Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Terugkijken: IEX in Actie bij Kassa

Terugkijken: IEX in Actie bij Kassa

Tv-programma Kassa besteedde aandacht aan de IEX-actie voor Rabobank Certificaathouders. Kijk het item hier terug. 

Aanmelden voor de actie kan nog altijd, via onderstaande link:

Meld u nu aan voor de IEX-actie

 


IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
IEX in Actie

Auteur:

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 keffertje 3 mei 2020 12:51
    De actie is sympathiek en de handelwijze van Rabobank onbegrijpelijk, maar desalniettemin komt de uitzending een beetje hilarisch over als je een zwaar achtergesteld product kwalificeert als een 'veilig' product en gegeven de bepalingen in de uitgifte-voorwaarden spreekt van een gegarandeerde rente.

    Benieuwd overigens naar de vervolgstappen
  2. Nicefish 3 mei 2020 16:13

    De teksts van de aanbeveling van de Europese Bank is terug te vinden onder : eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TX...

    In noot drie is vermeld wat onder divident wordt verstaan :

    Credit institutions may have various legal forms, e.g. listed companies and non-joint stock companies such as mutuals, cooperatives or savings institutions. The term ‘dividend’ as used in this Recommendation refers to any type of cash pay-out that is subject to the approval of the general assembly.

    Iedere soort van uitbetaling dat onderwerp is van de goedkeurig van de algemene vergadering.

    Vast staat, dat die goedkeuring bij de rente van de RABObank-certificaten niet het geval is. De Rabobank stelt, in haar antwoord op de vragen van Kassa, dat er geen financiële noodzaak is om de rente niet uit te betalen en verwijst enkel naar de aanbeveling van de Europese Bank.

    Dan resteert de vraag waarom de Rabobank dan meent dat haar vrijheid om te beslissen de rente niet uit te betalen onbegrensd is.

    Mocht er een grens zijn waar ligt die dan ? Een enkel beroep op de bepaling ter discretie van de directie rechtvaardigt niet een weigering om de toegezegde rente niet uit te betalen, zeker niet nu de Rabobank zo heeft zij vorig jaar nog op de vergadering van de certificaathouders toegezegd bekend wil blijven als betrouwbaar.

    Dat resteert de vraag waarom de Rabobank meent dat die aanbeveling om de certificaatverhouders van toepassing is. Verder dan de stelling dat die geldt voor alle kernkapitiaalverstrekkers komt zij niet. Dan is het de vraag waar dat dan staat. Ook is het de vraag waarom de certificaathouders dan als kernkapitaalverschaffer gekwalificeerd kunnen worden.

    Wat daaronder wordt verstaan is niet duidelijk : dat geldt immers voor een ieder die bijdraagt aan de vorming van het kapitaal van de Rabobank. Waarom en op grond waarvan wordt daarin een onderscheid gemaakt ?

    Is dit een aankondiging, dat ook de andere relaties van de Rabobank niet meer hoeven te rekenen om nakoming van de gemaakte afspraken, zoals betaling van rente door de Rabobank ? De omstandigheid, dat er sprake is van een achtergestelde lening bij een certificaathouders rechtvaardigt niet een weigering van geen rente meer te betalen, zeker nu niet blijkt van enig onvermogen aan de zijde van de Rabobank.
  3. [verwijderd] 3 mei 2020 17:14
    Beste mensen, ik vond Kassa altijd een uitstekend programma, heb me dan ook compleet verbaast over alle feitelijke onwaarheden en onjuistheden in deze uitzending. Laten we bij het begin beginnen, beleggen is risico nemen. Als de spaarrente (risicoloos) 0% is en je krijgt ergens rond de 5-7% coupon dan is er vanzelfsprekend veel risico. Spreiding is van groot belang om risico's te reduceren, iemand die zijn pensioen belegt in achtergestelde eeuwigdurende obligaties dat is niet verstandig. Deze heer is dus naïef en mag van geluk spreken dat hij al die jaren zijn coupon heeft mogen genieten. Deze coupon is overigens geen vaste rente van 6,5% weer een grote misvatting, deze 6,5% coupon is namelijk enkel van toepassing als de koers 100 is. Obligaties worden namelijk op 100 uitgegeven en lossen ook weer op 100 af. Daarnaast heeft dit product gewoon een prospectus. De Rabobank is verstandig nu ze al het kapitaal nodig gaan hebben om hypotheken en leningen af te kunnen boeken van mensen die door de crisis die pas net begonnen is zal ontstaan. IEX jullie zijn enkel op zoek naar leden, extreem kansloos!
  4. [verwijderd] 3 mei 2020 17:53
    Ik vind het erg jammer hoe de Rabobank zwart wordt gemaakt vanwege het schrappen van de rente op certificaten. En ook jammer hoe Nico hier in staat. Ik ben zelf één van de vermogensadviseurs van de Rabobank en heb Nico ook enkele keren persoonlijk gesproken (btw niet over de rente op certificaten). Iemand die echt verstand heeft van zaken, maar in deze situatie volg ik hem zeker niet.

