Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 22 april 2021

Update: ECB handhaaft rente
Beeld: ECB
 1. Update: ECB handhaaft rente

  ABM Financial News
  15:51

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform verwachting de rentes ongemoeid gelaten en ook het opkoopprogramma van obligaties gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

  De belangrijkste beleidsrente bleef daarmee staan op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente werd gehandhaafd op 0,50 procent negatief.

  Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme bleef eveneens onaangeroerd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind maart 2022 en in ieder geval totdat de centrale bank van mening is dat de coronacrisis voorbij is.

  Bij het vorige rentebesluit zei de centrale bank dat de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo zullen plaatsvinden in vergelijking met de eerste maanden van dit jaar om de financiële condities gunstig te houden. Dit streven herhaalde de ECB donderdag.

  Voorzitter Christine Lagarde benadrukte in haar persconferentie dat het uitfaseren van het PEPP niet is besproken tijdens de beleidsvergadering.

  "Dat is prematuur", aldus Lagarde.

  Marktvolgers verwachten dat de ECB tijdens de bijeenkomst in juni zal beslissen of het tempo van de PEPP-opkopen weer wordt  teruggeschroefd. Lagarde zei donderdag dat dit niet afhankelijk van een tijdspad maar van inkomende economische data.

  De centrale bank zal flexibel inkopen in overeenstemming met de marktomstandigheden. Lagarde herhaalde dat wanneer de financiële condities soepel blijven met de huidige maatregelen, het PEPP niet volledig zal worden ingezet.

  Op dit moment zijn de financiële omstandigheden grotendeels stabiel, aldus de ECB-voorzitter. Het doel van de centrale bank is niet om de obligatierentes te beïnvloeden, maar om de financiële condities gunstig te houden, benadrukte Lagarde.

  De ECB zal de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP die de einddatum hebben bereikt, ten minste tot het einde van 2023 blijven herinvesteren.

  Economische outlook

  In haar persmoment ging Lagarde ook in op de economische vooruitzichten. Op korte termijn is er veel onzekerheid en zijn er neerwaartse risico's voor de economie in de eurozone, aldus de ECB-voorzitter, maar op middellange termijn zijn deze risico's meer in balans.

  De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal mogelijk gekrompen, maar in het huidige tweede kwartaal zal misschien weer sprake zijn van groei. Lagarde wees onder meer op tekenen van herstel in de dienstensector, die hard is geraakt door de coronacrisis.

  Op dit moment zijn de verwachtingen voor de groei en inflatie in lijn met de prognoses zoals die in maart zijn uitgesproken, volgens Lagarde. In juni komt de ECB met nieuwe economische ramingen.

  De verdere uitrol van vaccinatieprogramma's en het opheffen coronamaatregelen in de komende maanden moet de economische groei in de eurozone ondersteunen.

  De ECB verwacht dat de economie in de eurozone in de tweede helft van volgend jaar weer op het niveau zit van voor de corona-uitbraak.

  Over de ontwikkeling van de inflatie, zei Lagarde in de persconferentie dat die in de komende maanden vermoedelijk  "met enige volatiliteit" oploopt, maar dat de onderliggende prijsdruk tegelijkertijd gematigd is.

  Marktreactie

  De euro/dollar zakte tijdens de persconferentie van Lagarde licht terug, tot 1,2025. Wisselkoersen zijn geen onderdeel van het monetaire beleid van de ECB, maar Lagarde herhaalde donderdag opnieuw dat men de eurokoers wel in de gaten houdt.

  "Weinig nieuws", oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING verder over het rentebesluit, hetgeen door marktvolgers vooraf ook niet was verwacht.

  Update: om uitspraken voorzitter Lagarde toe te voegen en marktreactie.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 2. Market timing is a loser's game

  Martin Crum
  15:50

  Laag kopen, hoog verkopen: daar droomt iedere belegger van, maar dat is weinigen gegeven. Volgens Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, lukt markt timen zelfs niemand, Althans, hij kent niemand die erin slaagt. Of dit een gevalletje n=1 is, laat ik maar in het midden.

  Feit is wel dat beleggen, investeren en kapitaal opbouwen een lange adem vergt. 's Werelds beste belegger (volgens velen onder wie ook Dimon) Warren Buffett, staat vooral bekend om zijn oeverloze geduld en zijn bereidheid lang in zijn beleggingen te blijven zitten, al is de miljardair zeker niet te beroerd om indien nodig verlies te nemen.

 3. Bbp en staatsschuld in evenwicht

  Martin Crum
  15:00

  De jongste cijfers uit de eurozone laten zien dat de overheidsschuld het afgelopen jaar het bbp (bruto binnenlands product) tot op een fractie is genaderd, meldt Eurostat. 

