Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veiligste belegging sinds 1769


Covered bonds hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1769 – zonder één default in deze markt – maar zijn eigenlijk nooit echt op de radar van particuliere beleggers gekomen. Vreemd voor een markt die 1,2 biljoen euro groot is, alleen in Europa.  “Deze markt is in het donker gegroeid”, zegt Torsten Strohrmann, beheerder van het DWS Covered Bond Fund. Het is door de tijd heen altijd een markt geweest waarin alleen banken en verzekeraars aan tafel zaten. Toch denkt de Duitser dat de tijd nu rijp is voor retailklanten.

“De covered bond-markt wordt de beste presterende sector binnen de vastrentende markt in 2011.” In dat spel tussen verzekeraars en banken gelden covered bonds als een substituut voor staatsobligaties. De spread die daarmee verdient wordt was in de regel 10 tot 20 basispunten, en daarmee niet aanlokkelijk voor de particuliere markt. Totdat de kredietcrisis op de obligatiemarkt inhakte.

Aantrekkelijk alternatief voor staatsobligaties

Plotseling zijn covered bonds wél de moeite waard, pleit Strohrmann. “Ook deze obligaties zijn tijdens de kredietcrisis hard geraakt omdat beleggers onbekend zijn met de kwaliteit van covered bonds.” Vooral het extra vangnet dat dit type obligaties kenmerkt, maakt ze in de huidige onzekere tijden aantrekkelijk. Beleggers in covered bonds – Pfandbriefe in goed Duits, maar een vergelijkbare Nederlandse term (pandbrieven’?) is niet in zwang – hebben twee vangnetten.

Ten eerste de bank die de obligatie uitgeeft en daarnaast de covered pool. Daarin worden de beleggingen met hypotheek of consumentenkrediet als onderpand gebundeld. Mocht de bank defaulten, dan treedt de covered pool als vangnet in werking.  Strohrmann: “Je hebt een vergunning nodig van de toezichthouder – in Nederland is dat DNB - om covered bonds uit te geven. Het is een enorm strikt gereguleerde markt.  De bank moet bovendien doorlopend garanderen dat de covered pool voldoende is als waarborg”.

Groot verschil met mortgage backed security

Als type belegging lijkt de covered bond op het eerste gezicht heel erg op de mortgage backed security (MBS) – een besmette belegging sinds de kredietcrisis. Het verschil is volgens Strohrmann dat de covered bond-markt wel gereguleerd is en banken daarom hun verantwoording nemen, in tegenstelling tot bij de MBS of ABS (asset backed security) waar de bank zich beperkt tot service en dienstverlening – en daarna de fee opstrijken. Bovendien worden slechte leningen bij de covered bonds onder druk van de regelgeving uit de covered pool verwijderd en vervangen door goede leningen. 

De Europese Centrale Bank (ECB) mengde zich met steunaankopen in de markt voor covered bonds, tijdens haar twaalf maanden durende hulpprogramma van juni 2009 tot juni 2010. Maar sindsdien lopen de spreads weer op. En dat biedt grote kansen, denkt Strohrmann: “ Ik zie geen enkel risico op een default, daarom ben ik uitermate bullish op deze markt – waarschijnlijk het best presterende onderdeel van de fixed income markt in 2011.”

Covered bonds vergeleken met staatsobligaties en coroporates (non-financials)

De gemiddelde yield van covered bonds (looptijd 4 jaar) staat op 4,1%, tegen 3,2% voor de tienjarige Duitse Bund. Een korte looptijd en een hogere rentevergoeding. En dat terwijl de belegging volgens Strohrmann niet minder veilig is. Hij ziet covered bonds op dit moment dan ook als een meer dan uitstekend alternatief voor Europese staatsobligaties en voor Europese bedrijfsobligaties.  “De yield is in alle looptijden hoger dan die van (non-financial) bedrijfsobligaties en dat bij een vele malen hogere kredietrating.”

Zelfs de vergelijking met high yield (bovenste lijn), emerging market debt (EMD) en Spaanse obligaties (dikke rode lijn) ziet het plaatje er goed uit, vindt Strohrmann.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  2. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?
  3. 12 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2011 13:26
    Een klein beetje googlen en je haalt eenvoudig wat feiten boven tafel:

    1) Een pandbrief heet al eeuwen "pandbrief" in het Nederlands www.hugovandermolen.nl/scripophily/sc... , zoek op pandbrief;

    2) De pandbrief was bij uitstek het beleggingsproduct waarin de kleine spaarder belegde. www.telegraaf.nl/dft/goeroes/joopnede...

    In dat laatste artikel wordt ook meteen duidelijk wat het verschil is tussen de pandbrief en de CDO. De eerste is gereguleerd, waardoor oplichters en zwendelaars buiten de deur worden gehouden. De CDO is een kopie van de pandbrief, alleen dan zonder de regulering maar met ruimte voor de bancaire bonusjagers om vooral hun eigenbelang na te streven. Het wordt toch steeds duidelijker dat de hoofdschuldige van de kredietcrisis het (afwezige) toezicht is geweest. Iedere bank die een nieuw financieel product introduceert dat lijkt op een bestaand financieel product, maar dan zonder het toezicht en de regulering van het oude product zou door de Nederlandsche Bank de AFM en de financiële pers aan de schandpaal moeten worden genageld.
  2. [verwijderd] 7 februari 2011 15:19
    Lepe mijt, goede vraag maar ik weet het niet. Een pandbrief is gelijk aan een covered bond. Een CDO is ook een covered bond. Waar het om gaat is de kwaliteit van het onderpand en de kwaliteit van de informatie over het onderpand. Verder is van belang of de uitgevende instantie zelf ook een risico loopt. Plus natuurlijk het toezicht op de beheerfase. Misschien kan de redactie (Marcel Tak?) dat eens uitzoeken.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links