Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Glas halfvol of halfleeg

BeursVandaag: Glas halfvol of halfleeg

Nog een nakomertje. Er kan zomaar een dezer dagen een flinke update met verstrekkende maatregelen van een zekere carrier komen? U mag nadenken of u daar als aandeelhouder bij wil zijn.

De headlines rollen net binnen, Heineken heeft ook last van corona en moet helaas de guidance 2020 in de kliko deponeren.

De toiletpapierhausse om het een naam te geven? Van gisteravond, prachtige cijfers - vooral VS nota bene - van Ahold Delhaize in Q1, dat outlook en dividend handhaaft. Het succes stijgt het concern niet naar het hoofd en het houdt een slag om de arm voor de rest van het jaar.  

Wereldhave had nabeurs, na een meer dan fameuze tweedaagse rally nota bene, iets anders te melden over het dividend, helaas. Helemaal weg. Droog brood dit. 

Dan deze cijfers: Wuhan is weer open, maar verder is er weinig hoopvol nieuws. Hongkong en Singapore trekken de teugels zelfs aan, noodtoestand in Tokio en hoewel in het westen de curves afvlakken, neemt het aantal zieken en doden toe. Goldman Sachs denkt dat de Japanse economie dit kwartaal 25% krimpt.

Het lijkt er nu op dat de AEX mogelijk weer een dagje met 500 gaat stoeien. Vreemd hoe dat werkt in ons beleggers- en handelshoofd. Eerst keken we vol ongeloof en afgrijzen toen hoe de AEX door 500 zakte en nu kijken we vol ongeloof toe hoe 500 terug op het bord is. Zeg maar of dat ook vol afgrijzen is.

De futures laten zo ongeveer de rustigste uitslagen in anderhalve maand zien, na ook al een nul voor de komma op Wall Street gisteren. Eén ding, zet die AEX 600 even uit uw hoofd. Neem dat niet als richtpunt. Aandelen zijn nu amper uit te rekenen, maar straks maken we nieuwe sommen onder andere omstandigheden.

Het kan zijn dat er dan andere maatstaven en waarderingen gelden - denk alleen aan die dividenden - dan we de laatste jaren gewend zijn geraakt en daar kunnen ook andere AEX-standen bij horen dan we gewend zijn. Kan, hoeft niet, maar staar u niet blind op 600, zoals mijn generatie dat destijds en nog met 700 doet. 

Helaas, ik kan zo gauw niks vinden op de networks over al dan geen Opec- of Rusland-SA-meeting morgen over olie. En aan de prijs te oordelen is er weer nieuws? De Amerikaanse rente daalt één basispunt en de Duitse vijf. De Zwitserse stijgt echter negen en noteert boven de Duitse: -0,25% versus -0,36%

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren met BAM, AND, Brill dat de cijfers 2019 iets naar beneden bijstelt en NXP geeft een 3,5% omzetwaarschuwing:

 • 07:58 Top URW levert deel salaris in tijdens coronacrisis
 • 07:57 Fitch zet kredietbeoordeling ArcelorMittal op junk om corona
 • 07:35 Pharming vraagt aandeelhouders niet naar vergadering te komen
 • 07:35 Pharming vraagt aandeelhouders niet naar vergadering te komen
 • 07 apr Ook Levi Strauss trekt jaarprognose in
 • 07 apr Eerdere winsten op Wall Street volledig verdampt
 • 07 apr Uitgever Brill stelt jaarcijfers bij
 • 07 apr Chipmaker NXP snijdt in prognoses om coronacrisis
 • 07 apr AND wil fiat aandeelhouders voor nieuwe financieel directeur
 • 07 apr Wall Street zet opmars voort
 • 07 apr Lufthansa krimpt vloot in vanwege coronacrisis
 • 07 apr Ahold Delhaize voorziet flink hogere kwartaalomzet dankzij corona
 • 07 apr Holland Colours ook niet immuun voor coronacrisis
 • 07 apr Britse dochter BAM zet meer dan 400 medewerkers op straat
 • 07 apr Wereldhave zet een streep door slotdividend 2019

