Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs: wal gaat het schip keren

De prijs van een vat Brent olie kan de komende drie maanden stijgen van rond de 122 dollar per vat naar boven de 140 dollar. Maar de eerste tekenen van een dreigende vraaguitval verschijnen aan de horizon. En in het vierde kwartaal van dit jaar kan de prijs zakken tot 94 dollar per vat. Dat stellen analisten van Bank of America Merrill Lynch Global Research.

Een aantal landen en industrieën heeft nu al veel last van de hoge olieprijzen. Bovendien is de wereldeconomie kwetsbaar; zo zullen het Amerikaanse overheidstekort, China’s oververhitte onroerend goed markt en de Griekse schuldenpositie waarschijnlijk door de hoge olieprijzen getroffen worden. Welk olieprijsniveau tot een recessie kan leiden blijft onduidelijk - dat is a moving target zoals BoAML het treffend omschrijft. Maar een enorme vraaguitval zou het gevolg kunnen zijn van een schuldencrisis, die door de hoge olieprijs veroorzaakt wordt.

De hoge olieprijs kan voor een schuldencrisis zorgen, die vervolgens tot een substantiële daling van de olieprijs leidt. Hoe groot het risico is dat dit gebeurt valt moeilijk te voorspellen, stellen de analisten van BoAML, maar een stijging van de olieprijzen op korte termijn heeft vooral gevolgen voor de rente op risicovolle schuldenposities, gevolgd door de rente op schulden in de opkomende markten. Opmerkelijk genoeg lijken de schuldenposities van de landen in de Europese periferie niet zo gevoelig voor de hoge olieprijzen.

Vraaguitval onvermijdelijk
Hoewel er dus tal van kwetsbare delen zijn in de wereldeconomie, is de tijd nog niet rijp voor een vraaguitval op korte termijn. We denken dat de prijs van een vat Brent olie dit kwartaal rond de 122 dollar zal blijven, maar de prijzen kunnen in de komende drie maanden tijdelijk door de 140 dollargrens breken. Maar met de eerste tekenen van een dreigende vraaguitval en het toenemende risico dat een land zijn schulden niet meer kan betalen kan de prijs van een vat Brent olie in het vierde kwartaal dalen naar gemiddeld 94 dollar.

Als de olieprijzen flink boven de 140 dollar per vat stijgen in de komende maanden ziet de bank de prijs scherper dalen aan het eind van het jaar. En de daling kan nóg scherper zijn als het aanbod uit Libië weer op een normaal niveau komt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 17 mei Must read: zachte landing nog steeds mogelijk
  2. 16 mei Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  3. 15 mei Must read: Powell heeft geduld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links