    De ECB heeft banken opgeroepen om het dividend te schrappen om geld in kas te houden. Het klopt dat de Rabobank geen dividend uitkeert, maar om wel gehoor te geven aan geld in kas houden is het schrappen van de rente de enige maatregel die in de buurt komt van het schrappen van dividend. Daarbij voelt de Rabobank het betalen van rente harder dan wanneer ING of ABN dividend betalen. Dividenduitkering drukt de nomimale waarde van het aandeel. Wanneer aandeelhouders na het uitkeren van dividend hun aandelen verkopen dan verkopen ze tegen een lagere prijs. Per saldo blijft 0 over. Dat gaat bij certificaten niet op. Rente op certificaten is letterlijk een extraatje. Je zou daarom zelfs kunnen stellen dat het voor de Rabobank nog belangrijker is om geld in kas te houden dan voor ING of ABN.

    Zoals in het filmpje ook gezegd staat in de voorwaarden dat het een achtergesteld beleggingsproduct is en dat de rente eenzijdig door de Rabobank mag worden gewijzigd. Uiteraard adviseren vermogensadviseurs hun klanten om alleen te beleggen in producten en sectoren die ze begrijpen. Daar hoort het kennen van de voorwaarden ook bij. Door deze maatregel is duidelijk geworden dat veel klanten niet op de hoogte waren van de voorwaarden. Als je belegt in producten waarvan je niet weet wat ze inhouden dan loop je het risico dat je de deksel op de neus krijgt. Dat is nu bij velen gebeurd. Daarnaast adviseren wij klanten om maximaal 5% van hun vermogen in certificaten te beleggen vanwege het achtergestelde karakter. En welke klanten klagen het meest... die wat hun hele pensioen in certificaten hebben zitten en zich dus niet realiseren waar ze mee bezig zijn. Klanten die zich houden aan ons advies van maximaal 5% hoor je niet zo snel piepen.

    Daarbij moeten veel certificaathouders zich afvragen of beleggen wel bij hun past. Certificaathouders zijn toch veelal ouderen die het vaak maar half begrijpen en te passief zijn in het vergaren van kennis over de producten. Klanten die denken 'Rabobank, regelen jullie het maar'. De twee certificaathouders in deze video zijn ook typisch zo'n klanten die ik echt goed de spiegel zou voorhouden wanneer ik met ze om tafel zit. Typisch mensen die je niet 1,2,3 moet adviseren om te gaan beleggen.

    Het enige waar ik het wel mee eens ben en wat ook in deze video wordt verteld is dat klanten die in het eerste kwartaal hebben bijgekocht schade hebben geleden door afkoop van rente bij de aankoop. Als de Rabobank aan deze certificaathouders de afgekochte rente zou vergoeden dan zou ik dat een gepaste actie vinden.

    Verder zou ik er overigens helemaal niks op tegen hebben als de Rabobank de certificaten omzet in aandelen. Rechtsvorm wijzigen naar een NV en dan een gewoon AEX-fonds worden. Zou ook een hoop onduidelijk onder beleggers wegnemen. Ik hoop echt dat dat op termijn nog gaat gebeuren en zou het ook een logische stap vinden. Banken worden tegenwoordig zo in de tang gehouden door wetgeving dat banken zich weinig meer van elkaar kunnen onderscheiden. Coöperatie in de naam staat leuk, maar wij hebben ons aan dezelfde wetten en regels te houden als ING en ABN. Hoe Wiebe en de andere heren boven in de toren daar over denken daar heb ik helaas geen zicht op.
  5. geobeo 3 mei 2020 20:16
    Wat onbegrijpelijk is, is dat hier overduidelijk marketing mensen van de Rabobank bezig zijn in de IEX commentaren zonder gebanned te worden.

    Degene die er overduidelijk nu uitspringt: Waakvlam. Gloeidnieuw account. 3 posts. Allemaal aggresief pro-Rabobank.