  De negentien landen die deel uitmaken van de eurozone hadden het afgelopen jaar een cumulatief bbp van €11.300 miljard terwijl de cumulatieve overheidsschuld €11.100 miljard bedroeg. Oftewel, de staatsschuld uitgedrukt in het bbp bedroeg 98%.

  De vastgelegde afspraak was dat dit maximaal 60% mocht bedragen, maar: corona. Volgens de klassieke economenboekjes valt een staatsschuld die boven de 90% uitkomt, niet meer terug te betalen. Dat is echter wel gebaseerd op een 'normale' rente.

  Wat een normaal rentetarief is, daar valt zeker over te discussiëren, maar een negatieve tienjaarsrente is alvast volstrekt abnormaal. Geld uitlenen aan de overheid en dan minder terugkrijgen, nog los van de onvermijdelijke inflatie, is een weinig profijtelijke aangelegenheid.

  Griekenland was (ooit) gered, maar kijkt inmiddels opnieuw tegen een overheidsschuld aan die tot ruim boven de 200% is gegroeid. Nederland doet het nog best goed met een schuldratio van van 54,5%, maar daar zijn de vele verplichtingen, garantstellingen et cetera waar ons land zich de afgelopen jaren op heeft vastgelegd nog niet in verdisconteerd. Wordt vervolgd.

 4. ECB: Unch

  Martin Crum
  14:20

  Voor de goede orde toch maar even de confirmatie dat de ECB zoals alom verwacht de rente ongewijzigd laat, oftewel: unch. Mogelijk dat de persconferentie die om 14:30 uur van start gaat nog nieuwe inzichten zal verschaffen, maar voor nu valt er bar weinig te melden.

 5. Climate change!

  Martin Crum
  13:15

  Vanochtend werd in de morning call al aandacht besteed aan het kenterende sentiment in de VS omtrent klimaatverandering. Nu het Witte Huis wordt bezet door Joe Biden waait er een andere wind en de Biden-administration heeft een compleet andere houding ten opzichte van CO2-uitstoot dan die van Trump.

  En dat gaat flinke impact hebben op het Amerikaanse bedrifjsleven, meer in het bijzonder Big Oil. Belastingvoordelen op fossiele brandstoffen zullen worden geschrapt ten gunste van duurzamere, schonere energiebronnen.

  Daarbij zal Biden naar verwachting later vandaag in een toespraak voor een veertigtal wereldleiders met ambitieuze CO2-uitstootplannen komen. De uitstoot moet halveren ten opzichte van basisjaar 2005.

 6. Blow-out numbers Nestlé

  Martin Crum
  12:20

  Het Zwitserse Nestlé, concurrent van onder meer én Unilever én JDE Peet's, kwam vanochtend met blow-out numbers naar buiten. De Zwitsers behaalden hun sterkste omzetgroei van de afgelopen tien jaar dankzij stijgende verkopen van onder andere koffie en zuivel.

  De producent van bijvoorbeeld KitKatrepen en Nescafe boekte een autonome omzetgroei van 7,7% waar de markt slechts rekende op de helft: 3,3%. De meevaller werd beloond met een tussentijdse koersstijging van 3,5%. Tamelijk bescheiden gezien de indrukwekkende groei van de Zwitsers.   

 7. Nog meer inflatie

  Martin Crum
  12:00

  Het buzzword op de financiële markten is tegenwoordig inflatie. Dat de inflatie gaat oplopen, staat al niet meer ter discussie. De vraag is meer hoe hard het zal gaan en of daarmee een loon-prijsspiraal ontstaat.

  KPN en Ziggo wachten deze discussie alvast niet af en zullen naar verluidt hun tarieven voor internet met respectievelijk €2,50 en €2 per maand verhogen. Begin mei weten we dat pas zeker, maar dat internetaanbieders hun prijzen gevoelig zullen laten oplopen is onvermijdelijk gezien de aanhoudend hoge investeringen in het netwerk.   

 8. Fugro vraagt geduld

  Martin Crum
  11:45

  De trading update van Fugro krijgt een negatief onthaal van de markt. De coronacrisis laat zich nog steeds gelden bij de bodemonderzoeker. Toch biedt het summiere persbericht wel enige lichtpuntjes. 

  Hoewel de omzet nog een flinke knauw kreeg (min 17%), wist Fugro de aangepaste Ebitda wel duidelijk te verbeteren. Topman Mark Heine: 

  “This quarter, our revenue was again strongly affected by the pandemic and the related decline in oil and gas activity levels. This is evident in comparison with the first quarter of 2020, when the initial Covid impact became visible only towards the end of the quarter. At the same time, our results demonstrate once again our resilient operating model and increasingly diversified portfolio, with an increasing revenue share from renewables, infrastructure and nautical activities. We were able to slightly improve our margin in the seasonally weak first quarter. This was largely due to the comprehensive cost reduction programme which was initiated immediately after the outbreak of the pandemic and which is now fully effective. 

