Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING of SNS Reaal?

Gisteren publiceerde ING en vandaag publiceerde SNS Reaal cijfers. De presentatie van SNS duurde twee maal zolang dan bij de ING. Vooral omdat bij ING alleen de topman de cijfers toelichtte, terwijl bij SNS zowel de topman en als de financiële man het verhaal vertelde. ING (marktkapitalisatie van 35 miljard euro) is wereldwijd actief, terwijl SNS Reaal (marktkapitalisatie 1miljard euro) alleen in Nederland acteert.

De verschillen tussen beide financials zijn groot, niet alleen in de presentatie maar ook wat betreft de terugbetaling van de staatssteun, solvabiliteitsontwikkelingen, vastgoedontwikkelingen, ontwikkeling van kosten en tenslotte de exceptionele items.

  • ING zegt dat zij een groot gedeelte van de staatssteun wil terug betalen in 2011. SNS Reaal is onduidelijk over het tijdstip.

  • Bij ING is nog onduidelijk of ze 5 miljard of 7,5 miljard moeten aflossen. Immers ING heeft een deal met de Nederlandse Staat dat nog het restant van 5 miljard moet terugbetalen. De Europese Commissie stelt echter dat ING nog een boete van 50% extra moet betalen. ING heeft beroep aangetekend maar er is nog geen nieuws op dit punt. SNS moet 847,5 miljoen euro (inclusief 50% boete) betalen. De bank heeft afgesproken dat ze niet tegelijkertijd de Stichting SNS Reaal hoeft terug te betalen, daar is namelijk ook van geleend.
  • Solvabiliteitsverhoudingen
    Om steun terug te kunnen betalen zijn de solvabiliteitsverhoudingen van belang. Beide banken maken geld (kapitaalsbeslag) vrij om de verhoudingen te verbeteren.

  • Bij ING zijn al duidelijk stappen gemaak. Bij SNS Reaal gaat het nog om beloftes. Ze willen in de komende achttien maanden ongeveer 700 miljoen euro vrijspelen.

  • Bij ING zijn de solvabiliteitsverhoudingen in 2010 fors gestegen, maar bij SNS Reaal zijn die verhoudingen licht gedaald, mede door forse afboekingen bij SNS Property Finance. Zo is de core Tier 1 ratio bij ING Bank toegenomen van 7,8% eind 2009 tot 9,6% eind 2010, terwijl SNS Bank een core Tier 1 ratio laat zien van 8,1% (8,3% eind 2009). Ook bij  verzekeringen is de solvabiliteit bij ING beter, namelijk 255% en 205% bij SNS.

  • ING heeft duidelijk gezegd de aflossing te financieren uit eigen gegenereerde middelen. De bank zal geen beroep doen op de aandelenmarkt. Deze uitspraak krijgen we niet van het SNS-management. Overigens is het terug te betalen bedrag bij SNS bijna 80% van haar huidige (lage) marktkapitalisatie. Bij ING (als ik rekening houd met 7,5 miljard euro) is dit ruim 20%.
  • Kostenontwikkeling
    Wat betreft vastgoedontwikkelingen mag je hopen dat bij SNS Property Finance het ergste achter de rug is nu er in 2010 790 miljoen euro aan impairments is genomen. In 2009 werd al 418 miljoen euro opzij gezet. De ‘non-performing loans’ zijn licht gestegen in 2010 van 1,6 miljard tot 1,8 miljard euro, maar door de afboekingen zijn de zogenaamde coverratio’s sterk verbeterd van 15% in 2009 naar 42% in 2010.

    ING heeft onlangs een groot deel van haar vastgoedactiviteiten verkocht, (let wel dit waren beleggingactiviteiten van de verzekeraar en geen vastgoedfinanciering van de bank), wat zal resulteren in een boekwinst van 500 miljoen euro. SNS houdt de kostenontwikkeling beter in de hand, hoewel ING rept over aantal bijzondere kosten, vooral voor IT en marketing.

