Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duits meesterplan

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Reacties

34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2011 20:22

    Over de vraag of de Grieken wel zouden willen meewerken, is ook eigenlijk grote onduidelijkheid.

    Wat voor belang hebben veel Grieken eigenlijk bij medewerking aan die noodzakelijke maatregelen? Werknemers van te privatiseren staatsbedrijven zullen niet juichen bij bijvoorbeeld 40% loonsverlaging. De rijke profiteurselite heeft de schaapjes op het droogje al waarschijnlijk.

    En de jongeren die ook nog niet echt hebben kunnen profiteren van de corruptierijkdom zullen weleens iets hebben van "wij hebben het niet gedaan en gaan de straat op". Huppekee achter die uitra conservatieve zelfzuchtige vakbonden aan.

    Die rijke elite kan je mogelijk wat aanpakken via vermogensverhaal door de fiscus en fraaude-aanpak en dat kost wat tijd. Die vakbonden en de jeugd staan echter vandaag en morgen op straat.

    Combineer je dit een beetje dan ziet het er met die bereidwilligheid toch wat minder uit dan ik eerder inschatte. Wederom geen fout van mij, maar voortschrijdend inzicht.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 18 mei 2011 01:16
    Opkopen die handel (=Griekse staatsobligaties; de langlopende doen 20% van de nominale waarde) zoals Marcel Tak aangaf en ook Jonas voorstelt (als ik hem goed begrijp). Er verdwijnt 'zomaar' een hele berg Griekse staatsschuld. Op deze manier kun je met 100 miljard van de EU-landen/IMF 200 miljard opkopen. De banken (in elk geval) en pensioenfondsen (mag ik hopen) hebben die bedragen al moeten afboeken. Die lijden er dus niet onder.
    Dan resteert een schuld van 250 miljard euro = 110% van het GDP. Nog steeds veel en alleen af te betalen met een strak begrotingsregime.
    Maar 'ze' failliet laten gaan leidt tot grote instabiliteit. Uit de eurozone treden betekent dat de drachme niets waard zal zijn en de Grieken weigeren de schulden te betalen. Schuldeisers krijgen praktisch niets. Alleen met militaire middelen kan de Grieken dan worden gedwongen te betalen. Dat kan echt niet. Dat gaat ook niet gebeuren.
    Pas als de Griekse regering grotendeels de schuld afbetaald heeft, zou het kunnen overwegen uit de euro te stappen. Impopulaire maatregelen zijn dan niet nodig. Voor de Grieken zelf wordt het leven vanzelf heel duur. Griekenland wordt weer een goedkoop vakantieland.
    Het land produceert 'niets'. 78% van het nat. inkomen komt uit de dienstensector. Wil het land er bovenop komen, moeten we met zijn allen toch heel veel op vakantie naar dat land.

    GW
  3. [verwijderd] 18 mei 2011 01:31

    Walstra, je begrijpt tenminste iets van wat ik dan financial enginering noem. Je zou ook nog die schulden kunnen herschikken en er wat financiele produkten bovenop kunnen zetten. Maar dat is meer voor de echte experts op dat vlak.

    Komt bij dat je ziet dat er enorme risico's zijn ook voor onszelf van gemakkelijk lijkende oplossingen.

    Dik compliment van mij. Ik weet op zich verdien je op zich daar niets aan, maar dan maar als aardigheidje.

    Groet, Jonas
  4. Julian247 18 mei 2011 08:31
    Griekenland zal moeten worden opgesplitst in een aantal regio's. Deze regio's zullen naar draagkracht verdeeld worden onder Duitsland, Frankrijk en een paar andere schuldeisers. Zij mogen hier dan naar eigen inzicht vakantieparken bouwen cq exploiteren. De Grieken hebben niets anders te verkopen dan de zon.
    Mochten ze hier niet mee akkoord gaan dan stel ik voor dat de Navo, die toch in de buurt is, ook boven Athene een zooitje bommen loslaat
  5. [verwijderd] 18 mei 2011 11:44
    Het behoeft niet persé een noordelijke euro te worden,wel lijkt het me onvermijdelijk, net als de schrijver, dat landen die niet mee kunnen, eruit gezet worden voordat het een bodemloze put wordt. Pijnlijk voor vele partijen, maar het kan niet anders. Misschien is Griekenland dan een voldoende afschrikwekkend voorbeeld voor andere landen die zich niet aan de begrotingsdiscipline houden, dat ze tot inkeer komen.

  6. [verwijderd] 18 mei 2011 13:06
    quote:

    de breker schreef op 18 mei 2011 08:31:

    Griekenland zal moeten worden opgesplitst in een aantal regio's. Deze regio's zullen naar draagkracht verdeeld worden onder Duitsland, Frankrijk en een paar andere schuldeisers. Zij mogen hier dan naar eigen inzicht vakantieparken bouwen cq exploiteren. De Grieken hebben niets anders te verkopen dan de zon.
    Mochten ze hier niet mee akkoord gaan dan stel ik voor dat de Navo, die toch in de buurt is, ook boven Athene een zooitje bommen loslaat
    Ik zie niet direct een causaal verband met betrekking tot het terugkrijgen van ons geld van de Grieken en het bommen gooien op Athene. Deze actie zal de bereidheid tot overboeken van gelden niet bevorderen. Ik denk zelfs dat ze daardoor volledig van betaling af zullen zien...
  7. [verwijderd] 18 mei 2011 14:32
    quote:

    tvgas schreef op 18 mei 2011 11:44:

    Het behoeft niet persé een noordelijke euro te worden,wel lijkt het me onvermijdelijk, net als de schrijver, dat landen die niet mee kunnen, eruit gezet worden voordat het een bodemloze put wordt. Pijnlijk voor vele partijen, maar het kan niet anders. Misschien is Griekenland dan een voldoende afschrikwekkend voorbeeld voor andere landen die zich niet aan de begrotingsdiscipline houden, dat ze tot inkeer komen.
    Griekenland uit de Euro zetten lost HELEMAAL NIKS op.