    In de komende dagen zullen er nog wel wat van dat soort posts van gladde betaalde Rabobank bs verkopers bijkomen. Om op te letten dus.

  6. Portoscanner 4 mei 2020 02:15
    Beetje jammer dat een adviseur van de Rabobank hier zijn betoog komt houden ten faveure van die bank. Het lopen roepen dat mensen maar een spiegel moet worden voor gehouden of dat ze moeten nadenken of beleggen wel iets voor hen is vind ik wel hele makkelijke uitspraken.
    Deze onwetenden werden ook niet beschermd door deze adviseurs toen ze hun handtekening onder een woekerpolis zetten. Sterker , ze werden zelfs geadviseerd om zo'n product af te sluiten. Pas na extreme druk van buitenaf werd deze manier van handelen als ontoelaatbaar aangegeven en werden er regelingen gesloten.
    Een bank die een groot deel van haar klanten dus bewust heeft benadeeld verschuilt zich in het geval van de uitkeringen op de certificaten wel achter een heel mager argument. Het uit voorzorg uitstellen van betaling vind ik misschien nog wel te billijken als men zou aangeven dat men dit uit voorzorg doet, omdat de impact nog niet is te overzien. Maar dan zou men er ook gewoon bij kunnen vermelden dat, als de impact voor de Rabobank meevalt, deze betalingen op een later tijdstip alsnog plaats gaan vinden.
  7. [verwijderd] 4 mei 2020 10:41
    Ik zal die uitzending later eens gaan bekijken (kijk al jaren niet meer naar Kassa, naar mijn mening zijn ze meer bezig met zichzelf te profileren dan burgers te helpen; ik heb nog de tijd meegemaakt dat de omroep een gang naar de rechter bekostigde, tegenwoordig is het: "Zoek maar een advocaat op").

    Maar ik ben nog altijd van mening dat het gigantisch dubbelzinnig is. Tientallen bedrijven schrappen het dividend, Rabo besluit hetzelfde te doen met hun certificaten en meteen worden zij als kwade genius weg gezet. Terwijl het de Rabo zelf is die certificaten als bijzonder risicovol bestempeld. Als belegger bij de Rabo mag je niet "zomaar" even in opties, turbo's en certificaten handelen zonder dat je expliciet aangeeft kennis te hebben genomen van en in te stemmen met het bijbehorende risico.

    Natuurlijk snap ik dat deze zet enorm tegenvalt als je hierin belegt hebt, zeker in deze tijd. Maar desondanks vind ik het wel weer typisch Nederlands om de verantwoordelijk overal neer te willen leggen behalve bij jezelf.

    Gaat IEX Shell nu ook even aanspreken op het schrappen van het dividend? Immers, achteraf gezien is dat een belangrijke aanzet geweest voor de huidige koersval. Never shell enzo? Of is dit nu allemaal even "anders"?
  8. forum rang 8 Leefloon 4 mei 2020 11:49
    quote:

    ShelLuser schreef op 4 mei 2020 10:41:

    kijk al jaren niet meer naar Kassa, naar mijn mening zijn ze meer bezig met zichzelf te profileren dan burgers te helpen
    Is altijd al zo geweest. Klassiek links activisme. De ouderwetse kraaiende rode haan. Doen alsof de SP een redelijke middenpartij is, doen alsof dat wanneer je via een curator een failliet bedrijf koopt je dan ook altijd automatisch alle schulden en verplichtingen van dat bedrijf hebt overgenomen, dat je een fabrieksbrood moet gaan beoordelen met de normen van een dure warme bakker, het geforceerd bedrijven voor je camera's willen halen, et cetera. Het profileren had ik meer met de belbus dan met "Wij van Kassa". Iets allang opgelost, maar dan toch het toneelstukje voor de camera moeten gaan opvoeren. Los van dit onderwerp; ik heb geen redenen om per se banken te gaan verdedigen.

    Ook los van het onderwerp, behoort profileren ("Wij van Radar") tot het format. Kassa had ooit stickers (tegen iets, verkoop aan de deur of zo), die ik ooit precies bij één asociale woning heb gezien. Doen alsof je een machtige partij bent, als zelfbenoemde Robin Hood, en zo ook proberen om bedrijven te dwingen om verantwoording af te leggen aan een niet bij een probleem betrokken partij, met draaiende camera.

    Ik heb weleens moeten werken voor (maar niet bij) Radar, en vond de onderwerpkeuze toen al wat geforceerd gezocht en nogal redactioneel beïnvloed.

