Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omzetmagneet

CEO-Piet Veenema vertelt over de stand van zaken bij Kendrion, overnamestrategieën, de sterk groeiende markt voor magneten, de beursnotering en het marktklimaat. Of Kendrion over 2007 dividend uitkeert, wordt eind februari bekend.

Kendrion verwachtte over heel 2007 een ‘enigszins beter’ bedrijfsresultaat dan over 2006. Het bedrijf herhaalde bij de halfjaarcijfers dat het voor eind 2007 concrete resultaten verwacht door de uitvoering van de strategie ‘Focused acceleration’. Bent u tevreden over 2007?

"Cijfers kan ik nog niet noemen, die maken wij eind februari bekend, maar over de beweging in 2007 ben ik zeer tevreden. Met de verkoop van het bedrijfsonderdeel Automotive Metals in het vierde kwartaal zijn wij van drie naar twee activiteiten gegaan."

"Dat zorgde voor de nodige focus. Dankzij autonome groei en overnames bij de twee overgebleven bedrijfsactiviteiten – Electromagnetic en Distribution Services – hebben wij een goed jaar achter de rug."

Beste jaar ooit
"Ik durf wel te zeggen dat het operationeel het beste jaar ooit was als Vink Nederland (Distribution Services) niet zo teleurstellend had gepresteerd. Bij de halfjaarcijfers meldden wij al dat er bij deze kunststofdistributeur sprake is van een tegenvallend resultaat door problemen bij het invoeren van een nieuw automatiseringssysteem."

"Aan de ene kant pure pech en aan de andere kant zijn er ook fouten gemaakt in de organisatie. Daardoor werden onze producten niet of te laat geleverd en liepen klanten weg. Het lek is boven en in 2008 beginnen we bij Vink met een schone lei."

Wat is de belangrijkste gebeurtenis voor Kendrion in de afgelopen periode?

" De overname van magnetenfabrikant Linnig Antriebstechnik. De markt voor magneetproducenten is een zeer gefragmenteerde groeimarkt met veel familiebedrijven. Dat maakt overnames lastig, want als deze bedrijven niet overgenomen willen worden, dan begin je niks."

"Bovendien, de huidige eigenaren willen straks gewoon over straat kunnen in het dorp. Zij willen horen dat ze er goed aan gedaan hebben om hun bedrijf aan Kendrion te verkopen."


Fotografie: Ruud Binnenkamp

"Met de overname van Linnig zijn we eigenlijk het hele jaar bezig geweest. In Duitsland is Kendrion een bekende speler op de markt en bovendien zijn wij de enige beursgenoteerde magnetenproducent. Een familie verkoopt niet zo snel aan een andere familie of aan private equity."

"Een beursbedrijf is een neutralere koper en wij hebben in deze markt een goed trackrecord van meer dan tien jaar. Op de magnetenmarkt – wereldwijd ongeveer 3 miljard euro groot en in Europa 1,5 miljard euro in omvang – willen wij marktleider zijn en blijven in omvang, maar ook op technologisch gebied."

"Ik schat dat wij over een tot twee jaar zonder verdere acquisities alleen al een omzet uit magneten hebben van zo’n 250 miljoen euro. Onze omvang en geografische spreiding maken dat wij ook voldoende kunnen investeren om de concurrentie technologisch voor te blijven.",/p>

"En op deze manier kunnen wij door heel Europa grote klanten bedienen volgens het one-stop-shop principe. Siemens bijvoorbeeld. Voor hun dieseltechnologie produceren wij een magneet die zorgt voor een nauwkeurige inspuiting van de dieselmotor."

Zijn er kapers op de kust? Wie zijn jullie concurrenten en is dit voor Siemens niet interessant om zelf te doen?

"Als het gaat om consolideren, dan willen wij overnemen. De markt groeit juist doordat bedrijven niet zelf magneten willen ontwikkelen, maar dit soort activiteiten outsourcen. Siemens doet het juist niet zelf, Bosch nog wel."

En hoe staat Vink ervoor?

"Bij Vink richten wij ons op halffabrikaten voor de bouw, reclame- en bewegwijzeringindustrie en de algemene industrie. We proberen op te schuiven in de keten om waarde te kunnen toevoegen en zo hogere marges te kunnen genereren."

"Op dit moment hebben wij al vijf locaties waar we kunststof verder bewerken voor onze klanten. Kendrion is niet de grootste Europese speler, maar wel het bedrijf met de beste geografische spreiding in Europa."

Hoeveel geld heeft u voor overnames beschikbaar?

"Eind 2007 hebben wij naar aanleiding van de overname van Linnig onze financiering met de vier – of moet ik nu zeggen drie – grootste Nederlandse banken opengebroken en verlengd. We hebben nu nog 40 miljoen euro vreemd vermogen beschikbaar."

"Bij grotere stappen kunnen we misschien een beroep doen op de aandeelhouders. Wij willen alleen goed lopende bedrijven, zoals Linnig, kopen. Puinruimen kost teveel tijd en geld en bovendien ligt de tijd van herstructureren achter ons. Sinds onze herfinanciering in 2004 richten wij ons weer volledig op de business."



Tijdsperiode grafiek: 

Smallcaps in de industriesector hebben vaak een goed idee van hoe het gaat met de Europese economie en waar we ons bevinden in de economische cyclus. Hoe zit het met het marktklimaat?

"Als ik de krant lees, word ik niet echt vrolijk. Maar ik zie er tot op heden niets van bij Kendrion. Onze orderportefeuille is goed gevuld en ik merk niets van een verslapping. En zoals 2008 er nu uitziet, kan dat ook best een goed jaar worden."

