Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Precaire plaatjes

De economische cijfers die voorbijkomen zijn soms goed te noemen, maar natuurlijk is zeker niet alles toppie. Zo zijn de huizenmarktcijfers en de werkloosheidscijfers wereldwijd slecht.

Nu denk ik dat deze cijfers nog veel slechter kunnen worden, maar los hiervan zijn er ook wel lichtpuntjes. De bedrijfscijfers zijn bijna allemaal beter dan verwacht, vooral de bedrijven die zaken doen in en met Azië doen het goed.

Maar als we veel aandelen technisch gaan bekijken wordt het na de daling van vorige week steeds zorgwekkender. Neem Unilever. Ik zit dit aandeel nog long juist omdat ze zo actief in Azië zijn en dat daar in theorie meer groei zou moeten zitten dan in Amerika en Europa.

Ondanks dit heeft de Twindicator een verkoop gegeven en is het fonds uit zijn opgaande trend gevallen. Ik hoop op een pullback zodat ik dan alsnog afscheid kan nemen.

Negatieve plaatjes
Ik heb Ahold weliswaar niet meer in mijn portefeuille zitten, maar dit aandeel zou het gezien de dollar en de economische berichten goed moeten doen. Toch laat ook dit aandeel technisch een negatief plaatje zien.

Ik zie er een hoofd-schouderpatroon in. Mocht dat echt zo zijn dan kun je zo naar de 8,50 euro. Natuurlijk moeten we wachten op een bevestiging maar een gewaarschuwd mens…

Bij Heineken zijn er ook kansen op negatieve patronen; ook hier wachten we ondanks een short signaal van de Twindicator op bevestigingssignalen in de grafiek. Maar de theoretisch in te schatten beweging is dusdanig dat je met opties nu best een gokje kan wagen. Vanzelfsprekend is dit heel speculatief.

Financials ogen beter
De financiële aandelen kwamen ook met goede cijfers. Het belangrijkste probleem van deze sector is dat de bedrijven veel kapitaal nodig hebben om buffers te versterken, geld terug te geven aan de overheid of zich te herkapitaliseren. Om geld op tafel te krijgen worden er delen afgesplitst dan wel verkocht.

Vaak is de som der delen meer waard dan het huidige geheel. Ook zullen de bedrijven in deze sector, juist omdat ze geld nodig hebben, wel met goede cijfers blijven komen om zich niet volledig uit de markt te prijzen. Zo kondigde Aegon reeds een emissie aan, maar ondanks dat blijft de grafiek er beter uitzien dan de eerder genoemde, meer defensieve voedingssector.

In ING heb ik speculatief lange calls gekocht. Ik kocht de at the money call dec 2012 voor maar twee euro en als we die direct totaal afschrijven dan konden we er in de toekomst wel eens veel plezier aan beleven. Want stel je eens voor dat we weer naar de 15 gaan in een paar jaar?

American shorts
Harley Davidson is weer een aandeel dat je dan weer niet moet hebben. Ik heb er geen positie in maar zoek een shortstrategie.

Overigens was ik in de keuze van mijn vorige short in IBM minder gelukkig. De puts die ik kocht doen ondanks de paniek vorige week in de Nasdaq-aandelen nog helemaal niks. Nu kan ik natuurlijk nog hopen op een spannende week…

Intel was een betere short geweest en als de steun niet houdt rijgen we ook daar nog kansen genoeg.

Een lange termijn  plaatje is illustrerend voor de gehele Nasdaq. Laten we maar hopen dat de steun houdt.

Google long, Apple short?
Overigens zijn niet alle Nasdaq-aandelen een sell. Neem Google, dat met zijn Android-telefoon steeds succesvoller wordt in de strijd met Apple. Maar succes leidt ook tot aanvallen van anderen. Zo is Java in de aanval over het gebruik van hun software op de Android.

Google liet een miljarden winst zien en de Twindicator staat nog op long. Wie dit aandeel long wil hebben zou er bijvoorbeeld een short Apple-positie tegenover kunnen zetten om het marktrisico te beperken. Want stel dat Apple ver van de boom valt.

