Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: 'Opwaarts potentieel aandelen beperkt''

Slot: 'Opwaarts potentieel aandelen beperkt''

De AEX (-0,1%) begon de dag nog met een aardige plus, maar al snel verslechterde het sentiment. Een duidelijke aanleiding is hiervoor niet, al valt op dat de toppers van 2020 ook de toppers van vandaag zijn.

In de top drie van vandaag staan Prosus (+5,0%), Ahold (+2,7%) en Galapagos (+3,9%). Wat deze fondsen met elkaar gemeen hebben is dat ze dit beursjaar allemaal in de plus staan. Ondanks dat we de winst van vanochtend niet konden vasthouden, zijn aandelen vanaf halverwege maart behoorlijk hersteld.

'Opwaarts potentieel beperkt'

David Kostin, hoofd aandelenstrateeg bij Goldman Sachs, vindt dat beleggers te optimistisch zijn. Hij heeft meerdere argumenten waarom hij vindt dat de upside van aandelen beperkt is. Allereerst haalt hij aan dat het aantal nieuwe besmettingen in New York weliswaar afneemt, maar dat het aantal nieuwe patiënten in de rest van de VS juist toeneemt.

Daarnaast moeten banken forse voorzieningen nemen op slechte leningen en dat is een teken dat het met een significant aantal ondernemingen heel slecht gaat. Ook verwacht Kostin dat het aandeleninkoopprogramma van bedrijven halveert en dat het dividend gemiddeld zo'n 23% zakt.

Tot slot noemt hij de Amerikaanse Presidentsverkiezingen ook als een risico. Volgens Kostin is het realistisch dat er een Democraat met de winst vandoor gaat en dat de door Trump ingestelde belastingverlaging voor bedrijven wordt teruggedraaid. Geen gekke gedachte, aangezien de Amerikaanse staatsschuld op een recordniveau gaat uitkomen dit jaar. 

 

Corne van Zeijl merkt op dat de waardering van aandelen door de recente koersstijging fors is opgelopen. 

Emissie ArcelorMittal

ArcelorMittal (-16,2%) kwam tijdens de middaghandel doodleuk met het bericht dat het voor $2 miljard aan extra kapitaal gaat ophalen. Dit gaat het bedrijf doen door de uitgifte van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. De convertibles, zoals we deze obligaties noemen, hebben een looptijd van drie jaar en moeten verplicht worden omgezet in aandelen.

Het doel van deze beslissing is om de balans van de staalgigant te versterken. Beleggers zijn er bepaald niet blij mee en belonen het aandeel met een dikke min van 16%. Wat ArcelorMittal steeds doet, is de balans in de goede economische tijden verzwakken door overnames.

Dan zit het economisch een keer tegen en dan vindt het management het noodzakelijk om extra aandelen uit te geven. Dit is natuurlijk niet de manier om waarde te creëren voor de aandeelhouders. Daarom heeft het bedrijf de afgelopen vijftien jaar ronduit belabberd gepresteerd op de beurs.

ArcelorMittal
Klik op de afbeelding voor een grote versie

OCI -9,3%

Een andere verliezer is OCI (-9,3%). De kunstmestproducent zag de afzet van kunstmest in het eerste kwartaal met maar liefst 86% oplopen. Dat lijkt prachtig nieuws, alleen werd er onderaan de streep helemaal niets verdiend.

Er resteerde een verlies van $0,39 per aandeel, omdat de prijzen van kunstmest onder druk staan. Daarnaast is de verkoop van de methanoltak even on hold gezet. De IEX Beleggersdesk heeft hier begrip voor, omdat het door alle onzekerheid voor zowel koper als verkoper geen ideaal moment is om een deal te sluiten.

Verder houdt de IEX Beleggersdesk goed in de gaten of grootaandeelhouder Sawiris zijn belang in OCI verder gaat uitbreiden. Tot de start van de stille periode was de familie Sawiris aan het kopen geslagen en het is de vraag of zij hiermee doorgaan. Zo ja dan mag u wat koersherstel verwachten. 

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn redelijk beperkt. Alleen de vergoeding op Italiaans tienjaars staatspapier (+7 basispunten) neemt fors toe. De Nederlandse yield dikt een puntje aan naar -0,24%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee presteren we beduidend beter dan de Duitsers (-0,7%) en Fransen (-1,3%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 2,5% en noteert 30,4 punten. 
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,6%) en S&P500 (-0,2%) verliezen wat terrein, terwijl de Nasdaq (+0,4%) wederom de weg omhoog vindt.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,081 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,3%) maakt een pas op de plaats. 
  • Olie: WTI (-1,5%) en Brent (-3,5%) zakken wat weg.
  • Bitcoin (-10,4%) bewijst vandaag waarom we het nog niet als betaalmiddel gebruiken.