    Zo stegen bij ING de kosten bij de bank met 9% in het vierde kwartaal en 3% voor het gehele jaar. De cost-efficiency-ratio van ING bank verbeterde wel van 68,7% naar  57,2%, maar ze zijn er nog niet. De doelstelling voor 2013 is 50%. Bij de SNS bank daalde de operationele kosten met 14% en bij SNS Reaal waren de aangepaste operationele kosten zelfs 10% lager.

    Inzetten op ING
    Ook de cost-income-ratio bij SNS bank daalde tot 61,7%, dus minder efficiënt dan ING bank. Echter ING bank heeft meer activiteiten dan alleen retail, dus dat is niet eerlijk. Maar ING publiceert ook de cijfers van ING Retail Benelux en dan lezen we een cost-income-ratio van 58,3% ten opzichte van. 63,2% een jaar geleden. Kortom dan ook wint ING van SNS Reaal.  
     
    Wat exceptionele items betreft was forse afboeking in het vierde kwartaal van SNS Reaal een verassing. Maar goed, beter eerder nemen dan uitsmeren over 2011. ING, daarentegen moest in het vierde kwartaal voor de derde achtereenvolgende keer afboeken op de geamortiseerde kosten van variable annuity polissen in de Verenigde Staten. Deze activiteiten zijn inmiddels beëindigd.

    Bijgaand nog de cijfers per aandeel en taxaties op een rijtje. Van ING verwacht ik over 2012 weer een dividend, van SNS Reaal niet. Ondanks dat SNS Reaal goedkoper lijkt, zet ik in op ING.


     Bron: Keijzer Capital


    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Nico van Geest

    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

    Meer over Nico van Geest

    Recente artikelen van Nico van Geest

    1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
    2. jan '15 Durf te voorspellen!
    3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

    Gerelateerd

    Reacties

    18 Posts
    | Omlaag ↓
    1. AliceC 17 februari 2011 15:39
      Overigens is het spel niet altijd te voorspellen. Banken hebben hun paadje schoon geveegd, de broekriem is niet meer aangespannen. Normaal hadden we 5 slechte jaren en vervolgens 5 goede. Nu hebben we met behulp van de wereldleiders een korte heftige crisis gehad en maken we ons klaar voor een redelijke 5 jaren met stijgende bankkoersen.

      Leuk gebeuren is de aandelen Racebaan koersrace tussen ING en AMG. Sinds 3 jaar volg ik deze met veel interesse. ING dipt even verder down maar spurt AMG in hoogte voorbij, de laatste maanden lijkt AMG weer haast te hebben.
      "volgens mijn roze koek" is nu ING aan de beurt. "De roze koek zegt", dat AMG zakt naar 12.50 en ING gaat deze stijgend inhalen.

      Mijn verwachting voor ING, binnen 3 maanden 14 euro.

      We gaan het meemaken.

      mvg
      A

      (Geen aandelen ING en of AMG)
    2. [verwijderd] 17 februari 2011 16:49
      Het artikel doet veronderstellen dat je een van de twee moet kiezen. Een beperkte visie. Er zijn meer mogelijkheden. (Niet deze twee, maar anderen. Deze twee en ook anderen. Alleen anderen in andere landen of werelddelen.) Maar ook uit principe van alle bedrijven afblijven die zelf niets voortbrengen en leven van andermans verdiensten zoals banken, accountants, assuradeuren etc.
    3. forum rang 6 andre68 17 februari 2011 18:26
      quote:

      gnotke schreef op 17 februari 2011 16:49:

      Het artikel doet veronderstellen dat je een van de twee moet kiezen. Een beperkte visie. Er zijn meer mogelijkheden. (Niet deze twee, maar anderen. Deze twee en ook anderen. Alleen anderen in andere landen of werelddelen.) Maar ook uit principe van alle bedrijven afblijven die zelf niets voortbrengen en leven van andermans verdiensten zoals banken, accountants, assuradeuren etc.
      "Maar ook uit principe van alle bedrijven afblijven die zelf niets voortbrengen en leven van andermans verdiensten zoals banken"

      "die zelfs niets voorbrengen....."

      ....Woekeren met hypotheekrentemarge over de ruggen van de consumenten. Mét goedkeuring van een bevrinde overheid.