Analistenadvies luidt, met zowel een up- als downgrade voor Unilever - jullie zijn toch niet met de analisten aan het bellen, Rotterdam...?  Doe dan aub even een persbericht:

 • Ahold Delhaize: naar €25,50 van €22 - Jefferies
 • Randstad: naar €38 van €46,50 - JP Morgan
 • Únilever: naar hold van reduce en naar €44 van €47 - HSBC
 • Unilever: naar under weight van over weight en naar €41 van €62 - Morgan Stanley
 • Wolters Kluwer: naar €63 van €60 - Kepler Cheuvreux

De AFM meldt deze shorts en dat zijn alleen de usual suspects der usual suspects dit keer:

De agenda, hoe zat het ook alweer met die aandeelhoudersvergaderingen?

 • 14:00 Ahold AvA
 • 14:00 Alfen AvA
 • 14:30 SBM Offshore AvA
 • 16:30 Olievoorraden

En dan nog even dit

Uit Washington:

Uit Brussel:

Dit is zeker geen zuivere wetenschap, maar is wel duidelijk:

Er zijn meer Jort Kelders, zeg maar:

Jeuj:

Toe maar:

Ook Tesla:

En Silicon Valley:

Net als Shell en de ander majors, slecht voor de SBMO's en Fugro's van deze wereld:

Zo!

Nou ja zeg:

Verhip! Ja, wat vinden we hiervan?

Aandelen?

Oh:

Is de markt zelfs niet nog veel duurder dan dat met al die omzetten en winsten die nu worden gedecimeerd? Niettemin is beleggen vooruitkijken:

Zucht:

De afsluiter; wat een rit, hè?

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Louis Pasciuto 8 april 2020 10:49
  In het kader van of China een veilige haven is, er is momenteel reuring over Chinese ADR's in de VS na fraudegevallen van Luckin Coffee (LK) (koers deze week procentje of 80 lager) en TAL Education Group (TAL). Wordt nog totaal gemist door Nederlandse media.Ook iQIYI Inc (IQ), de Chinese Netflix en regelmatig in BNR door het beleggingspanel als musthave weggezet, wordt van fraude beticht.
 2. forum rang 7 ffff 8 april 2020 11:26
  Ahold handhaaft dividend.... ! Oefff. We moeten toch nog ergens van leven als gepensioneerde. Overigens heb ik al grofweg berekend hoeveel al die geschrapte dividenden aan een vermindering van dividendbelasting inkomsten voor de diverse Overheden kost. Dat zijn dus miljarden bedragen aan minder inkomsten. Kan er ook nog wel bij, want van nog extra miljarden tekortkomende jaarrekeningen van Overheden ligt geen mens in Europa wakker.
  Ben wel heel benieuwd hoe uiteindelijk pakweg eind oktober 2020 de dividendinkomsten zijn verminderd vergeleken met het boekjaar 2019.
  Eén minuscuul voordeeltje: Minder administratieve rompslomp in het terugvragen van teveel ingehouden dividendbelasting. In België spannen ze momenteel de kroon: daar lopen ze NU iets meer dan drie jaar achter.... Geduld is een schone deugd.
  Peter
 3. De Buurman 8 april 2020 12:09
  quote:

  Louis Pasciuto schreef op 8 april 2020 10:49:

  In het kader van of China een veilige haven is, er is momenteel reuring over Chinese ADR's in de VS na fraudegevallen van Luckin Coffee (LK) (koers deze week procentje of 80 lager) en TAL Education Group (TAL). Wordt nog totaal gemist door Nederlandse media.Ook iQIYI Inc (IQ), de Chinese Netflix en regelmatig in BNR door het beleggingspanel als musthave weggezet, wordt van fraude beticht.
  Berichtgeving omtrent Luckin Coffee heb ik wel in het nieuwsoverzicht op deze site voorbij zien komen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links