    Gezien de ervaringen van Argentinië met hun zelfgekozen afstempeling en de afkoppeling van de dollar, weten we dat dat ook niks oplost, integendeel alles werd/wordt nog veel slechter voor iedereen.
  8. Joh 18 mei 2011 15:50
    quote:

    jonas schreef op 17 mei 2011 22:53:

    Joh, wil je even een inschatting maken van wat staatsbedrijven met voortdurend stakende werknemers eigenlijk waard zijn.

    Ik dank je bij voorbaat voor de berekeningen van je.

    Groet, Jonas
    Volgens hun eigen berekeningen €50.000.000.000 maar ze kijken niet op een nulletje meer of minder.Het gaat om een stok achter de deur.Ik verwacht dat het onhoudbaar wordt om de Grieken nog binnen de euro te houden. Sterker nog ik verwacht een uiteenvallen van de hele eurozone. De oppositie tegen deze bodemloze put wordt steeds groter in Noord Europa.

    Groet, Joh
  9. [verwijderd] 18 mei 2011 20:40

    Joh, je hebt een slim antwoord bedacht dat mag ik wel. Eigenlijk is het een controllerstruc. Zeuren die rottige gelduitgevers binnen de organisatie om meer geld dan stel je met wat boos kijken: er is geen geld meer en er moet nu echt minimaal 20% vanaf. Zo kan het niet langer meer: anders zakken we door het moeras!

    Komen ze de volgende dag van: ik heb een plannetje: we gaan die automatisering doen ofzo en dat levert weer besparingen. Dan zeg je als controller toch gewoon: mooi plan, het klinkt goed dus kan ik die 20% besparing wel even inboeken, want zoals je zegt mooi plan.

    De dag daarna komen ze weer en dan blijken ze dat inboeken weer niet zo een goed plan te vinden. De door mij genoemde methodiek is toepasbaar zonder echt inhoudelijke vakinhoudelijke kennis. Prima aan pak voor de controller (financiële toezichthouder).

    Zo doe je het ook: je stelt gewoon: jullie denken die 50 mld binnen te halen. Goed idee en zal wel waar zijn, zorg maar dat je het binnenhaalt.

    Ach, eigenlijk ben ik wel voor die lijn als stok achter de deur. Punt is meer hoever die stok effectief kan zijn. Misschien houden die Grieken echter niet zoveel van terugbetalen en vinden ze het veel leuker om de hele dag Oezo's te drinken onder zon op een mooi eiland

    Daarmee heb ik nog geen echte berekeningen gehad over wat die staatsbedrijven waard zouden kunnen zijn met dat voortdurend stakend personeel. Een nulletje minder, neem je op de koop toe. Gqaat dus meer om de lijn richting Griekenland.

    Wat mijn hoofdpunt in mijn reactie op Marc is dan wat anders verwoord.

    1. Je ziet wat Griekenland al een toestanden geeft.

    2. We weten ongeveer waar de banken zitten met grote belangen in die Griekse staatsobligaties.

    3. Ik heb het stevige vermoeden dat er weleens wat meer kan gebeuren dan wat bankafschrijvigen bij een onbezonnen aanpak. Geen bangmakerij

    4. Met gedroomde plannen voor een Noordelijke Euro-unie schep je nu Griekenlandproblemen in tienvoud.

    Groet, Jonas

    PS Eigenlijk is Marc een soort verborgen linkse revolutionair. Hij stelt voor het systeem vakkundig om zeep te brengen en dat zijn zaak ook dan ten onder gaat, is dan weer te zien als een idealistisch gebaar.
  10. Mork from Ork 20 mei 2011 10:48
    Mooi statement, ik hoor niet vaak dat ik een verborgen linkse revolutionair zou zijn. Wat mij wel opvalt is dat het politiek gevoelig ligt om "geen cent er meer naar toe als ze zich niet aan de afspraken houden" statements te maken, omdat het hard spelen tegen de Grieken onze banken en onze pensioenfondsen in de problemen zou kunnen brengen. Wanneer houdt de overheid eens op om iedereen die grote fouten maakt maar te willen beschermen. Als de pensioenfondsen en banken die deze Griekse junk voor de hoge yield hebben gekocht geen downside van hun foute beslissingen hebben, omdat de overheid altijd hun hachje komt redden, dan zullen ze nooit leren van hun fouten (moral hazard theorie) en zullen de problemen waarschijnlijk in grotere vorm in de toekomst terugkomen.

    Moeten banken dan omvallen? Nee, natuurlijk niet, maar laat i.p.v. de belastingbetalers de banken en pensioenfondsen maar eens meebloeden en laat de banken maar geld bij de aandeelhouders ophalen ipv bij de overheid/belastingbetalers.
34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links