Het Damrak

  • IMCD (-1,9%) gaat vandaag €0,90 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd bedraagt het verlies ongeveer 0,8%.
  • Wat er afgelopen vrijdag vanaf ging bij Galapagos (+3,9%) komt er nu weer bij. Het biotechfonds heeft er een patent op om te dalen op de dag na de cijfers, maar dan snel weer te herstellen.
  • ASML (+0,3%) zorgt er onder andere voor dat de AEX vandaag een mooie outperformance laat zien.
  • De analisten van Morgan Stanley vinden dat u niet meer dan €35 per aandeel moet betalen voor een aandeel Unibail Rodamco (-4,2%). Het hakt erin, want de koers staat bijna op een all time low.
  • Daarentegen staan Prosus (+5,0%) en Takeaway.com (+2,0%) op een all time high.
  • Ahold (+2,7%) profiteert van het goede sentiment rondom supermarktaandelen vandaag. Colruyt (+5,7%) en Walmart (+0,5%) liggen er ook goed bij.
  • De verliezen binnen de AMX zijn aanmerkelijk groter. Basic-Fit (-4,3%) won vanochtend nog 4%, maar nu staat er ineens een minnetje voor.
  • Ook BAM (-5,5%) kan al jaren niets meer goed doen.
  • TKH (-7,3%) gaat vandaag €1,50 ex-dividend, maar ook als we hiervoor corrigeren gaat het aandeel gevoelig omlaag. Er resteert uiteindelijk een verlies van 3%.
  • De topper van de dag is Accell (+17,6%). In het Verenigd Koninkrijk worden maatregelen aangekondigd die mensen aanmoedigen om meer te fietsen en lopen. In het liveblog leest u er meer over. 

Adviezen

  • Air France-KLM: naar verkopen van houden - Davy Research
  • Air France-KLM: naar €3 van €3,76 en verkopen - Credit Suisse
  • Air France-KLM: naar €4 van €4,25 en houden - HSBC
  • IMCD: naar €77,30 van €67,80 en houden - ING
  • ING: starten met kopen en €8,24 - Insinger Gilissen
  • ING: naar €9 van €8 en kopen - Deutsche Bank
  • ING: naar €8,10 van €7,70 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • KPN: naar €2,80 van €3,10 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • PostNL: starten met €1,50 en houden - MainFirst
  • Unibail Rodamco: naar verkopen van kopen en naar €47,50 van €158 - AlphaValue
  • Unibail Rodamco: naar €35 en verkopen - Morgan Stanley
  • Wolters Kluwer: naar €67 van €63 en houden - Kepler Cheuvreux

Agenda

12 mei Event Consensus
03:30   China inflatie CPI apr 3,7%
03:30   China inflatie PPI apr -2,6%
08:00   Aegon Q1-cijfers  
08:00   Agfa Gevaert Q1-cijfers  
08:00   Allianz Q1-cijfers  
08:00   Lufthansa Q1-cijfers  
08:00   Deutsche Post Q1-cijfers  
08:00   Thyssenkrupp Q1-cijfers  
08:00   Vodafone Q1-cijfers  
09:00   Orange Belgium notering ex-dividend  
09:00   Vastned Retail Belgium notering ex-dividend  
14:30   VS inflatie CPI apr -0,2% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 mei 2020 18:48
    "De analisten van Goldman Sachs vinden dat u niet meer dan €35 per aandeel moet betalen voor een aandeel Unibail Rodamco (-4,2%). Het hakt erin, want de koers staat nu op een all time low."

    Er staan 2 fouten in deze zin.
    Het is niet Goldman Sachs maar Morgan Stanley.
    Ook geen all-time-low, want op 3-4 sloot de koers op 45,22.
  2. Niels Koerts 11 mei 2020 18:56
    quote:

    crux schreef op 11 mei 2020 18:48:

    "De analisten van Goldman Sachs vinden dat u niet meer dan €35 per aandeel moet betalen voor een aandeel Unibail Rodamco (-4,2%). Het hakt erin, want de koers staat nu op een all time low."

    Er staan 2 fouten in deze zin.
    Het is niet Goldman Sachs maar Morgan Stanley.
    Ook geen all-time-low, want op 3-4 sloot de koers op 45,22.
    Beste Crux,

    Goed opgemerkt. Goldman Sachs en Morgan Stanley wil ik nog weleens door elkaar halen. En ik zie inderdaad dat Unibail Rodamco inderdaad 1 dag onder de huidige koers is gesloten. Ik heb het daarom aangepast.

    Fijne avond toegewenst.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  3. Little Dagobert 11 mei 2020 22:23
    Gaan die gasten van Morgan Stanley en AlphaValue er dan vanuit dat we na de Corona-periode niet meer naar het winkelcentrum of naar een congresshal/kantoor gaan? Dat de huren zullen halveren en dat het onderliggende vastgoed op al die top-lokaties geen andere gebruiksfuncties kunnen hebben? Zien zij een andere wereld na de corona-periode? Volgens mij zijn ze in de war door hun eigen beroepsblindheid. Over een half jaar kan alles weer anders zijn bij die gasten.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links