Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koersdoel 1,38 in zicht

De opwaartse uitbraak boven de 1,3450 krijgt langzamerhand steeds meer body nu de weerstand tot een pril steuntje begint te verworden. Deze rolwisseling is belangrijk voor de vorming van een springplank voor de volgende stap naar de 1,38, in eerste instantie in de loop van volgende week.

Zoals aan het begin van de week als voorwaarde voor een verdere stijging is geschetst, hebben de koersen in eurodollar zich de afgelopen dagen keurig boven de oude weerstand weten te handhaven. Hiermee is een gewenningsproces ontstaan waardoor 1,34+ niet meer als hoog wordt ervaren, maar zelfs tot normaal is verworden. Daarmee is de perceptie van "het is wel hard gegaan" vervallen tot oud nieuws.

Tegenreactie ontlokken
Want wanneer je in een sprint zoals vorige week plaatsvond, van onder 1,29 naar boven 1,34 bent gestoven, wil dat wel eens een tegenreactie ontlokken van partijen die gevangen zitten in hun shortposities en dan maar gaan middelen op hun shorts. Daarnaast hebben we de partijen die zich storten op bewegingen die als extreem worden ervaren, door zich als contrarian op te stellen.

Er hebben zich enkele intraday-pogingen voorgedaan waarbij een aanzet tot daling is gegeven. Maar nu een positief resultaat op die posities steeds verder weg komt te liggen van de werkelijkheid, groeit de waarschijnlijkheid dat daar een contrareactie op ontstaat in de vorm van shortdekking van speculatief ingestelde baisse posities. We zien in de daggrafiek dat er inmiddels drie dagen boven de oude weerstand zijn geweest, waarbij dit valutapaar in feite lekker rustig is blijven liggen. Hiermee is de ruimte geven om door te stijgen naar de 1,38.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het koersdoel van 1,38 dat ik deze week een aantal keer heb beschreven is puur en alleen een eerste doel in een opwaartse rit naar veel hogere koersen. In navolging van een ongevraagd advies van een meneer langs de gracht die met een zakje brood de eendjes aan het voeren was, hanteer ik de insteek: "Je moet het brood in stukjes breken, want anders vreten ze het niet".

Ik heb dat vertaald naar beleggen en koersdoelen, want stapje voor stapje en beetje bij beetje spreekt meer tot de verbeelding en wordt vaak als meer realistisch ervaren, dan extreme uitspraken. Daarnaast is het risico beter beheersbaar hetgeen ook een sterk nut heeft naar mijn idee. Want scenarioanalyse tot zover, maar wel de parameters van de analyse blijven checken op hun geldigheid, is mijn credo in deze.

Bijkomende bevestiging
Overigens, wat als bijkomende bevestiging voor dit opwaartse koersbeeld geldt, is de opwaartse ontwikkeling van bijvoorbeeld de euro ten opzichte van de Zwitserse frank. Deze is na vorige weer de 1,28 te zijn gepasseerd inmiddels verder aan het opstomen naar hogere koersen. Ook daar mee vergeleken is de euro kracht aan het winnen. Het eerste koersdoel voor eurofrank? In eerste instantie 1,33.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De intradaggrafiek toont ons het gedetailleerde verloop van de stabilisatie boven de 1,34+. De koersbeweging op dat timeframe is dusdanig sterk dat de RSI niet meer oversold raakt en zo af en toe het noodzakelijke overbought niveau bereikt. Deze koersontwikkeling past naadloos in de toepassing van de range rules in de RSI en geeft ons een sterke indicatie van een spoedig vervolg van hogere koersen. Volgens deze theorie geldt namelijk dat in een opwaartse markt de RSI niet oversold mag raken maar overbought moet worden.

Zolang de RSI niet oversold raakt geldt dus dat er geen aanleiding is tot het omdraaien van de beweging, zelfs niet voor een correctie. Voor de zeer korte termijn geldt dat er in ieder geval rek in de stijging zit tot koersen ruim boven de 1,36 uitkomen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links