Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Pullback AEX biedt kansen

TA: Pullback AEX biedt kansen

Het technische plaatje van de Nederlandse beurs is positief, maar op korte termijn is er sprake van wat koersdruk. In dit blog bespreek ik de risico’s van een terugval en de mogelijkheid hier wat mee te doen.

Eerste horde

Een eerste drempel wijst op mogelijke winstnemingen. Deze horde ligt aan de bovenkant van het koersgat, op de grafiek afgebakend door het horizontale blauwe lijntje.

Dit koersgat, ook wel gap genoemd, is begin februari gevormd tussen 544,70 (het high van maandag 12 februari) en 549,95 punten (het low van vrijdag 9 februari). Deze gap geeft aan dat er indertijd sprake van forse verkoopdruk was.


Pullback scenario

Een eventuele terugval wordt veroorzaakt door winstnemingen, maar zal waarschijnlijk opgevangen kunnen worden door de voormalige weerstand 540,65, gevormd door de toppen van februari en maart. Doorgaans vormt een oude weerstand nieuwe steun.

In feite hebben we dus te maken met een pullback scenario, old resistance becomes new support, zoals technisch analisten dat ook wel noemen. Op de grafiek hieronder wordt de voormalige weerstand 540,65 gemarkeerd door lijn B.  https://www.tostrams.nl/grafieken/pullback.gif


Wat te doen?

Voor de spijt-op-tanten, die de uitbraak boven de toppen van februari en maart (rond 540,65) aanvankelijk hebben gemist, biedt de mogelijke terugval een nieuwe instapkans.

Waarheen?

Technisch was het technische plaatje sterk verbeterd nadat de AEX-index de voormalige weerstand van 540,65 had gebroken. Hier mee is ten eerste de dreiging van een lagere top opgeheven.

Het feit dat de top 540,65 was gepasseerd, gaf tevens aan dat de verkoopdruk boven de markt is weggenomen. Met deze uitbraak is ruimte gemaakt richting weerstand 572,81 (gevormd op 23 januari).

Op de grafiek hierboven wordt dit koersdoel gemarkeerd door lijn C. Ook de stijgende relatieve sterktelijn van de AEX (de glooiende blauwe lijn op de grafiek hieronder) bevestigt een positief scenario. Deze stijgende relatieve sterktelijn wijst erop dat de AEX beter presteert in vergelijking met andere Europese beurzen.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-ob.gif


Posities

De terugval kan door de speculanten gekocht worden op voorwaarde dat de voormalige horde 540,65 een vangnet wordt. Zelf overweeg ik dan een Turbo Long op de AEX aan te schaffen.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-roc.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 15 sep Roundofobia rond AEX op 800 punten: de aantrekkingskracht van ronde getallen 187
  2. 14 sep Dow Jones raakt vermoeid: ligt een tussentijdse correctie op de loer? 221
  3. 13 sep Koopkansen in AMX en AEX 165

Gerelateerd

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

AEX

798,15 18:05
+3,96 +0,50%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links