      Een soort "schaduw"belastingdienst.
    4. [verwijderd] 17 februari 2011 23:52
      En dan te bedenken dat SNS ook nog eens zo'n 40 miljoen moet reserveren om gedupeerde beleggers te betalen. Dat wordt niet meegenomen in dit soort stukjes. SNS had immers beleggingsfondsen aan deze beleggers verkocht die de SNS niet mocht verkopen.De AFM legde de SNS onlangs voor dat gedrag drie boetes op. Ik neem aan dat de rechter de lezing van de AFM, (SNS u zit fout!) zeker zal volgen. Zal wel weer schikken worden.
    5. [verwijderd] 18 februari 2011 16:44
      quote:

      tollenaar schreef:

      SNS zal wel weer stijgen maar hoeveel maanden zijn we dan weer verder 12? ING heeft al een behoorlijke opleving gehad en verwachtt dat het komende halfjaar wel tussen 8 en 10 zal blijven hangen
      Ik verwacht dat SNS veel betere resultaten als verwacht door analisten kan boeken door de extra afschrijving die ze hebben gedaan. ING heeft al te mooie cijfers om nog te overtreffen. SNS kan zo dit jaar nog naar misschien wel 5 a 6 euro. Zie ing niet zo snel verdubbelen dit jaar.
    6. Henk Snaph 18 februari 2011 21:22
      quote:

      Henk Snaph schreef op 17 februari 2011 16:45:

      Wanneer begint ING eigenlijk met het afschrijven van vuile hypotheken in Spanje??????????
      Je maakt mij niet wijs dat na de grote prijsdalingen er niets afgeschreven moet worden.

      Henks
      Ik begrijp niet waarom de heer van Geest op dergelijke vragen geen antwoord geeft.

      Henks
    7. [verwijderd] 18 februari 2011 21:40
      quote:

      Henk Snaph schreef op 17 februari 2011 16:45:

      Wanneer begint ING eigenlijk met het afschrijven van vuile hypotheken in Spanje??????????
      Je maakt mij niet wijs dat na de grote prijsdalingen er niets afgeschreven moet worden.

      Henks
      Precies, daarom kies ik voor SNS, alleen al voor de duidelijkheid, die zij op dit gebied geven. Eerlijkheid wordt uiteindelijk beloond door de belegger. Zie het koersverloop van SNS, nadat door de CEO een toelichting was gegeven over de afwaardering van hun vastgoed-tak.

      Gr. S.
    8. [verwijderd] 19 februari 2011 02:03
      U weet waarschijnlijk meer dan ik. Maar ik heb het vermoeden dat de afschrijving op een financiering van een speculatieve projectontwikkeling van een "resort" met golfbaan voor mensen die het als tweede huis willen bewonen gedurende die gure Nederlandse wintermaanden groter is dan op de financiering van bestaand appartement die de gemiddelde spanjaard zijn "casa" noemt. Het zou zomaar kunnen zijn dat één van beide zwaar in het ene zat en nauwelijks in het andere.

    9. [verwijderd] 21 februari 2011 08:58
      bij sns zit er nog 9 miljard eur in vastgoed , en bij ING?
      dringgg , de alarmbel staat pas net aan : huizenmarkt NL gaat nog instorten want prijzen zijn veel te hoog :dat wordt fors afschrijven

      rente gaat omhoog en dan worden hun schulden duurder, dringg

      Basel met hogere kapitaaleisen dringggg

      wie wil nog woeker-pensioen, -belegverz,-koopsompolis?
      wie wil hun rentevergoeding?
      Wie haat de banken niet?
      Geen marktwaarde-rapportages meer, dus alle cijfers kunnen
      en mogen en dat lees ik dan ook weer hier, geen zwarte dozen voor mij,
      trouwens , correctie komt zo

    10. [verwijderd] 21 februari 2011 21:15
      het systeem is doodziek , ja eigenlijk zoals zovaak : mijn bron meldt dat bijv. Barclays zich in de VS heft veranderd van bank tot creditcard maatsch. zodat de buffer niet met !!!! 12 miljard$ omhoog hoeft !!!!

      F* elkaar maar lekker het graf in, ziek is ziek en het gaat zeker gauw weer veel pijn doen.
    18 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links