    In algemene zin kun je je ook afvragen waarom je gaat kijken naar programma's met problemen die jij meestal niet hebt, over leveranciers die jij niet kent, en om van een ambachtelijke slager te horen dat de fabrieksrookworst een 3 krijgt.

    Succes voor wie stukken van de Rabo heeft, want met een beetje pech komt dat nog vele uitzendingen terug.Tip: digitaal terugkijken, en niet relevante onderwerpen digitaal doorspoelen.
  9. forum rang 8 objectief 4 mei 2020 11:55
    quote:

    Leefloon schreef op 4 mei 2020 11:49:

    [...]
    Ik heb weleens moeten werken voor (maar niet bij) Radar, en vond de onderwerpkeuze toen al wat geforceerd gezocht en nogal redactioneel beïnvloed.

    In algemene zin kun je je ook afvragen waarom je gaat kijken naar programma's met problemen die jij meestal niet hebt, over leveranciers die jij niet kent, en om van een ambachtelijke slager te horen dat de fabrieksrookworst een 3 krijgt.

    Schijnbaar heb je ondanks je politieke afkeer gekeken, dat was dan toch een vorm van zelfkastijding; we hebben in Nederland nog steeds een democratie met berichtgeving van allerlei kanten.
  10. forum rang 8 Leefloon 4 mei 2020 11:56
    quote:

    ShelLuser schreef op 4 mei 2020 10:41:

    Gaat IEX Shell nu ook even aanspreken op het schrappen van het dividend? Immers, achteraf gezien is dat een belangrijke aanzet geweest voor de huidige koersval.
    Zoals wel vaker bij klagende consumenten en het eventuele zoeken van spijkers bij laag water, geldt ook voor het dividend van Shell dat daarvoor ruimschoots vooraf door een kanarie in de kolenmijn is gewaarschuwd, met argumentatie. Hier. Iets met een red flag.

    Een aanzet is het zeker niet. Dividend volgt de winst, en de koers volgt de winst. Voor de markt per saldo geen donderslag bij heldere hemel.
  11. forum rang 8 Leefloon 4 mei 2020 11:59
    quote:

    objectief schreef op 4 mei 2020 11:55:

    Schijnbaar heb je ondanks je politieke afkeer gekeken; we hebben in Nederland nog steeds een democratie met berichtgeving van allerlei kanten.
    Tja, schijn. Twee foute, op niets gebaseerd aannames en de van jou gebruikelijke, volstrekt overbodige "verheldering" van onze huiszuurpruim.
  12. forum rang 4 Stephanus1987 4 mei 2020 12:14
    Iedereen die certificaten aankoopt en niet weet dat dit een diep achtergesteld product is en er vanuit gaat dat je in deze markt een garantie hebt van 6,50% rendement heeft mijn inziens onvoldoende kennis om in dit product te beleggen.

    Naar mijn smaak is Kassa overigens een programma zonder enige vorm diepgang. Ik begrijp de weerstand en dat personen tegen de beslissing in gaan van de bank is ook hun goed recht. Maar morele verontwaardiging vind ik een beetje naief. Neem het voorbeeld van de persoon die bijkoopt in de uitzending, de reden dat die bij kocht was waarschijnlijk doordat de prijs enorm was gekelderd en er zo dacht winst op te kunnen maken. Het is hebzucht vs. hebzucht.
  13. forum rang 8 Leefloon 4 mei 2020 12:46
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 4 mei 2020 12:14:

    de reden dat die bij kocht was waarschijnlijk doordat de prijs enorm was gekelderd en er zo dacht winst op te kunnen maken.
    Voor een eventuele volgende keer, met iets anders: om (vermeende) schade vergoed te krijgen, moet je in een bepaalde periode houder van het effect zijn geweest, en soms moet je bijvoorbeeld een prospectus daadwerkelijk hebben opgevraagd om je daarop te kunnen beroepen. Achteraf "goedkoop" kopen én schade claimen is een ongunstige combinatie. De relevantie van het uitzenden van iemands bijkopen ontgaat mij daarom, want de kans is groot dat de verkoper van die effecten dan recht heeft op de (vermeende) schadevergoeding en dat de koper op die effecten juist geen schade heeft geleden. Een beetje dom, op de Schaal van Máxima.

