van EUR/USD.

Afkoelingsperiode
De Relatieve Sterkte Index (RSI) is mooi overbought geworden met het bereiken van de 1,45 en nu is er weer een korte afkoelingsperiode ingelast. Het is nu zaak dat de koers boven de 1,4420 blijft noteren.

Een beetje daaronder mag ook maar dan het liefst heel kort beleefd, wat zeker niet mag gebeuren is dat de RSI oversold gaat noteren. Graag ook aandacht voor de volgende kwestie. Wat is het grote geluid geweest in de afgelopen week? Juist! Dat de Zwitserse frank de grote winnaar is!

Waar dit beeld al een paar maanden door Sassen en mij wordt geschetst, is het nu ontdekt door de massa en lijkt het of iedereen het over de beweging in de frank heeft. Inderdaad, Erem vertelt u nu dat er een stijging komt in EUR/CHF.



Correctie
De dalende trends in de RSI zijn de aanleiding voor deze conclusie. Nikken en ik hanteren de RSI nogal vaak, zoals u weet, en een van de beste toepassingen is de Drie-uit-Vier Regel. Deze toepassing is voor korte termijn bewegingen bedoeld, en is veelal goed inzet baar voor correcties op bewegingen of hervattingen van trends.

De strekking van de analyse is dat in een downtrend, na het plaatsen van een lagere low, het de bedoeling is dat er een stijging plaatsvindt om een lagere high neer te zetten ter bevestiging van de trend. De grote vraag is dus of die lagere low dan gerealiseerd is of niet. U ziet aan de hand van de RSI die in vergelijkbare situaties in het verleden bij toenmalige lagere lows de bodem aangaf voordat de prijs dat heeft bevestigd.

Het licht leidende karakter van de RSI wordt in deze toepassing duidelijk, wanneer we de trend in de RSI zien breken in oversold gebied, en daarbij positieve divergentie zien ontstaan. Dat is veelal een signaal voor een beweging die contrair is aan de richting van de voorgaande,in dit geval correctie dus.

Hier geldt dat ik een stop loss plaats onder de 1,20 en in eerste instantie focus op de 1,25 en vervolgens op de 1,28.  Veel verder kom ik ook nog niet op dit moment.

Contrair handelen
Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb geen signaal dat de mate waarin over een item gesproken of geschreven wordt gemeten. Als ik mijn analyses maak, en ik op de achtergrond een tegengesteld geluid hoor dat duidelijk meer dan gebruikelijk de boventoon voert, dan wordt het tijd voor een beweging die de andere kant op gaat.

Echter, ik kan het niet duidelijk genoeg zeggen, mijn analyse aan de hand van niet weerlegbare feiten is de basis in deze. Dit betekent overigens dat de verwachte beweging in de EUR/USD wel eens bijval zou kunnen krijgen vanuit een onverwachte hoek. Na de bijval vanuit de yen en nu ook vanuit het pond en de Australische dollar zien de kansen er goed uit voor een verdere snelle beweging die koersen naar de 1,46 kan tillen tegen de dollar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links