Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cardiologisch onderzoek

Uit de in de sectie Voorkennis? geregistreerde gegevens blijkt dat de bestuursvoorzitter van het Delftse Cardio Control, D.G. van Luijk, in september gefragmenteerd eigen aandelen ingekocht. In krap twee weken tijd, tussen 5 en 21 september, kocht Van Luijk in totaal 21.300 aandelen, tegen een prijs die steeds lager werd. Zo kocht Van Luijk op 6 september nog 5000 stukken in tegen een prijs van 2,60 euro, terwijl hij bij zijn laatste transacties slechts 1,70 euro (voor 3800 stukken) en 1,80 euro betaalde (3500 stukken). Vanaf die dag, 21 september, klom de koers weer op naar euro 2,50 waarbij de aankopen direct stopten.

Van Luijk had in zijn timing dus ‘een gelukkige hand’ bij de aankopen, waarbij gezegd moet worden dat hij zijn transacties uitbesteedt. “De aankopen geschieden via een doorlopende opdracht. De broker koopt in, op grond van de handel, het volume en de koers van het moment”, verklaart Van Luijk.

Die ‘gelukkige hand’ had Van Luijk ook al bij de beursgang. Vanwege de grote vraag was er bij de introductie, in juni 1998, sprake van dure inschrijfrechten om de aandelen te kunnen kopen. Voor de door hem verkochte stukken ontving Van Luijk derhalve, omgerekend in euro’s, inclusief inschrijfgeld tussen de 12,16 en 14,61 euro. Daartegen steekt de prijs die Van Luijk nu betaald, bij het terugkopen van zijn aandelen, wel erg schril af. Van Luijk had op het moment van de beursintroductie 50% van de aandelen in bezit, waarvan hij een deel verkocht.

De recente aankopen, die met tussenpozen plaatsvonden - onderbroken door perioden waarin geen transactie mag worden gedaan - zijn begonnen in het voorjaar. Ook in maart heeft Van Luijk al eigen aandelen ingekocht. Op dat moment had Cardio Control net de jaarcijfers bekendgemaakt. “En die waren niet zo geweldig”, aldus Van Luijk, “de koers daalde na de presentatie van de jaarcijfers met ongeveer een euro en dat was het juiste moment om met de inkoop te beginnen.”

Inmiddels bezit de bestuursvoorzitter circa 40% van de aandelen en is hard op weg zich een meerderheidsbelang te verwerven. De transacties in september noemt Van Luijk ‘een koopje’, hetgeen ook zijn koopmotivatie beschrijft. Van Luijk vindt het aandeel tegen de huidige koers dan ook ondergewaardeerd. Vorig jaar oktober noteerde het aandeel immers nog boven de 4 euro, begin 1999 was de waarde van het aandeel nog bijna 8 euro.

Bij Cardio Control wordt bovendien op een herstel van de winst en een stijging van de omzetten gerekend. Getroffen herstructureringen zouden, volgens de laatste prognoses, in het huidige kwartaal al voor een winstherstel moeten zorgen. Daarnaast rekent Cardio Control op een stijging van de omzet van enkele tientallen procenten in de komende jaren. In dat licht bezien zijn de aankopen van van Luijk en de timing ervan nauwelijks verrassend te noemen.

Van Luijk is echter vol vertrouwen dat de koers de komende tijd een herstel zal inzetten. Zijn ruime aankoop begin september tegen een prijs van 2,60 euro, getuigt van een vertrouwen in een nog sterker koersherstel dan dat wat we de afgelopen weken hebben gezien. (Cardio noteert nu 2,50 euro). In de (over de afgelopen jaren genomen) gedaalde koers ziet Van Luijk dan ook geen aanleiding voor Cardio Control om zich uit strekken naar een overname. “Het is niet interessant voor bedrijven om een bod te doen op Cardio Control, als een grootaandeelhouder daarin geen interesse heeft.” Van Luijk is overigens niet de enige, binnen het bedrijf, die aandelen bezit. Bij de beursgang in 1998 schreef het voltallige, dertigkoppige personeel in op het aandeel.


Frans Gunnink is redacteur van IEX. Op moment van publicatie had Gunnink geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op gunnink@iex.nl.




Frans Gunnink was redacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie is hij privé long … [of: Op moment van publicatie had Gunnink geen positie in de genoemde aandelen.] De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op frans@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frans Gunnink

Frans Gunnink is oudgediende bij IEX, als eerste redacteur en ex-hoofdredacteur. Voor Frans bij IEX terechtkwam, werkte hij als redacteur bij een van de voorlopers van Tijdbeursmedia en bij Het Financieele Dagblad. Frans zorgt er nu voor dat beursgenoteerde bedrijven de particuliere belegger bereiken. Bekijk de IR-diensten...

Meer over Frans Gunnink

Recente artikelen van Frans Gunnink

  1. okt '02 Vertrouwenstest Unilever
  2. mei '02 Wat kost een fonds

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links