Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risico's mijden is topprioriteit

Vetter rendement? Daarvoor hoeft de belegger niet aan te kloppen bij Capital Guards, de vermogensbeheerder van de oprichters van SNS Fundcoach Jeroen Vetter en Jan Welkzijn. Het gaat, zoals de naam al aangeeft, het beheren van vermogen door grote risico’s te omzeilen. Bijna negen maanden geleden lanceerde Capital Guards zijn twee funds of funds – Portfolio One en Portfolio Two - inmiddels goed voor een beheerd vermogen van 45 miljoen euro. De samenstelling van de portefeuilles kan afhangen van marktomstandigheden.

Portfolio Two is volgens Vetter ‘zeer defensief tot offensief’, One is ‘zeer defensief tot neutraal’. Daarin zit volgens de grondleggers van Capital Guards meteen het unieke van hun aanpak. Deelnemers zitten niet vast aan een star risicoprofiel zoals banken en vermogensbeheerders hanteren. Keerzijde is dat de visie van Capital Guards het profiel van de twee portefeuilles kleurt.

“Voor vermogende particulieren is slechts één vraag belangrijk: hoe beleg mijn vermogen met beperkt risico en lage volatiliteit. Vetter: “Veel mensen kunnen zich niet permitteren om nog eens een periode mee te maken dat ze fikse averij oplopen. De risico’s van beleggen zitten namelijk in de praktijk vooral in de factor tijd. Er wordt vaak gezegd dat hoe langer iemand de tijd heeft, des te meer risico (lees: meer aandelen) hij kan nemen. De praktijk toont aan dat veelal niet opgaat.” 

'Houdbaarheid topfondsen beperkt'

Met zijn portefeuilles probeert Vetter in dat gat te springen. Een voorzichtige, gestage vermogensgroei met realistische rendementsdoelstellingen is dan ook het doel voor de twee portefeuilles. Sinds de lancering van de twee portefeuilles op 21 mei 2010 kennen ze een rendement van respectievelijk 6% en 4%. En dat, inderdaad, bij heel lage volatiliteit.Vetter en Welkzijn zoeken vooral naar onderscheidende strategieën van beheerders van kleine boutiques voor hun portefeuilles.

Capital Guards Portfolio OneAandelenfondsen, obligatiefondsen, maar ook trendvolgende fondsen (quants) en absolute return-fondsen.Veel van de strategieën binnen de portefeuilles kunnen zowel van stijgingen als dalingen profiteren zodat deze minder afhankelijk zijn van de richting van aandelen- of obligatiemarkten.  “Bij de start hadden we nog een aantal beheerders  van huizen die we eerder bij SNS Fundcoach hadden geïntroduceerd op de Nederlandse markt, maar dat wordt nu snel minder.”

Zonder namen te willen noemen wijst Vetter op een aantal oorzaken: fondsen worden te groot om hun strategie vol te kunnen houden, en de cultuur binnen fondshuizen verandert zienderogen als het fonds zeer succesvol wordt en er alsmaar geld blijft instromen. Die opmerkingen snijden hout. Het is een wetmatigheid dat hoe groter een fonds wordt, hoe dichter zijn performance bij de index komt te liggen.

En succes leidt al snel tot een zekere moeten van zelfgenoegzaamheid. Fondshuizen nemen dan genoegen met het uitbuiten van hun rendementen uit het verleden. “Dat is vooral te merken aan het personeelsbestand. De ratio tussen fondsbeheerders en commercieel personeel groeit dan scheef.”

Vermijden slechte jaren is topprioriteit

Het zijn facetten waar Vetter scherp op zegt te letten bij fondshuizen die al in de portefeuilles zitten, maar ook bij huizen die er in willen komen. “Het screenen van een nieuwe vermogensbeheerder neemt zes tot soms negen maanden in beslag. We sturen uitgebreide questionnaires, bezoeken de vermogensbeheerders één of meerdere keren. Dat is ook de reden dat onze portefeuilles nu langzaam maar zeker steeds meer veranderen ten opzichte van bij de lancering.” De maximale draw down van fondsen in slechte beurstijden is ook van groot belang bij de selectie.

En dan is er nog geen rust voor de mannen die altijd op zoek zijn naar topfondsen. Want ook van succesfondsen binnen de nieuwe vondsten is de houdbaarheid beperkt. Zelfs schatten ze deze houdbaarheid op drie tot maximaal vijf jaar in. Het is duidelijk. Vetter – die een paar jaar geleden niet schuwde om risicovolle fondsen als East Capital Russian Fund – aan de man te brengen heeft een nieuwe missie. Eentje, volgens eigen zeggen, zonder commerciële belangen – de performance fee van 9,5% buiten beschouwing gelaten.

Met de voorzichtige aanpak van zijn twee portefeuilles, waarin de oprichters van Capital Guards ook zelf beleggen, voorziet hij in elk geval in een gat in de markt. Vooral omdat beleggers zich niet nog een grote klap kunnen permitteren. Vetter: “De risico’s van beleggen zijn asymmetrisch. Voor elk percentage verlies is er een hoger percentage rendement nodig om quitte te spelen. Het vermijden of beperken van grote verliezen is daarom veel belangrijker dan het najagen van een hoog rendement. Wij hebben niet als doel om een aandelenindex te verslaan maar om jaarlijks een positief rendement te realiseren ongeacht de marktomstandigheden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links