Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Veel goed nieuws

Slotcall: Veel goed nieuws

De AEX (+0,3%) zet de stijgende lijn door al hebben de winst van vanochtend niet vast kunnen houden. De markten profiteren van meevallende cijfers over de Europese dienstensector.

Alleen de Duitse PMI (46,7 vs 46,8 verwacht) viel licht tegen. Zoals verwacht komen de inkoopmanagersindices uit beneden het neutrale niveau van 50. Toch zijn de PMI's aanzienlijk beter dan tijdens de eerste lockdown. 

Nog meer goed nieuws, want het Amerikaanse banenrapport kwam veel beter uit dan verwacht. Loonstrookjesverwerker ADP meldde een banengroei van 174.000 en dat is aanmerkelijk beter dan de 49.000 waarop economen rekenden.

Toch deed de beurs er helemaal niets mee. Sinds centrale banken zijn begonnen met kwantitatieve verruiming lijkt het banencijfer aan belang te hebben ingeleverd. Dat uit zich in een lauwe marktreactie. 

Amazon

De vierdekwartaalcijfers van de E-Commercegigant worden overschaduwd door het onverwachte vertrek van Jeff Bezos als CEO. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn andere passies, waaronder zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Per 1 juli draagt hij het stokje over aan Andy Jassy, de huidige topman van Amazon Web Services.

De cijfers over het afgelopen kwartaal waren zoals verwacht goed. De omzet steeg met 44% naar $126 miljard en het operationele resultaat nam met 77% toe. Het bedrijf profiteert van het toenemende aantal online bestellingen. 

Voor dit jaar rekenen we op een winst per aandeel van $62. Dit impliceert een getaxeerde K/W van 54. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

HAL 

Op de lokale markt behoort HAL (+5,7%) tot de grote winnaars. Het aandeel is door het uitzonderlijke trackrecord uitermate populair onder particuliere beleggers. De afgelopen 25 jaar heeft HAL een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van circa 20%.

De strategie van de investeringsmaatschappij is dat het een groot belang neemt in kansrijke bedrijven, zodat het invloed kan uitoefenen op de dagelijkse gang van zaken. Een belangrijke voorwaarde is dat HAL beschikt over specifieke kennis van de sector waarin de onderneming actief is. De investeringsmaatschappij belegt daarom voornamelijk in oliegerelateerde bedrijven.

De rendement vielen de laatste vijf jaar wat tegen, waardoor het enthousiasme onder beleggers is getemperd. Dit resulteert in een fikse discount ten opzichte van de intrinsieke waarde van het aandeel. Voor om reden een uitgebreide analyse te schrijven. Het volledige verhaal leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De Italiaanse tienjaarsrente maakt een duikvlucht. Er zijn geruchten dat de voormalige ECB-voorzitter Mario Draghi premier wordt van het Zuid-Europese land.

  • Nederland: +1 basispunt (-0,40%)
  • Duitsland: +1 basispunt (-0,47%)
  • Italië: -8 basispunten (+0,58%)
  • Verenigde Staten: +0 basispunten (+1,12%)
  • Verenigd Koninkrijk: +1 basispunten (+0,37%)

Brede markt

  • De AEX klimt 0,3% en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (+0,7%). Toch zijn het vooral de Fransen (+0,0%) die tegenvallen.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zakt 7,6% en noteert 23,6 punten.
  • Wall Street koerst rondom het nulpunt. De Nasdaq (+0,4%) is dankzij Alphabet (+8,3%) de positieve uitschieter.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,203 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,1%) en zilver (+0,7%) zijn het met elkaar oneens. Laatstgenoemde kreeg gisteren nog zware klappen te verwerken.
  • Olie: WTI (+2,0%) en Brent (+1,7%) gaan verder omhoog.
  • Bitcoin (+4,1%) ligt op koers voor de $40.000.

Het Damrak:

  • Royal Dutch Shell (+1,5%) presenteert morgenochtend om precies 8.00 de jaarcijfers. De strategie-update volgt een week later (11 februari).
  • Ook Unilever (+1,0%) geeft morgen een kijkje in de boeken. Het zal mij niet verbazen als het concern de tegenvallende valuta-effecten benoemt. De dollar heeft afgelopen jaar een aardige tik gekregen en daar heeft de multinational last van.
  • Unibail Rodamco (-3,5%) ging vorige week door een short squeeze hard omhoog. Vandaag loopt het enthousiasme er weer uit. Wie weet nemen er een aantal handelaren winst.
  • DSM (+1,6%) sluit op de hoogste koers ooit.
  • Prosus (+1,0%) profiteert van een koersdoelverhoging van Credit Suisse. Het aandeel gaat naar €144 van €133 en het koopadvies blijft gehandhaafd. De Zuid-Afrikaanse holding noteert volgens de Zwitserse zakenbank momenteel tegen een discount van 45% ten opzichte van de intrinsieke waarde.
  • Ondanks dat er nog geen zicht is op een snelle heropening van de sportscholen, blijft het aandeel Basic-Fit (+3,3%) goed liggen. Hier leg ik uit waarom.
  • Shorter Marshall Wace heeft het hazenpad gekozen. Met verlies, want Arcadis (-0,5%) koerst rondom zijn all time high.
  • Het is niet de dag van winkelvastgoed. Eurocommercial Properties (-1,4%), Wereldhave (-3,0%) en Vastned (-3,7%) staan in de uitverkoop. Het bericht dat grote winkelcentra in Frankrijk hun deuren moeten sluiten, ettert na.
  • BAM stijgt 3,0%, maar een duidelijke trigger kan in niet vinden.
  • Lokaal speert Alumexx (+17,8%) er op een hoog volume vandoor.

Adviezen

  • PostNL: naar €3,15 van €3 en houden - Berenberg
  • Prosus: naar €144 van €133 en kopen - Credit Suisse
  • Sligro: naar kopen van houden en naar €19 van €17 - ING

Agenda

4 feb Event Consensus
08:00   TomTom Q4-cijfers  
08:00   Royal Dutch Shell Q4-cijfers  
08:00   Unilever Q4-cijfers  
08:00   Euronav Q4-cijfers  
08:00   Deutsche Bank Q4-cijfers  
08:00   Infineon Q4-cijfers  
08:00   Royal Mail Q4-cijfers  
08:00   Total Q4-cijfers  
13:00   BOE rentebesluit 0,10%
16:00   VS Fabrieksorders dec +1,8% MoM
22:00   Gilead Q4-cijfers  
22:00   Snap Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 3 februari 2021 19:40
    quote:

    Föhn1 schreef op 3 februari 2021 18:38:

    Leuk verhaal over de HAL-discount. Wellicht ook eens doen over Prosus. Zoals je zelf al aangeeft is de discount daar nog hoger. Beetje onderbelicht en ondergewaardeerd als zwaargewicht aan de AEX.
    Deze

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/510213/Pr...

    deze

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/509652/De...

    en deze

    www.iex.nl/Premium/Adviezen/509026/Pr...

    had je kennelijk gemist??
  2. Wiemaa 3 februari 2021 19:43
    quote:

    Föhn1 schreef op 3 februari 2021 18:38:

    Leuk verhaal over de HAL-discount. Wellicht ook eens doen over Prosus. Zoals je zelf al aangeeft is de discount daar nog hoger. Beetje onderbelicht en ondergewaardeerd als zwaargewicht aan de AEX.
    Met een KW van 46 kun je beter zwijgen en Prosus beter maar gauw de deur uitdoen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links