Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fonzig en hopperig 2008

Onder de dooddoener ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ beginnen veel beleggers weer met frisse moed aan 2008. Vorig jaar was een moeilijk jaar, per saldo schoten we niet veel op en de markt timen is ook geen garantie voor succes, zoals velen onder ons door schade en schande te weten zijn gekomen.

Toch was 2007 helemaal geen gek jaar voor de twee modelportefeuilles die vanaf de redactie beheerd worden. Funds of Fonz wist voor de tweede keer op rij de benchmark te verslaan.

En de IEX Hypehopper liet na een moeizaam begin geen spaan heel van de index waar zijn performance langs wordt gelegd.

Ter herinnering, de fondsenmodelportefeuille Funds of Fonz werd op 24 juli 2006 gelanceerd, tijdens de hoogtijdagen van de razende bullmarkt. In 2006 behaalde de portefeuille een rendement van 13,79% tegen 11,07% voor de MSCI World.

Fonz, van alle markten thuis
Dat was een mooie start, maar lang niet iedereen was meteen overtuigd. De vraag was: is deze outperformance beginnersgeluk of gewoon een prestatie die vooral te danken was aan de rugwind op de beurzen. Hoe zou Fonz zich weren als de markt zich van een minder sympathieke kant zou laten zien.

Het antwoord op die vraag heeft 2007 in elk geval voor een deel gegeven. In een grillig beursjaar leverde de MSCI World (in euro’s) uiteindelijk -3,90% in. De Funds of Fonz schreven doodleuk 11,58% bij. De trends die de portefeuille bespeelt, bleken sterk genoeg om ook bij tegenwind hard door te galopperen.

Qua cumulatief rendement is de voorsprong op de index na anderhalf jaar fonzen opgelopen tot 21%.

Hop de hyper
En dan lanceerden we op de eerste verjaardag de IEX Hypehopper. Stom natuurlijk, want elke hapering van die adhd-portefeuille zou afbreuk doen aan het nog prille succes van Funds of Fonz – maar soms moet je gewoon je ogen dicht doen en schieten als een kans zich voordoet. De Hopper werd gelanceerd op wat achteraf het hoogtepunt van 2007 bleek.

Het resultaat was zichtbaar, de portefeuille dook met dank aan zijn hefboom meteen een slordige -10% in de min. Een beetje schipperen, een beetje finetunen en voilà. Ultimo 2007 stond de markt (MSCI World) -7,37% lager, gemeten vanaf de geboorte van de Hypehopper. De portefeuille sloot het jaar af met een plus van 15,26%.

Het succes was vooral te danken aan het op de juiste momenten op- en weer afbouwen van de turboposities die de Hypehopper van extra snelheid op de rechte stukken voorzagen. Maar ook de stockpicks mochten er zijn, vooral de switch naar softcommodities (maïs en soja) legden de Hypehopper vooralsnog geen windeieren.

2008
Gesterkt door de – we zeggen het met enige aarzeling – behoorlijke outperformance van beide portefeuilles in een moeilijke markt, zien we 2008 met veel plezier tegemoet. Ook voor 2008 houden we vast aan onze doelstellingen: een positief absoluut rendement en een duidelijke outperformance van de benchmark.

We wensen u een fonzig en hopperig 2008! Wij houden het stuur voorlopig recht. Met Fonz blijven we inzetten op grondstoffen en opkomende markten, de Hopper beweegt zich steeds verder van de aandelen richting de soft commodities. Houwe zo die gaat, heet dat.


Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Van Kleef en Pekelharing hebben geen positie in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl

Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Peter van Kleef is na een jarenlang en omvangrijk free lance-verleden neergestreken bij IEX, voornamelijk als beleggingsfondsenbelager en hedge fund-hacker. Van Kleef probeert de vinger te leggen op het succes, maar ook op de haken en ogen aan deze vehikels. Heeft u geld verloren in louche projecten in Costa Rica of Hasta la ...

Meer over Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

  1. apr '08 Hopper wél naar China 2
  2. jan '08 Fonzig en hopperig 2008 9
  3. jan '06 Vergunningsgekonkel 9

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 januari 2008 13:41
    quote:

    Met Effekt schreef:

    Goed gedaan! Ik houd van jullie eerlijke en transparante aanpak. Jullie FoF doet het beter dan de meeste commercieele wereld fondsen (alleen Obam steekt er duidelijk bovenuit).

    De Hypehopper valt tegen voor een leveraged Long/short fonds. Ben benieuwd of dat beter wordt in 2008.
    Beste Met Effect,
    dank voor je reactie. Je opmerking over de Hopper is ons niet helemaal duidelijk. Die portefeuille is eind juli 2007 opgericht, op het hoogtepunt van de markt. Sindsdien is de wereldindex 7% gedaald en de Hopper ruim 15% gestegen. Da's toch niet slecht in een dalende markt??? De leverage beperkt zich overigens tot iets binnen de bandbreedte van 20 tot 50% van het vermogen.

    MP/PvK
  2. [verwijderd] 2 januari 2008 19:11
    quote:

    Joris Driepinter schreef:

    Respect! Maar waar blijft dat turbootje goud in jullie portefeuille?
    Ons goud groeit buiten op de velden. Vandaag was een prachtig dagje voor de Hypehopper. Beurzen wereldwijd 1,5% onderuit, de Hopper 1,7% omhoog met dank aan de TL's op maïs en soja.

    PvK/MP
  3. Joris Driepinter 2 januari 2008 20:16
    Ja bij mij ook (TL's soja, mais en koffie en een RICI A - die laatste heb ik al een jaar, laat ik lekker liggen en kijk ik ook niet naar om) maar toch hebben TL's goud me het afgelopen jaar de meeste winst opgeleverd. (De laatste, TL 770, nu 774, vandaag door de 100% winst.)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links