Apple heeft in de Twindicator en in de MACD een verkoopsignaal gegeven en fundamenteel zijn er de nodige problemen met hun telefoon. Technisch zou een val onder de 240 zou een trendbreuk betekenen en dat zou pas echt een drama inluiden. Ik heb geen positie.

Heel precair
Voor de liefhebber van long posities, je zou gezien de verwachte lancering van een nieuwe versie van het populaire spel Call of Duty ook weer een gokje kunnen wagen in de spelletjes maker Activision. Je kunt dit dan doen met een stoploss van pakweg een dollar voor het geval de steun niet houdt.

Conclusie: mijn positieve middellange termijnvisie wordt door de negatieve koerspatronen in de diverse aandelen ernstig op de proef gesteld. Ik ben op de huidige niveaus voor de korte termijn positief, maar wil wel aangeven dat de situatie heel precair ligt. Een verdere daling deze week zou me noodzaken tot ernstige aanpassingen in de portefeuille. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 16 augustus 2010 11:52
    Ik heb Ahold weliswaar niet meer in mijn portefeuille zitten, maar dit aandeel zou het gezien de dollar en de economische berichten goed moeten doen. Toch laat ook dit aandeel technisch een negatief plaatje zien.

    Cees,

    Toevallig dit weekend nogal druk geweest met het bestuderen van de cijfers van Delhaize. En als je die goed bestudeert kun je echt niet schrijven: Ahold zou gezien de economische berichten het goed moeten doen. Integendeel: De tegenslagen waarmee Delhaize te kampen heeft gehad ( zie draadje Value Investing in de KK) gelden uiteraard ook voor Ahold. Overigens heeft de beurs dat vorige week ook al aangevoeld.

    In datzelfde weekend een andere analyse gelezen waarbij de cijfers vn heineken werden vergeleken met ABInbev. Nu heeft ABInbev fantastische cijfers gepubliceerd eind vorige week. Maar volgens die analyse is het aandeel Heineken op grond van diverse parameters veel goedkoper genoteerd.

    En zo zie je maar weer: TA is iets om te lezen en rekening mee te houden, maar FA toch ook....

    Peter
  2. rdeleeuw 17 augustus 2010 08:11
    verbazend dat je technische analyse hier sterker laat wegen dan fundamentele. Unilever groeit uitstekend in Azie, het continent voor de komende 30 jaar. Net zoals Philips, Akzo en DSM. En Ahold heeft logistieke efficientie tot mantra en bastion verheven, met uitstekende perspectieven en stapsgewijze resultaatverbetering. SBM is een fantastische pureplayer in project management & appllied logistics in olie. En waar focus jij je op? De financials zijn nauwelijks levensvatbaar zonder al gerealiseerde overheidssteun EN ongoing stiekeme steun van centrale banken (QE / laag kwaliteit onderpanden). Daar valt toch geen beoordeling meer op te maken. Elk waardeoordeel is dan direct in te ruilen voor een ander, zodra overheidsinterpretaties en/of Centraal bankgedrag aangepast wordt. Ik zou zeggen: zoek kwaliteit in core business en management. Blijf weg uit overheidsverslaafde sectoren. Rest mij nog ene enkele opmerking: ook de laatste 20 jaar heeft de bankensector niet laten zien dat zij risico op de juiste manier wisten te prijzen. En dat zal niet zo 123 veranderen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 94,420
    0,00% 0,000
  2. Aegon 12:46
    6,032
    -0,59% -0,036
  3. 29,430
    +4,14% +1,170
  4. Alphabet 07 mei
    172,980
    +1,85% +3,150
  5. Apple 07 mei
    182,370
    +0,36% +0,660
  6. 35,700
    0,00% 0,000
  7. Heineken 12:46
    92,920
    +2,47% +2,240
  8. ING Groep 12:46
    16,114
    -0,09% -0,014
  9. Intel Corp 07 mei
    30,660
    -1,00% -0,310
  10. 168,380
    0,00% 0,000
  11. 16.332,56
    -0,10% -16,69
  12. UNILEVER PLC 12:45
    49,220
    +0,33% +0,160

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links