    Overigens eens; argumenten moeten inhoudelijk iets beter zijn dan "Rabo marketing" (heb zelf ook weinig positieve recente herinneringen aan die bank) omdat je anders de effecten en voorwaarden verder niet eens hoeft te kennen om te weten dat 6,5% ver boven een risicoloos rendement ligt. Voor zover de Rabo al zou claimen dat het risicoloos is, wat bij effecten zelden mag.
  14. Peak 4 mei 2020 13:00
    Als de Rabo zich deze voorzienbare reputatieschade op de hals haalt bij hun meest trouwe volgers/ leden/ adepten/ fanatici/ blinde... Dan moet er een veel groter probleem spelen. Daar horen we binnekort meer over. De 363 miljoen bepaarde rente heeft het eigen vermogen met een veelvoud doen krimpen. Dat was de goodwill van de leden.
    Mensen die willens en wetens veel teveel zien in het bestaansrecht van een dergelijke bank, ontwaken schoksgewijs. Heeft u zich nog wel ns afgevraagd hoeveel het kostte om het huis te bouwen waarin de gemiddelde klant woont en hoeveel lening daarop gemiddeld zit? Dat zwaar overgewaardeerde huis is onderpand voor deze bank van/ op ijs.. Als u van uzelf en uw gezin houdt, koop gerust eens wat goud (mijn aandelen).. Succes en veel meer genoegen daarmee !
    Rabo bouwde destijds het grootste spiegelpaleis kantoor. "Dit weerspiegelt prima wie we zijn als organisatie". Dat bent U namelijk, als lid. Als u naar de bank kijkt dan ziet u uzelf met uw waardeloze certificaatjes in de hand. Rechthebbende op de lege inhoud, achter spiegelglas.. Dumpen en goudmijnaandelen stapelen, of verzuipen.
    Graag wil ik nog wel de handen op elkaar voor de enkele medewerkers die klanten op het hoogtepunt hebben gewaarschuwd om hun Rabo "papier d'toilette" vooral vlug te verkopen. Hulde !!! Hen treft geen enkele blaam en toch zullen zij weer degenen zijn die er hard op worden aangesproken door hun onnadenkende klanten.
  15. Peak 4 mei 2020 13:18
    Oooohw wat is het fheijeijnn om aandeelhouder van goudmijnen te zheijeijn !!
    Mensen, het lenen van geld om iets te kopen dat in waarde zal toenemen of om iets te maken dat de kracht van geldontwaarding zal ontlopen, die tijd is nu echt de komende jaren helemaal voorbij.
    Maak even tijd om deze change aan te voelen en er naar te handelen. Een bank is samen met een lekke duikboot met een kernkop de minst aantrekkelijke plek waarin je nu kan zitten...
  16. Peak 4 mei 2020 14:09
    Als ik alles filter wat hier staat aan ingezonden meningen dan heeft naar mijn mening de Webama (medewerker van de Rabo) het meest gelijk.
    Het is een risicovol product, niet voor iedereen geschikt, beleggers zijn/ worden gewaarschuwd. Het slachtofferschap wordt met dit soort akties van IEX gecultiveerd, zodanig dat zelfs meer geoefende beleggers (Nico toch...) zich de rol van argeloze benadeelde toebedelen. De bank mag naar eigen inzicht op elk moment besluiten het dividend over te slaan/ niet in te halen...Wat begrijp je niet aan deze bijsluiter ?
    Echt bedroevend als je dan een terughaal actie gaat opstarten. Een bank is nu verboden terrein voor een serieuse belegger of iemand die beleggers wil voorlichten. Simpelweg omdat een bank geen bank wil / kan zijn nu. Negatieve rente mensen... Hoe groot wil je dat op de gevel hebben voordat je denkt...? Huizenbubbbel, en zwaar gemanipuleerd overgewaardeerd onderpand... 25% werkloosheid. Moet ik het nou gaan uitleggen allemaal !? Ik ben echt vre se lijk verbaasd dat "men", zgn professionals incluis, nog steeds niet zien hoe ongelooflijk laat het is... Als zelfs E Musk het zegt van zijn eigen spul, als ene man van 90+ "gewoon" 134 miljard op zn lopende beleggingsrekening laat staan... ,als ik zeg koop maar 's wat goudmijnaandelen, dan mag er toch wel een belletje gaan rinkelen ergens? Aandelen zijn nog nooit zo duur geweest met tegelijkertijd zo weinig vooruitzicht. Op energietransitie na (uranium, waterstof) en nieuwe tech (5g) en aandelen met eeuwig dividend scheppend vermogen (vliegvelden, tolwegen, aandelenbeuzen, datacenters). Voor de rest: lekker schuilen in de goudmijnen.
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.