Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Tegenvallend begin

Fondsenrondje: Tegenvallend begin

We hadden ons de start van beursjaar 2019 wel een beetje anders voorgesteld. Een tegenvallend inkoopmanagersindex uit China zorgt voor een negatieve stemming op de aandelenmarkt.

De Caixin Manufacturing PMI voor de maand december kwam uit op 49,7, daar waar economen uitgingen van 50,3. Kortom, lichte stagnatie van de Chinese industrie, wat slecht nieuws is voor de groei van de wereldeconomie. 

In Europa kwamen er ook een aantal inkoopmanagersindices langs. Die van Duitsland (51,5), Frankrijk (49,7) en Europa (51,4) lagen allemaal in de lijn der verwachtingen. Wij Nederlanders mogen onszelf met een cijfer van 57,2 op de borst kloppen.

Sligro

Foodservice bedrijf Sligro (-1,2%) heeft de eer om als eerste bedrijf met de omzetcijfers over het vierde kwartaal langs te komen. Een omzetgroei van 1% in de laatste drie maanden van dit jaar is toch een beetje magertjes. De markt ontvangt de resultaten daarom ook lauwtjes.

Sligro
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Afgelopen jaar hebben voedingsbedrijven het best aardig gedaan op de beurs. Daar waar de AEX een ruime min van zo'n 8% op het bord zette, noteerden Ahold, Colruyt en Sligro allemaal in de plus. Laatstgenoemde deed het in de afgelopen paar maanden overigens niet zo geweldig.

Op dit moment betalen beleggers in Sligro 18 keer de verwachte winst voor 2019. Aangezien de groeivooruitzichten niet al te hoog gespannen zijn, is dat een behoorlijke prijs. Aan de andere kant is de rente in Europa zeer laag, dus is het niet zo gek dat bedrijven als Ahold en Sligro een hogere waardering krijgen toegekend. 

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 1,2% en presteert beduidend minder slecht dan de Fransen (-2,0%). De Duitsers (-0,7%) waren maandag gesloten en weten het verlies daarom wat beter binnen de perken te houden.
  • Olie: WTI (-1,0%) en Brent (-1,2%) gaan verder omlaag.
  • De euro daalt 0,3% en noteert 1,143 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,33%) en Duitse tienjaarsrente (0,18%) zakken maar liefst zeven basispunten. Dit zijn forse bewegingen.
  • Goud (+0,4%) is vandaag de veilige haven.
  • Bitcoin (+2,1%) doet het ook niet onaardig.

Damrak

  • Cyclische namen zoals ArcelorMittal, DSM (-2,4%) en Randstad (-3,3%) moeten veel terrein prijsgeven.
  • Defensieve waarden zoals Ahold (+0,3%), Heineken (-0,6%) en Relx (-0,4%) blijven nog wel redelijk liggen. Een typische risk-off dag dus. Eerstgenoemde begint aan het aandeleninkoopprogramma van €1 miljard.
  • BAM (-0,3%) heeft een akkoord gesloten met Eindhoven Airport over de financiële afwikkeling van het instorten van de parkeergarage op het vliegveld. Misschien dat het aandeel daardoor wat minder hard dan de markt naar beneden gaat.
  • De meest opvallende stijger van de dag is TomTom (+1,9%). Op het forum is het nog gissen naar een duidelijke oorzaak.
  • De bleeders van 2018 presteren nu ook niet best. Met name AMG (-2,8%), Fugro (-3,0%) en PostNL (-1,7%) gaan lelijk naar beneden.
  • De aandeelhouders van Wessanen (+3,8%) hebben er zin in. 

Adviezen

  • Advieswijzigingen zijn er vooralsnog niet

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 januari 2019 11:46
    TomTom heeft op 9 januari nieuws aangekondigd op de jaarlijkse CES beurs. Daarnaast is de deadline voor bindende biedingen op Telematics naar verluid vòòr week 2 van januari. Bevestiging van 1mrd bieding op telematics legt met 200mln kasgeld harde bodem in het aandeel. Een stijging naar 9+ is dan te verwachten.
  2. [verwijderd] 2 januari 2019 12:30
    De AEX Is toch iets van/voor Nederlandse bedrijven? Daar stoelt de belegger z'n aandelen inkoop op, wat in China gebeurt zal 'm worst zijn, tenminste da's wat de belegger zegt en doet. Daling nu heeft dus niets te maken met China, vanuit het oeroude beleggers oogpunt gezien…
    Wat in 2018 nog niet af was wordt in 2019 voortgezet, daling AEX, eigenlijk niet heel moeilijk dus, zelfs een Chinees kan dat begrijpen!..
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links