Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat moeten we short?

Via Twitter, waar ik nu bijna de magische grens van vierhonderd volgers bereik, kwam ik met een short op Fugro. Ook noemde ik de koop van de put in de nieuwsbrief van Today's en de Lage Landen. Ik keek natuurlijk enerzijds als een technisch analist naar de grafiek en verbond aan het feit dat we een toppatroon neerzetten een verkoopsignaal.

Maar anderzijds was ik ook van mening dat als de hoge olieprijs aanhoudt, we omlaag zullen gaan als gevolg van een de spuigaten uitlopende  inflatie. Terwijl indien de olieprijs juist omlaag gaat, we dan in de markt ook omlaag zullen gaan omdat juist de oliegerelateerde waarden (bedrijven) verschillende indices omhoog gestuwd hebben. Kortom, linksom of rechtsom moeten we omlaag.

Verkoopsignaal uit boekje
Fugro was een verkoopsignaal uit het boekje omdat er een toppatroon was neergezet en de Twindicator ook een duidelijk verkoopsignaal gaf. Als we even uitzoomen naar een langere tijd terug, dan zien we dat we op hetzelfde niveau staan als voor de kredietcrisis. Toen was de olieprijs alleen nog wel wat hoger. Maar gaat het nu beter met dit bedrijf en de sector dan toen?

SBM Offshore is ook zo'n oliegerelateerd aandeel dat nu weer op een topniveau staat. Dit aandeel laat eveneens een toppatroon zien.

Maar voor de volledigheid, dit aandeel staat nog niet op de niveaus van 2007.

Nu moet ik opmerken dat alles natuurlijk anders kan worden, nu er een enorme ramp in Japan is geweest. Maar daarvoor verwijs ik naar mijn andere column van vandaag.

Sprekend over de ramp en de toekomstige wederopbouw, is het ook goed even naar Caterpillar te kijken. Als we echt geloven dat de ramp alleen maar goed is (iets wat ik dus niet geloof),  dan zouden we Cat moeten kopen. Maar als ik naar de grafiek kijk dan zie ik juist een verkoopsignaal in de Twindicator.

Maar mijn lievelingsshort blijft toch wel Apple. Hoewel dit aandeel steeds maar niet omlaag wil omdat er elke keer wel een smoes is om het aandeel nog duurder te maken. Maar voor mij is het een kwestie van geduld, de vraag is niet óf ze omlaag gaan, maar wannéer. Want moet Apple nu echt gemeten naar beurswaarde het grootste computerbedrijf van de wereld zijn? Groter dan Microsoft, IBM en alle Chinese en Koreaanse computerbouwers?

Zelfs nu ze eindelijk mijn kritiek van het ontbreken van een camera in de iPad1 hebben opgelost. Samsung had dat reeds in zijn eerste model. Met de iPad3 die weer de opvolger wordt van de huidige iPad2, kunnen we waarschijnlijk ook bellen. Dus dan hebben ze eerst twee andere modellen verkocht voor je een versie hebt waar je wat mee kan.

Virussen en boete
Laten we hopen dat ze veel apparaten verkopen want dan wordt het voor de hackers interessant om virussen voor Apple te maken. En dan kan de Europese Commissaris voor Mededinging het bedrijf eindelijk een boete opleggen voor het feit dat je geen Microsoft-browser op de iPad kunt installeren.

Over Steve hebben we het niet want die is heilig en dus onsterfelijk. Maar ondanks dat er alleen pluspunten zijn, heb ik nu zelfs in de EB indicator op Apple een verkoopsignaal.

Nog even over de ramp. Hierdoor gaat Japan nog meer geld in omloop brengen. De verhouding euroyen zou hierdoor verstoord kunnen raken en deze valuta heeft een hoge correlatie met de aandelenmarkt.

Want kijk maar eens wat de euroyen deed in 2008. Het lijkt wel een aandelenindex. Alleen is deze grafiek nog niet hersteld terwijl veel aandelenindices dat wel zijn.

Kortom, de komende week wordt naast dat in de VS weer zomertijd is ingevoerd, heel interessant. Ik ben heel benieuwd hoe de aandelen reageren op de olieprijs, de sociale onrusten in het Midden-Oosten, de problemen met onze PIGS, de olieprijsveranderingen en de ramp in Japan.

