Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 24 november 2020

Royal Dutch Shell Sturm & Drang
 1. Rekenen met Dow Jones 30K

  Arend Jan Kamp
  22:00

  Een sigarendoossom - want meer is het ook niet - van de Dow Jones 30.000. Ik schrijf vaak dat aandelen op de langste tijdvallen plusminus 7% per jaar bruto doen, rond 8% sinds 1900 en ongeveer 10% sinds 1970. Voliá:

  Pardon, wie heeft het over 7-8% per jaar? Ja, wie goed rondtollende, draaiende kettingzagen kan vangen, kan heel rijk worden op de beurs. Dat is de  magie. Dit jaar en deze maand bewijzen het als geen ander. Wie dat niet kan... kan misschien, net als ik, maar beter netjes, saai en braaf indexbeleggen.

  Ik heb zelf leren leven met die 7% (waarmee ik altijd voorzichtig mijn sommen maak). Wel mis ik iedere dag beleggen in individuele aandelen, het is zoveel leuker, spannender en intenser. En dan lekker je winnaars brallen en de ander met zijn of haar bleeders klieren :-) 

 2. BAM met dé handel- en beleggingsles 2020

  Arend Jan Kamp
  17:00

  Never a dull moment with BAM... U kan het zweet op de gekromde hedge fund ruggen en de geroosterde billen in de Londense City zowat op het Damrak ruiken? Zou me niet verbazen als er koortsachtig wordt aangelapt. Dat zien we de komende dagen wel aan het AFM-register. 

  Bij Wirecard zagen we dit jaar nog waarom shorters zo graag shorten. Als alles je kant uit komt, heb je de jackpot. Het kan dus ook andersom... Hieronder heb ik er al een blogje over: dé handel- en de beleggingsles van 2020 is misschien dat beursstijgingen net zo bruut als koersdalingen kunnen zijn. Zelfs de brede markt. 

 3. Nu u: is dit wel/niet goed advies?

  Arend Jan Kamp
  15:30

  Dit zijn van die dingen waar u ook altijd een menig over hebt. Zeg het maar: was dit wel of geen goed advies? Ik vind zelf bitcoin énorm risicovol door tal van redenen (ook die er niet toe zouden moeten doen, als een onderontwikkelde markt) en vandaar ook grote beloningen en enorme pakken slaag.

  Daar startte de discussie ook mee: ik heb echt nog nooit een bitcoiner over risico gehoord, of een som zien maken (die er ook niet is). Dit gezegd hebbende: de koers lacht mij momenteel wel recht in mijn gezicht uit. Ze doet maar. Bij mij begint beleggen nu eenmaal bij risico en niet bij (gemist) droomrendement.  

 4. Goldman zegt: Booking! (en 25 andere picks)

  Arend Jan Kamp
  15:15

  Ja, dat we volgend jaar mogelijk weer alles doen wat we dit jaar niet mogen en durven, is geen gekke gedachte. Is het alleen niet ook aardig ingeprijsd? Ik ga het niet beter weten dan The Squid, maar deze top pick van Goldman Sachs wordt u ongewild mede aangeboden door de Nederlandse belastingbetaler.

  Voor wie de link niet open krijgt, hier de namen. U mist de namen Apple en Nvidia denk ik. Nog meer? Ik zie wel drie banken, maar geen olie en gas. Behalve is er behalve Big Tech verder weinig technologie en farma.

  1. Booking.com
  2. Starbucks
  3. American Express
  4. Walt Disney
  5. Citigroup
  6. Berkshire Hathaway
  7. JPMorgan Chase
  8. Charter Communications
  9. AMD
  10. Intuitive Surgical
  11. Qualcomm
  12. Amazon
  13. Nike
  14. Netflix
  15. Stryker
  16. Netflix
  17. Bank of America
  18. Caterpillar
  19. Raytheon
  20. Deere
  21. Mastercard
  22. Alphabet
  23. FedEx
  24. Facebook
  25. Abbott Labaratories
  26. ServiceNow
 5. Over dollar, goud, zilver en bitcoin

  Arend Jan Kamp
  14:30

  Koersen, ongrijpbare koersen. Een paar maanden geleden waren goud en zilver helemaal hot. En nu niet meer. Iets anders wel.

  Voor duiding:

 6. Risk, nee upside happens fast!

  Arend Jan Kamp
  13:45

  1602-2019: risk happens fast
  2020: risk and upside happen fast

  Met een oneerbiedig woord heet het crap rally als de afgestrafte, ADHD- en feesten- en partijenaandelen outperformen. Van mij mag u dinsdag 24 november de moeder aller crap rally's noemen; dit heb ik nog nooit gezien. Fugro meldde zich nog even bij de double digiters en Wereldhave wordt ook wakker.


