Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BofAML: wel of geen risico?

Omdat de economie wereldwijd blijft groeien is het verstandig voor beleggers om de portfolio in ‘risk-on’ modus te zetten. Dat stelt Bank of America Merrill Lynch (BofAML) in een rapport dat als titel ‘Shockonomics for asset allocators’ mee heeft gekregen. De auteurs zien dat ondanks een aantal onverwachte ‘rampen’ die variëren van natuurrampen tot politieke onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hun voorspelling van 2010 overeind blijft. Zij hanteren een overweight advies op aandelen en grondstoffen.

Dat de wereldeconomie in 2011 en 2012 groeit met respectievelijk 4,2%  en 4,9% ligt onder meer aan de Amerikaanse economie die langzaam uit het dal komt. Daarnaast zien de economen van BofAML dat twee andere risico’s kleiner worden. Te weten het gebrek aan concurrentievermogen in de periferie landen van de eurozone en het grote overschot op handelsbalans van China. Daarom is het argument dat beleggers hun portfolio in een ‘risk-on’ modus kunnen laten voor nu.

Ondanks dat het advies op aandelen en grondstoffen hetzelfde blijft brengen de economen wel een accentverschil aan omdat de risico’s zijn verschoven. Als de prijs van een vat Brent olie boven de 130 dollar komt kan dit schade aan de economie toebrengen. Bedrijven zullen daarentegen juist blijven profiteren van het losse monetaire beleid en het economisch herstel. Dus minder risico voor andelen en iets meer op grondstoffen.

Inflatie als risico 
Omdat de wereldeconomie nog niet op voile toeren draait is er over zijn geheel bezien nog sprake van overcapaciteit. Dan is het lastig om tegen een lage rentestand te zijn. Maar omdat de capaciteit die over is niet overal even eerlijk is verdeeld is het risico op inflatie in verschillende sectoren anders. Daarom is inflatie een structureel probleem en niet een cyclisch probleem. Als de Fed zich richt op de kerninflatie en het structurele probleem negeert kan dit leiden tot grotere prijsschommelingen van grondstoffen. Hedgen tegen een verstandige prijs lijkt daarom het devies.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links