Ik blijf heel voorzichtig en raad u allen aan dat ook te zijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. relic 14 maart 2011 13:15
    Echt bizar, Apple is de nieuwe wereld en Microsoft de oude.
    Als je iets moet shorten is wel MS die lopen al jaren achterop en de afstand is inmiddels niet meer in te halen.
    Zelfs Windows draait stabieler op een Mac dan een PC...

    Aangezien Apple wél eisen stelt aan de kwaliteit vd Apps/Software is de kans dat er een Microsoft-browser op de iPad komt gelukkig erg klein.
  2. TimothyF 14 maart 2011 13:17
    Wanneer je als fabrikant een product uitrust met het meest geavanceerde wat je op dat moment op de schap hebt liggen ben je hartstikke gek.

    De manier waarop apple de iPad introduceert is volstrekt logisch. De consument was blij met de introductie en zal elke keer blij zijn met de verbeteringen. Overigens is dit niet typisch apple, dit doet elk tech bedrijf.
  3. Met Effekt 14 maart 2011 13:40
    Frank is eigenwijs maar wel consequent met zijn short visie op Apple. Een mooie contra indicator. Zolang dat blijft zal ik mijn Apple positie aanhouden. Heb ze al een paar jaar en ben er blij mee.
    Zolang Apple produkten maakt die de klant wil is er niets aan de hand.

    Caterpillar: de ramp in Japan is nieuwe informatie die niet je met TA niet ziet. Waarom meer waarde hechten aan een vaag TA verkoopssignaal en de fundamenten negeren? Ik koop Caterpillar wel.
  4. De Struikrover 14 maart 2011 13:54
    "Laten we hopen dat ze veel apparaten verkopen want dan wordt het voor de hackers interessant om virussen voor Apple te maken."
    Dit vind ik wel een heel vreemde uitspraak Cees. Ik hoop dat apple flink omhoog gaat, ik heb geen positie maar wel de producten. Ik zou haast zeggen dat ik hoop dat hackers op je site inbreken, ware het niet dat ik klant van je ben.
  5. sremmal1 14 maart 2011 16:28
    "Maar voor mij is het een kwestie van geduld, de vraag is niet óf ze omlaag gaan, maar wannéer."

    Sinds hij dit roept is Apple al ruim 150 doller hoger. Je zult maar klant zijn van zo'n opportunist.
    Iedere keer je putoptie waardeloos zien verlopen, en dan 1x wat verdienen als Apple daalt. Je maakt mij niet wijs dat dat per saldo geld oplevert.
  6. [verwijderd] 14 maart 2011 16:57
    Tja, wat moeten we hier nu weer van zeggen. Ik heb zojuist Fugro gekocht op 57,70 euro. Was uitgestapt op 62 euro maar ga na deze daling toch weer mee. Het verhaal can cees maakt mijn overtuiging alleen maar groter. Hij zit er immers vaker naast dan juist

    Apple is hiervan HET voorbeeld. Hoe vaak is al niet geroepen dat dit aandeel omlaag zou gaan?
  7. Miele Bauknecht 14 maart 2011 17:58
    Virussen op de iPad? ik denk het niet. Virussen zijn alleen mogelijk indien de maker van het OS allerlei gaatjes open laat waar de virusmaker op kan inspringen. Dat is een Microsoft probleem. IOS kent dit technisch mankement niet. Apple ligt technisch echt decennia voor op Microsoft, zowel met OSX als met IOS.

    Bovendien verliest Microsoft aan relevantie omdat alle producten voor de consumentenmarkt de afgelopen jaren compleet floppen: Windows Mobile, Bing, Zune etc. Ook met het nieuwe windows phone 7 gaat het niet best, ondanks een deal met het eveneens stervende Nokia. Microsoft is alleen nog relevant voor business. Natuurlijk: ze verdienen nog bergen geld met office- en windows-updates. Maar uiteindelijk zijn ze verworden van een auto-maker in een bougie-maker: erg nuttig, maar who cares?

    Steve Jobs had gelijk: we leven in het post-PC tijdperk. Wakker worden Cees!
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links