  U mag het ook eindejaarsrally noemen, of reversed window dressing. Dat is het aloude, maar nog amper waarneembare effect (?) dat fondsmanagers met kerst de leuke en niet de vervelende aandelen van het jaar in portfolio hebben. Kijk maar, de verliezers van 2020 gaan sinds de bodem een maand terug hard, heel hard.


  Niettemin zijn de verhoudingen voor dit jaar bij lange na nog niet rechtgetrokken. De verschillen zijn enorm.


  Zo snel als in maart de boel in elkaar kletterde en vervolgens technologie en de van corona profiterende fondsen hard gingen lopen, zo snel gaan nu de verliezers. Technologie speelt wellicht een rol hierbij: iedereen zit dit jaar achter de schermen, of heeft anders wel een smartphone in zijn of haar hand: buy.

  Laat u echter niet gek maken: op rijdende hogesnelheidstreinen springen heeft een slecht trackrecord op de beurs. Misschien mist u een trein of zelfs wel de hele boot, maar houd dan gewoon de hand op de knip. Er komen op de beurs altijd nieuwe kansen en geduld is de schoonste zaak in de markt. Haast is vaak duur. 

  Het momentum is nu euforisch en ook dat heeft een slecht trackrecord als instapmoment. Ergste voorbeeld: begin september 2000 haastten zich ook nog volksstammen de markt in. Het waren wel de laatste volksstammen. AEX prijstop 703,18 van 5 september 2000 staat nog altijd. Als waarschuwing wat mij betreft.

  Het zijn dit jaar ook echt de koersen en de prijzen die het 'm doen, maar besef ook dat u het als belegger (handelen is iets anders) in the long run van dividend moet hebben. Kan ook nog een idee zijn om nu over na te denken: wie zijn volgend jaar de mogelijke grote dividendverhogers?

  Ook zoiets, het AEX-dividendrendement is sinds 2000 niet meer zo laag geweest. Dat kan erop duiden dat aandelen en/of obligaties te duur zijn, of dat onze fondsen teleurstellend weinig dividend betalen. Ik houd het zelf maar op een combi van deze drie.    

 7. Janet Yellen, maar dan heel anders

  Arend Jan Kamp
  13:00

  Als het om de Amerikaanse centrale bank gaat en monetaire en fiscale politiek, lees ik altijd graag Bloombergs Joe Weisenthal. Hij doet in een paar alinea's ingewikkelde materie uit de doeken en kwalificeert alle zin en onzin die er rondgaat. Zijn commentaar op de benoeming van ex-Fedvoorzitter Janet Yellen als minfin:

 8. +36%?! Fastned gaat wel héél erg snel

  Arend Jan Kamp
  11:40

  Het lekkerste gewoon tot het laatst bewaren, Fastned +36%. Eens kijken of er nieuws of reuring is, want dat suggereren koersen en omzet enigszins, om een understatement te gebruiken. 

  Update: dat heb ik intussen gedaan en ik kan niets vinden. Gisteren was er het bericht van die Franse snelwegen en dat is het, zo ver ik kan zien. 

 9. Aftellen met bitcoin

  Arend Jan Kamp
  11:00

  Lijkt een formaliteit, maar toch: het moet er eerst staan. Een paar jaar geleden deed de Dow Jones er weken over om net de laatste paar honderd punten (!) tot 25K op het bord te zetten. En voor hetzelfde geldt gebeurt het helemaal niet. In ieder geval, met +166% dit jaar klopt bitcoin hard aan de deur.

 10. Aaaaair France-KLM!

  Arend Jan Kamp
  10:45

  Wat gebeurt er allemaal, wat hebben jullie allemaal bij of in de koffie gehad? Er meldt zich alweer een 10% plusser. Heeft onze minfin vanmiddag weer een wekelijks vraaggesprek met RTL-Z? Eens zien of we daar een Excellentie Hoekstra of juist een Big Swinging Wopke mogen begroeten.

 11. BAM? Ja, BAM. Zeg maar gerust BAM!!!

  Arend Jan Kamp
  10:30

  Het staat er en dus is het zo. 

 12. Duitsland hapert

  Arend Jan Kamp
  10:15

  De Duitse economie hapert momenteel, u had niet anders verwacht met de coronaperikelen. De Ifo Geschäftklima over november bevestigt dit. De indicator heeft een vrij gtrackrecord als BBP-voorspeller. Ondeugend mag u stellen dat Duitsers wel vaker met het V-teken worstelden en daar nooit goed uit kwamen. 

