Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Verder omhoog

Slotcall: Verder omhoog

Opnieuw een dag van fraaie winsten op de internationale beurzen. De victorie begon in het Verre Oosten, waar de Japanners aftrapten met een plus van 3,3%. Europa nam het stokje over, zij het in wat bescheidener vorm, met stijgingen tussen 0,4% (Zwitsers) en 2,35% (Italië) waar het negatieve sentiment rond banken van gisteren weer aan het wegebben is. 

Kijken we naar de AEX: die plust vandaag vijf punten oftewel 0,86% en komt uit op 554,06. Dit jaar hebben staat er al een winst te pakken van bijna 2%. De euro corrigeerde gisteren licht richting 1,20 maar vandaag gaat de grote versnelling er weer op en stijgt tot 1,207. Meestal dalen Europese beurzen als de eurodollar oploopt, vandaag gaat het hand in hand dezelfde kant op. 

Lees anders de voorspelling van onze grondstoffenexpert Koen Lauwers, zijn top 3 grondstoffen voor dit jaar.  


Wat is het verhaal van de dag? Er zijn er meerdere. In de VS gaat het over Intel: niet zozeer de beveiliging van de chips die niet deugt, wel dat de CEO aandelen verkocht voordat het nieuws rondom die chips wereldkundig werd. 


Op onze eigen beurs dan. TomTom is vandaag het kind van de rekening. Gedroomd partner Bosch duikt opeens in bed met concurrent HERE. Het neemt net als bandenleverancier Continental een belang van 5% in de kaartenmaker die ooit als Navteq door het leven ging, door Nokia opgekocht werd voor $8,1 miljard en vorig jaar door de Finnen werd doorgeschoven naar drie Duitse autoconstructeurs.  


Een ander verhaal dan. Pharming maakte vanochtend bekend dat het opnieuw een groot deel van de nog uitstaande convertible heeft omgezet in aandelen. Er komen 25 miljoen nieuwe aandelen bij en een ander deel wordt afgelost in cash. Dat kost de Leidse farmaceut €1,9 miljoen. 

Er staan momenteel 579 miljoen aandelen uit, met nog een uitstaande positie aan convertibles van €800.000. En passant maakte Pharming nog even de kaspositie bekend, die bedraagt per vandaag €56 miljoen. Pharming daalt vandaag ruim 4%.


SBM Offshore

Dan SBM Offshore. Dat stijgt met 2,7% vandaag naar 15,54 en dat is een terugkeer naar de koers van voor de derde november, toen de Schiedammers bekendmaakten dat de schikking in Brazilië nog niet erg op schoot. 

Inmiddels is er goede hoop dat het wél voor de bakker komt. Petrobras zelf heeft ook haast, want dat schikte en schokte gisteren met de Amerikaanse justitie en gaat $2,95 miljard aftikken om Amerikaanse beleggers te compenseren. 

Philips Lighting

Een mooie stijger in de midcap is Philips Lighting. Dat komt goed uit, want het zou niet vreemd zijn als moeder Philips binnenkort opnieuw een deel van haar belang (Philips heeft nog 29%) wil lozen. Bij de vorige tranche maakte Philips €32 en sprak een lock-up af van 60 dagen. Vanaf 28 januari mag het weer een volgend deel, of misschien wel alles, verkopen. 

Bij de kleinere AScX-index zien we veel kleine stijgers van 0,5 tot 2%, zoals Basic-Fit, ICT Group en Nedap. Een opvallende stijger bij de lokale aandelen is Holland Colours. Het pigmentaandeel kleurt vandaag helgroen met een winst van 8%. Martin Crum van de IEX Beleggersdesk vindt er dit van:

Wall Street

Kijken we nog even naar Wall Street. Daar staan de indices mooi in de plus, de Dow Jones komt iets terug van eerdere winsten maar noteert nog steeds boven de 25.000 punten grens. Nasdaq en S&P500 doen het kalmpjes aan met winsten van 0,16 en 0,36% winst. 

Morgen om 14.30 uur worden de banencijfers over december bekendgemaakt. Live te volgen op IEX.nl. Fijne avond en tot morgen. PS: voor de liefhebbers: Miss Bitcoin Madelon Vos gaf vandaag een uitleg van de nieuwe beurstermen inzake bitcoin en aanverwante artikelen: 

De stelling in bovenstaande tweet deugt natuurlijk niet, en is eerder andersom: een bagholder is een HODL-er die nog van niets weet.  

Checkt u op de IEX ONE monitor rustig uw eigen aandelen. Morgen zijn we er weer, een fijne avond allemaal.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Martin-Jan Crum 4 januari 2018 19:06
    @brievenbus

    als trouwe bezoeker van IEX heeft u natuurlijk (?) ook de eindejaarscolumn va Arend Jan gelezen. en dat heeft u toch ook kunnen vaststellen dat de AEX het in 2017 beter tot ruim beter heeft gedaan dan een Dax30, Bel20, CAC40 etc: www.iex.nl/Column/273764/Slotcall-Dag...

    ziet u spoken, vergelijkt u de AEX louter met Wall Street, of heeft u inzichten die onze pet te boven gaan? het woord is aan u..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links