Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Een ETF van 1,8 graden

Tracker Tips: Een ETF van 1,8 graden

UBS Asset Management heeft zijn eerste ETF gelanceerd gekoppeld aan de klimaatbenchmarks van de Europese Unie, met als oogmerk een portefeuille van 1,8 ° C - onder de drempel van 2 ° C opwarming van het akkoord van Parijs.

De tracker volgt de zogeheten Solactive UBS Climate Aware Global Developed Equity CTB-index die zich richt op de Climate Transition Benchmark (CTB) van de EU.

AW11

De UBS Climate Aware Global Developed Equity UCITS ETF met ticker AW11 en isincode IE00BN4PXC48 is nu verhandelbaar op het Duitse Xetra en kost u 0,19% op jaarbasis.

De onderliggende index omvat het klimaatbewuste kader van UBS AM dat bedrijven met de beste scores op dat vlak omarmt, terwijl bedrijven die niet betrokken zijn bij de verandering naar meer klimaatgerichte bedrijfsactiviteiten worden uitgesloten.

De CTB-index werd samen met de Paris-aligned Benchmark (PAB) voor het eerst geïntroduceerd door de EU in november 2019. De benchmarks zijn bedoeld om beleggers te helpen met een kapitaaltransitie naar portefeuilles op basis van decarbonisatie - beperking van CO2-uitstoot.

klik om te vergrotenBron: solactive.com

Dit betekent dat bedrijven worden gediskwalificeerd die betrokken zijn bij tabak, controversiële en militaire wapens, bedrijven met schendingen van het Global Compact van de Verenigde Naties en bedrijven die zijn blootgesteld aan de productie van en energieopwekking uit thermische steenkool en oliezand.

De benchmark houdt ook rekening met statistieken als de CO2-emissies van een bedrijf, de capaciteit voor het opwekken van hernieuwbare energie, het aandeel van de inkomsten uit steenkoolwinning en de opwekking van energie uit steenkool.

Karakteristieken

Het leeuwendeel van de onderliggende 881 aandelen komt uit de VS met in de top de bekende tech-bedrijven. Onderstaande figuur geeft de samenstelling op basis van valuta, landen en de tien grootste wegingen in de mand weer.

klik om te vergrotenBron: solactive.com

Klimaattrackers

De nieuwe trend in ESG lijken dergelijke ETF’s te zijn die rekening houden met klimaatfactoren. UBS AM volgt hiermee onder andere de introductie van FlexShares in Europa op dat gebied, een snel groeiend en populair onderdeel van de duurzame markt op dit moment.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

 1. 24 nov Tracker Tips: een koperen belegging 4
 2. 17 nov Tracker Tips: een echte groene Japanner
 3. 10 nov Tracker Tips: een pientere belegging

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Eminem 17 maart 2021 16:49
  Onderliggende index houdt rekening met exposure in renewable energy. De volledige mand van 881 aandelen is te bekijken via www.solactive.com/wp-content/uploads/...

  2.2. SELECTION OF THE INDEX COMPONENTS

  Volgens de guideline van de betreffende index over renewable energy:

  There are two opportunity-seeking scores (C4 and C5) to positively favor securities: investment in renewable energy and associated technologies and the projected alignment with a RELEVANT CLIMATE SCENARIO.

  C4 - Renewable Energy – to increase the investment in companies that invest in renewable energy and associated technologies by combining revenue from the generation of renewable energy and potential avoided emissions per revenu.

  C5 –Glide Path Probability – to increase investment into companies which are more likely to achieve their associated sector emissions target under the RELEVANT CLIMATE SCENARIO by calculating an estimated emissions intensity trajectory and comparing it with the company's sector specific budget based on its market share. The trajectories are based on historic emissions and, if relevant, the company's targets disclosed under the Science Based Targets Initiative.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links