 13. Royal Dutch Shell Sturm & Drang

  Arend Jan Kamp
  10:00

  Gelukkig zijn er nog oude, wijze beleggers in de zaal. Na de Jom Kipoeroorlog in 1973 brak de eerste oliecrisis uit en ook dat ging niet onopgemerkt voorbij. Desalniettemin verlaagde Shell toen het dividend niet. Blijkbaar zag het die crisis als kortetermijnrisico. Geldt nu niet voor de energietransitie?

  Nee, ik heb geen nieuws, maar ik denk dat we allemaal onze ogen uitkijken bij Shell. Wat gebeurt er allemaal? Zo kennen we het aandeel namelijk helemaal niet. Ik weet heel goed dat de meesten van u in de loop van de jaren voor heel wat meer aandelen Royal Dutch Shell kochten, maar ik heb mazzel.

  Hoewel, eigenlijk zou die koersdaling mij koud moeten laten. Niet dat ik er ook maar één minuut wakker van heb gelegen, maar ik ben er toch iedere dag mee bezig. Hebt u dat ook: dat individuele aandelen veel meer om tijd en aandacht zuigen dan indexfondsen of trackers? Dat heb ik dus ontdekt dit jaar.

  Indices en fondsen zijn abstracter denk ik, daarmee zijn ze nietszeggender, maar bovenal zijn ze breed gespreid. U merkt de capriolen van individuele fondsen gewoon niet. Zeker niet de wereldindex van 1700 aandelen. 

  Als Shell het onderwerp is, word ik altijd bedolven onder de reacties op Twitter en hier op IEX leest u onze kopij altijd stuk. Want wie zit er niet in voor zijn of haar pensioen? Uit het beleggersleven gegrepen, denk ik. En u? 

  Dit is denk ik ook uit het leven gegrepen, cash op:

  En deze meneer is vast niet de enige, vrees ik. Nee, dat ik weet ik zelfs zeker.

  Is het alleen erg? Mag u nog even mee doen. Waarom zit u eigenlijk in het aandeel?

 14. AEX: laatsten zijn nu eersten (op Alfen na)

  Arend Jan Kamp
  09:30

  Wéér! De grote verliezers dit jaar doen op opening weer van zich spreken en de winnaars blijven achter of dalen zelfs. Sectorrotatie, u kent de term hiervoor intussen. Uitzonderingen vandaag zijn de chippers en wat dacht u van Alfen? Dat staat dit jaar op een absurde +357% en dit is de hoek waar u het zoeken moet.


  De strategie-update van KPN wordt schouderophalend ontvangen, want het aandeel beweegt in lijn met de AEX. De desinvestering van Galapagos zorgt ook al niet voor fantasie. Marshall Wace beleeft nog niet zo veel plezier aan zijn 0,52% short ABN Amro... Stalen zenuwen vereist daar zeg, maar die hebben ze zeker.

  Verder zijn er twee routinematige adviezen:

  • NN: naar €41 van €40 - Barclays
  • Prosus: naar €135 van €113 - Citigroup

  Hier het scorebord, het beeld is zoals we dat al maanden zien. De meeste stijgers en dalers speren bij de index weg, de namen zijn nu alleen omgedraaid.

 15. DAX 30 wordt DAX 40

  Arend Jan Kamp
  09:15

  Sorry, het is weer eens sterker dan ik. Ik kan het niet laten. De DAX 30 is formeel van 1 juli 1988 en de AEX van 4 maart 1983. Geïndexeerd en herbelegd... U weet het, om Gary Lineker vrij te citeren, beleggen is een spel van vraag en aanbod en na afloop gaan de Duitsers met een natte broek en verbrande billen naar huis.  

  De namen die erin komen hebt u al gezien:

  Bloomberg zet alles op een rijtje, want de regels worden vooral aangestrakt.

  Daar zitten ook subjectieve bij, zoals bewijs van goed gedrag. Persoonlijk vind ik het juist de kracht van bijvoorbeeld de AEX dat die louter op basis van cijferwerk wordt samengesteld. Wel zo objectief. Hoewel, een paar jaar geleden werd ABN Amro gematst bij de herintrede op de beurs en vooral de AEX-index


  Niettemin is deze uitbreiding welkom, toch? Dertig aandelen voor zo'n joekel als een land en economie als Duitsland is karig. Kan nog wel meer bij zelfs. Dit gezegd hebbende: Duitsland heeft misschien wat minder beurscultuur dan bijvoorbeeld VK, VS en wij. Duitsland kent vooral ijzersterke familiebedrijven.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare