Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Grondstoffen in 2021

TA: Grondstoffen in 2021

Het technisch herstel in grondstoffen zet de toon voor het nieuwe jaar.  

De grondstoffenmarkten zijn afgelopen  jaar, mede door de ecenomische effecten van de coronacrisis, heftig in beweging geweest. De energieprijzen gingen eerst hard onderuit, maar veerden later stevig op.

Goud en zilver

Een tegenovergestelde beweging zagen we bij de goudprijs, die eerst omhoog knalde van $1.500 naar $2.075 (de top van 7 augustus), om de laatste maanden van 2021 terug te zakken naar $1.775.

Maar de spannendste beweging was misschien wel die van de zilverprijs, die tussen maart en augustus met 150% omhoog knalde naar $30. Bij industriële metalen was koper de uitblinker, met sinds maart een sprong van $4.550 naar $8.000

Ondanks de heftige, volatiele en soms contraire bewegingen, kunnen we over de brede linie wel een opwaartse tendens in de meeste grondstoffen waarnemen. In combinatie met een negatieve reële rente, past dit goed in de verwachting van een aantrekkende inflatie.

V-vormig herstel grondstoffenindex

Het bovenstaande wordt goed geïllustreerd door het als een grote V gevormde herstel op de DJ-UBS Commodity Index.

Begin van dit jaar daalde deze grondstoffenindex van $23 naar $15, om daarna gaandeweg te herstellen naar $22. Volgens analisten zijn er in het verlengde van de pandemie enkele factoren die grondstoffen afgelopen jaar sterk hebben beïnvloed, maar ook in 2021 zullen beïnvloeden:

  • hoge vraaguitval in grondstoffen aan het begin van de coronacrisis
  • zwakke dollar
  • recent vaccinoptimisme
  • lage rente
  • royale steunpakketten overheden
  • ruime beleid centrale banken
  • opverende economie
  • inflatieverwachting
  • groei geldhoeveelheid

Vandaag bekijk ik enkele grondstoffen. Maar eerst de AEX.

Nederlandse beurs

De AEX-index heeft binnen de opgaande fase de sterke horde rond 632,12 punten (gevormd op17 februari) bereikt. De opmars wordt pas vervolgd indien de AEX-index boven deze weerstand weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De recent gevormde hogere bodems signaleren nog steeds een aantrekkende vraag. Na een uitbraak boven de weerstand van 632,12 punten wordt 703,18 het volgende opwaartse koersdoel.



Grondstoffenindex

De DJ-UBS Commodity Index heeft dit jaar een U-bocht gemaakt. De wereldwijde grondstoffenindex oogt nu weer ijzersterk. Bodems worden ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is positief.

Het eerste koersdoel zetten we op de weerstand van 23,33 punten (de top van 12 april 2019). Er ligt steun op 19,04 punten (de bodem van 2 oktober 2020).




Olieprijs

Een opvallende beweging vond in het afgelopen voorjaar plaats op de energiemarkt, waar de olieprijs daalde van $70 naar $22. Ik had verwacht dat het herstel zou stuklopen op de bodems van 2017 en 2019.

Nadat de olieprijs (Brent) de oude weerstand van $46,53 (van 26 augustus 2020) had doorbroken, is er ruimte vrijgemaakt richting $70,24 (de top van 10 januari).

De steun ligt rond $36,41 (de bodem van 6 november).



Goud

De trend van de goudprijs blijft ondanks de huidige consolidatiefase nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems, in de afgelopen twee jaar, wijzen nog steeds op een aanhoudende vraag. De steun ligt rond $1.670,30 (de bodem van 5 juni 2020).

Slaagt de goudprijs erin om boven de top op $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020) te breken, dan kan de stijgende trend weer worden hervat en komt er ruimte vrij voor een verdere koersstijging.


Zilver

Het edelmetaal zilver bewoog tussen 2015 en 2019 zijwaarts, grofweg tussen $14 en $20. Begin 2020 is de zilverprijs opwaarts uitgebroken.

Onlangs heeft de zilverprijs in de daling rond $21,61 (de bodem van 25 september 2020) een potentieel hogere bodem gevormd boven het niveau van de voorgaande toppen. Dit kondigt een nieuwe krachtige opleving aan.

Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting $29,86 (gevormd op 7 augustus 2020). 



Koperprijs

De koperprijs heeft  de hoogste stand sinds 2012 bereikt. Het industriële metaal heeft afgelopen jaar elke weerstand van betekenis gebroken, waarmee technisch de weg volledig is opengebroken.

De grafiek heeft een eerste berekend koersdoel rond $8.600. Steun ligt er rond $6.277,88 (de bodem van 2 oktober).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 44
  2. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25
  3. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 39

Reacties

194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 4 januari 2021 08:02
    quote:

    Speculaas schreef op 4 januari 2021 07:54:

    Goedemorgen allemaal.
    Beste wensen voor 2021. Laten we hopen dat het net zo'n mooi enerverend beursjaar wordt als het afgelopen jaar.
    Nou aan de start van Bitcoin en de giga doorbraak dit weekend zal het wel een ToP Jaar worden met alles.
  2. [verwijderd] 4 januari 2021 08:29
    Alles gaat Up... Totdat het up is.... Totale waanzin. Torenhoge huizenprijzen waarbij het tegenwoordig de standaard is dat de vraagprijs een vanaf prijs is... Rente? Wat is dat ook alweer? Geld? Dat is er om eindeloos te kopiëren. Goudprijs skyhigh en een vlucht in Bitcoin. Beurzen blijven pompen in de futurehandel. Op naar de big reset.

  3. forum rang 6 ttroo 4 januari 2021 09:05
    Gooi de beurzen open. Oh ze zijn open. Ging de vix future bij opening in de nacht in de fout. Ze lieten groen zien. Maar dat is nu weer duidelijk rood. Europa houdt van een lagere dollar. Wall paper is beter dan value paper. Het groen 'valt' me nog mee vandaag. Vorig jaar nog wat shorts kunnen wegdoen. Verbazend. Maar beter weg in het kader van de verwachte groene dag vandaag. Kijken, kijken, geen shorts kopen.
  4. forum rang 6 ttroo 4 januari 2021 09:38
    ECB - bent u al wakker? Heeft u gekeken naar de DAX futures. Van 13.900 punten naar 13.780 punten. Die daling is TE groot. u moet ingrijpen!

    Daxie future staat nog maar net in de plus. Zes rode fondsen. Ik stel voor Trump actie. Delisten die rode listed companies.

    Groenen die onder de halve procent groen staan moet een brief ontvangen om te vragen wat ze er gaan doen. Onder druk zetten die minimale groenen.

    Zes groene fondsen met 2%. Die krijgen ook een brief. Maar dan hoe ze de andere fondsen moeten uitleggen hoe ze dat doen. Kan de rest volgen.

    Half uur handel in 2021 zit er al weer op. Voorlopig is het afwachten hoe de beursdag zich gaat ontwikkelen.
194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links