Staat het bedrijf nu zoals u dat in gedachten heeft? Wat zijn de plannen voor 2008 en verder? Wordt Vink bijvoorbeeld verkocht?

"De Focused acceleration-strategie zetten wij door. We blijven doorgroeien met onze twee bedrijfsonderdelen. Als ik naar de markt kijk, denk ik wel dat de groei bij de magneetdivisie sneller zal gaan. Maar dat komt ook omdat we bij Vink al marktleider zijn in de meeste landen waar we actief zijn."

"Daar zullen we vooral autonoom verder groeien. Wat betreft verkopen van een van beide activiteiten, dat zou misschien vroeg of laat kunnen, maar nu hebben we de groei van beide divisies nog nodig.”

En een opsplitsing? Het zijn toch twee bedrijfsonderdelen die geen synergie hebben.

"Mocht er iemand komen voor Kendrion in zijn geheel, dan zullen we daar zeer zorgvuldig naar kijken. Dat is echter nog niet gebeurd.”

In hoeverre houden jullie vast aan de beursnotering?

"Een beursnotering helpt ons bij overnames. Het zorgt voor extra naamsbekendheid en maakt ons aantrekkelijk voor eventuele bedrijfsverkopers, klanten, maar ook talentvolle potentiële medewerkers."

"En ja, je moet een jaarverslag maken en aan allerlei regels voldoen, maar dat moeten we ook zonder notering. Begin van dit millennium, toen het niet goed ging met Kendrion, bracht de notering de nodige extra inspanning met zich mee, maar nu hebben we er vooral profijt van.",/p>

Worden jullie als klein bedrijf niet moe van alle extra regels die er bijgekomen zijn in de afgelopen jaren?

"Nee, het valt eigenlijk wel mee. Een paar jaar geleden kwamen er wel veel nieuwe regels bij, maar als je als bedrijf up-to-date bent, dan kan je nieuwe regelgeving snel implementeren. En de extra aandacht die er bijvoorbeeld is voor riskmanagement, vind ik helemaal niet slecht. Dat zorgt voor scherpte.”

Er was vorig jaar sprake van dat Kendrion weer dividend zal gaan uitkeren. Kunt u daar al iets over zeggen?

“We overwegen het nog steeds, maar ik kan er met het oog op de cijferpublicatie van eind februari niet meer over zeggen.”

En: is er al meer bekend over de boete van 34 miljoen euro (uit 2005) voor kartelvorming,die de Europese Commissie jullie voormalige dochter Fardem Packaging heeft opgelegd?

"Nee, er is geen nieuws en dat verwachten wij eigenlijk ook niet voor 2009. De procedures in Brussel zijn ellenlang. Wij gaan er nog steeds vanuit dat we niet meer dan 2 miljoen euro moeten betalen. Dit is een bedrag dat wij op advies van maar liefst drie verschillende onafhankelijke adviseurs opzij hebben gezet om de boete mee te betalen."


Kendrion – dat tot halverwege 2001 door het leven ging onder de naam Schuttersveld - begon in 1859 oorspronkelijk als textielproducent. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een grote Europese speler op de magnetenmarkt (Electromagnetic – omzet circa 200 miljoen euro) en kunststofmarkt (Distribution Services omzet circa 350 miljoen euro). Kendrion fabriceert onder andere magneten voor in dieselmotoren en met het bedrijfsonderdeel Vink levert Kendrion kunststoffen voor onder andere de bouwsector en de reclame-industrie.

Opvallend?
Ruim 60% van de aandelen Kendrion is in vaste handen van bekende en ervaren grootaandeelhouders zoals Navitas (Jan Zeeman) en Driessen (de gebroeders Driessen) en Darlin (Teslin – Frederik van Beuningen). Topman Veenema is naar eigen zeggen heel blij met deze aandeelhouders. Wel is het zo dat 60% in vaste handen voor Kendrion de grens is.

Nog meer opvallend?
Kendrion heeft de nodige fiscaal compensabele verliezen op de balans staan. In Nederland is dit per eind juni 2007 21 miljoen euro, in Duitsland 132 miljoen euro. Hiervan is totaal 87 miljoen euro gewaardeerd; er staat per 30 juni 20,7 miljoen euro op de balans voor uitgestelde belastingvorderingen. Het verlies van het verleden kan een voordeel zijn voor de toekomst, want het betekent dat over een deel van de toekomstige winst geen belasting betaald hoeft te worden. Hoeveel en wanneer Kendrion de fiscale compensabele verliezen mag opsouperen, hangt volgens Veenema onder andere af van overnames die Kendrion nog gaat doen.

  • Omzet eerste halfjaar 2007: 309,2 miljoen euro
  • Nettowinst eerste halfjaar 2007: 9,4 miljoen euro
  • Beurswaarde (half januari 2008): 145,57 miljoen euro
  • Aantal medewerkers: 2500
  • Grootste aandeelhouders: New nib Ltd (13,76%), Navitas 5,01%, Driessen 5,38%, T. Tettamanti 8,48%, Janivo beleggingen 5,09%, ING Groep 12,72%, Aviva 7,58%, Darlin 5,09%

  • Dit interview is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 2 2008.
    Download hier het artikel als pdf (gratis).


    Fleur van Dalsem is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Van Dalsem kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op fleur@iex.nl


    Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Fleur van Dalsem

    Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

    Meer over Fleur van Dalsem

    Recente artikelen van Fleur van Dalsem

    1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
    2. 09 jan Herstel in Japan 1
    3. 08 jan Doen en laten in 2024

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links