  Based on the good order intake this quarter, we anticipate that revenue will start to grow again in the second quarter. Furthermore we expect a modest margin improvement for the full year."

 9. Insider selling op hoogtepunt

  Martin Crum
  11:20

  Durven hedge funds op dit moment amper nog short-affaires aan te gaan in deze voortrazende bullmarkt, insiders weten intussen niet hoe snel ze hun aandelen van de hand moeten doen. Uit cijfers van Thomson Reuters blijkt dat de ratio verkoop/koop is opgelopen tot 143:1.

  Nu geeft insider selling een minder krachtig signaal dan insider buying. Insiders kunnen tal van redenen hebben om tot verkopen over te gaan, terwijl aankopen door insiders over het algemeen als bullish signaal gelden.

  Toch geeft dit bericht, zeker in combinatie met het vorige bericht dat hedge funds nog amper durven te shorten, te denken.

 10. Shorters durven niet meer

  Martin Crum
  11:00

  Een categorie beleggingsspecialisten die op weinig sympathie kan rekenen van beleggers: shorters. Los van het feit dat shortende professionals wel degelijk een uiterst nuttige rol vervullen op de financiële markten, dreigen ze uit te sterven.

  De short interest in de S&P500 ligt op een multi year low: slechts 1,6% op een moment dat de meeste beurzen juist rond een all-time high noteren, zo blijkt uit data van Morgan Stanley.

 11. LVMH bulkt van de cash

  Martin Crum
  10:35

  Het Franse luxeconcern LVMH heeft ondanks de miljardenovername van Tiffany's nog veel cash beschikbaar. Althans, het concern wil op de AvA (28 mei) aandeelhouders een voorstel voorleggen waarbij het tot maximaal 10% van het uitstaande aandelenkapitaal wil terugkopen.

  Dat gaat, gekeken naar de huidige market cap van ruim €320 miljard, dan direct om enkele tientallen miljarden euro's. Saillant detail: de top van het concern wil een maximumprijs hanteren van €950. Koers LVMH-aandeel nu: €635. 

 12. Credit Suisse heeft geld nodig

  Martin Crum
  09:45

  Het echec rond Archegos heeft Zwitserse bank Credit Suisse een pijnlijke 4,4 miljard Zwitserse frank gekost en daar komt naar verwachting nog eens zo'n 600 miljoen zfr bij. 

  Veel geld, zelfs voor deze grootbank, waardoor die zich gedwongen ziet om te emitteren. De bank hoopt 1,7 miljard zfr bij beleggers los te kunnen peuteren om de geleden verliezen te kunnen opvangen.

 13. PostNL keert uit

  Martin Crum
  09:25

  PostNL is de grootste daler vanochtend vlak na opening van het Damrak. Het aandeel verliest ruim 6%. Geen winstwaarschuwing of andere bedrijfsmatige narigheid: PostNL noteert ex-dividend en wel €0,28 per aandeel. Toch een fraaie 6,7% dividendrendement afgezet tegen de slotkoers van gisteren.

   

 14. Lockdowns doen Sligro pijn

  Martin Crum
  09:10

  Sligro behoort tot de zwaarst door de coronacrisis getroffen bedrijven. De horeca zit (nog) dicht en dat kost de groothandel flink wat omzet. Dat particulieren in tegenstelling tot in de eerste lockdwonfase niet meer mogen winkelen bij Sligro helpt ook niet mee. 

  Beleggen is echter vooruitzien: met een gedeeltelijke heropening van de horeca in zicht is het management optimistisch en volstaan de financiële buffers. Meer over Sligro later vanuit de IEX Beleggersdesk.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Martin K. 22 april 2021 16:36
  Wow, vreselijk onder de indruk ,wat een vaardigheid bezitten deze technocraten van de ECB.
  Rente blijft nul, ook na 2022, zegmaar tot St.Juttemis.

  Coronapotje van 1.850 miljard , nou net genoeg voor een jaartje.
  Laat mij raden, in 2022 verlengen ze het opkoopprogramma met een hoger bedrag , ongeacht corona (anders verzinnen ze wel een reden), van zeg, 2.300 miljard en het jaar daarop van 2.800 miljard, jaartje daarna van 3.500 miljard etc. etc. etc.

  Geweldig, wat een kennis bezitten deze rekenmeesters, ga zo door!
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare