Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 22 januari 2021

 1. Luchtvaartsector onderuit op beurzen door reisbeperkingen

  AFN
  09:51

  AMSTERDAM (ANP) - De luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties gingen vrijdag hard onderuit op de Europese beurzen. De vrees dat niet-noodzakelijke reizen verder aan banden worden gelegd in de Europese Unie zorgden voor een stevige verkoopdruk op de al zwaar getroffen sector. De algehele stemming op de Europese aandelenmarkten was eveneens negatief door de zorgen over de snelle verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus.

  De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 657,89 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 979,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1 procent.

  Air France-KLM zakte bijna 4 procent in de MidKap en de Duitse reisorganisatie TUI kelderde 10 procent in Frankfurt. In de strijd tegen het coronavirus komt de Europese Commissie (EC) maandag met een voorstel om in de EU 'donkerrode' coronahaarden in te stellen waar plezierreizen aan banden worden gelegd. Deze zones kunnen ook over de landsgrenzen gaan.

  Randstad

  Uitzender Randstad (min 3,1 procent) was hekkensluiter bij de hoofdbedrijven. Techinvesteerder Prosus ging aan kop met een plus van 1,8 procent dankzij de sterke koerswinsten in de techsector. De chipbedrijven ASMI en ASML verloren tot 1,5 procent, ondanks de sterke resultaten van Intel. De grote Amerikaanse chipfabrikant verkocht afgelopen kwartaal meer chips voor laptops dan ooit omdat meer mensen thuiswerken vanwege de coronapandemie.

  In de MidKap klom GrandVision 1 procent. Het bedrijf achter optiekketens als Pearle en Eyewish had afgelopen tijd weer duidelijk last van de coronacrisis en de nieuwe lockdowns. Online deed het bedrijf wel goede zaken. De onderneming denkt verder dat de overname door de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica in de eerste jaarhelft zijn beslag zal krijgen.

  Beter Bed

  Beter Bed won 2,6 procent. De beddenfabrikant liet afgelopen periode voor het zevende kwartaal op rij omzetgroei zien. Ondanks de coronapandemie en de tweede lockdown pakte het vierde kwartaal toch gunstig uit voor het bedrijf. Dat lag voornamelijk aan de onlineverkopen. In Frankfurt steeg Siemens 5 procent dankzij een sterk handelsbericht van het Duitse elektronicaconcern. Ook de cijfers van de Duitse mediagroep ProSiebenSat.1 (plus 3 procent) vielen in de smaak bij beleggers.

  De euro was 1,2151 dollar waard, tegen 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 52,27 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 55,27 dollar per vat.

 2. 'Chipbedrijven in schijnwerpers op Damrak na cijfers Intel'

  AFN
  08:27

  AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting met verlies. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk lager beginnen. Beleggers houden vooral de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Daarnaast staat de Europese chipsector in de schijnwerpers na de sterke resultaten van de grote Amerikaanse chipmaker Intel. Op het Damrak kwamen optiekketen GrandVision en beddenverkoper Beter Bed met kwartaalcijfers.

  In de strijd tegen het coronavirus komt de Europese Commissie (EC) maandag met een voorstel om in de EU 'donkerrode' coronahaarden in te stellen waar niet-noodzakelijke verplaatsingen aan banden worden gelegd. Deze zones kunnen ook over de landsgrenzen gaan. EC-voorzitter Ursula von der Leyen hamerde er wel op dat de grenzen open moeten blijven om de interne markt niet te verstoren. Volgens Von der Leyen is er ook brede steun voor haar oproep om in de zomer 70 procent van alle volwassenen te hebben ingeënt.

  België verbiedt naar verwachting wel opnieuw niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voor zijn inwoners. Premier Alexander De Croo wil dat vrijdag in het Overlegcomité van de zes regeringen in het land voorstellen. De Croo pleitte donderdag tijdens de EU-top voor een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen in de hele EU maar kreeg daarvoor geen steun.

  Intel

  De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat reizigers die met het vliegtuig in de Verenigde Staten arriveren in quarantaine moeten. Mensen die naar de VS willen vliegen mogen ook pas aan boord van het vliegtuig gaan als ze een recent negatief testresultaat hebben.

  Intel heeft in het laatste kwartaal van het jaar meer chips voor laptops verkocht dan ooit. Mede daardoor waren de resultaten van het Amerikaanse bedrijf een stuk beter dan verwacht. Door de coronapandemie wordt er wereldwijd veel meer thuisgewerkt, waardoor de vraag naar pc's en andere apparatuur hard is gestegen. De chipfabrikant is onder meer een grote klant van chipmachinemaker ASML.

  GrandVision

  GrandVision, het bedrijf achter optiekketens als Pearle en Eyewish, had afgelopen tijd weer duidelijk last van de coronacrisis en de nieuwe lockdowns. Online deed het bedrijf wel goede zaken. De onderneming denkt dat de overname door brillenreus EssilorLuxottica in de eerste jaarhelft zijn beslag zal krijgen. De Frans-Italiaanse brillen- en lenzenmaker gaf onlangs aan achter de overname te blijven staan, na eerdere geruchten over het staken van de deal.

  De euro was 1,2158 dollar waard, tegen 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 52,49 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 55,49 dollar per vat.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare