Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vermoeidheidsverschijnselen

AEX-situatie verslechtert onder 519 tot 520.

Na de intraday-doorbraak van twee dagen geleden van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn, vond gisteren de eerste slotdoorbraak plaats onder deze steunlijn. Hiermee is een volgende verslechtering ontstaan in het technische beeld.

De eerste vijf maanden van het jaar werden gekenmerkt door een zeer krachtige opgaande beweging, zonder correctieve tegenreacties. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 heeft er eigenlijk al geen enkele correctie meer plaatsgevonden. Een ongekend lange periode.

Alleen medio mei was er sprake van een mini-correctie waarbij de AEX terugviel vanaf de huidige jaartop bij 537,80 tot aan de 519,50, een daling van ruim 18 punten. Elke maand van dit jaar werd er wel een duidelijk startsignaal voor een correctie gegeven, maar telkens bleken dit valse signalen te zijn.

Een zeer krachtige en ook euforische markt, waarbij veel beleggers en analisten er vanuit gaan dat correcties voorlopig niet meer zullen plaatsvinden. Toch zijn correcties noodzakelijk om duidelijke buitengrenzen in een middellange- en langetermijntrend te vormen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

De gehele stijging vanaf de decemberbodem tot aan de recente hogere jaartop bedraagt inmiddels 92 punten en is daarmee vergelijkbaar met de opgaande beweging van 100 punten zonder correcties in de eerste maanden van 2015.

Deze beweging duurde toen slechts drie maanden en de teller staat nu inmiddels op zes maanden zonder correcties. Dit is geen gezonde situatie en is nog niet eerder voorgekomen in de huidige bullmarkt die begin 2009 startte.

Destijds zorgde de top bij 510 voor een belangrijk omkeermoment en de start van een enorme correctie. Ook is een vergelijking te zien met het 200-daags gemiddelde. Destijds lag de afstand van de koers tot aan dit gemiddelde ook boven de 10%, net als in de afgelopen twee maanden. Een risicovolle afstand.

Een ander risico is de zeer lage volatiliteit in de markt. Een verdere verslechtering in de markt zou dan ook voor een forse en snelle tegenreactie kunnen zorgen in de komende tijd. Waarbij een normale tot forse (boven de 10%) correctie kan plaatsvinden.

Meervoudige toppenzone

 

Terug naar de kortere termijn van de AEX. Medio mei werd de bovenkant van het trendkanaal getest bij 537,80. Dit zorgde zelfs voor een korte intraday-doorbraak. In een week tijd werd toen een groot aantal toppatronen gevormd, zoals een shooting star en een bearish engulfing.

Ook werd de bodemlijn van een stijgende wig neerwaarts gebroken. Dit zorgde voor een snelle terugval tot aan de 519,50. Hiermee werd de onderkant van het sinds januari stijgende trendkanaal getest en bijna het 50-daags gemiddelde.

De herstelbeweging zorgde recent voor een meervoudige toppenzone bij 529 tot 529,50. Hier werd ook een aantal toppatronen gevormd. Gisteren vond de eerste slotdoorbraak onder de sinds januari stijgende bodemlijn plaats. Om die op te heffen moet de AEX vandaag weer boven deze lijn bij 526,80 uitstijgen.

Vermoeidheid

Ook werd de smalle zijwaartse zone aan de onderkant (524,50) verlaten op slotbasis. Hiermee treden de verslechteringen op in het kortetermijnbeeld. Uiteindelijk moet de zone 519 tot 520 neerwaarts worden gebroken voor een duidelijk en krachtig vervolgsignaal waarna de correctie verder kan doorgaan.

Een slotkoers onder de 519 tot 520 zou ook een groot hoofd-schoudertoppatroon afronden. Verder ligt bij 521,90 nog het afvlakkende 50-daags gemiddelde. Een beweging hieronder heeft sinds november vorig jaar niet meer plaatsgevonden en betekent ook een verdere verslechtering.

Dat er in de afgelopen weken geen hogere toppen meer werden gevormd, wijst ook op vermoeidheid in de markt. In de afgelopen maanden zorgde elke (zeer beperkte) terugval van minder dan 3% voor nieuwe hogere toppen binnen een kort tijdsbestek. Dit is de eerste keer dat een duidelijke lagere top is gevormd.

Hogere bodem

Het technische beeld verbetert zodra de AEX boven zowel de 529,50 als de 532,50 weet te sluiten. In dat scenario ontstaat weer meer druk op de jaartoppen. Maar dat scenario lijkt steeds minder reëel.

Op de gisteren afgeronde maandgrafiek is ook een grote shooting star als potentieel toppatroon te zien. Voor de komende periode acht ik de kans dan ook steeds groter worden dat de top voorlopig is gezet en een correctieve beweging doorgang kan vinden.

Die moet uiteindelijk leiden tot een volgende en hogere middellangetermijnbodem als startpunt voor een beweging in de loop van dit jaar naar mijn uiteindelijke doel van 564.

Het is en blijft een bullmarkt in zowel het lange als middellangetermijnbeeld, maar correcties zijn nu eenmaal noodzakelijk voor de ondergrenzen. En de huidige euforische markt duurde te lang en kraakt aan alle kanten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

241 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. ETFking 1 juni 2017 09:17
  Ik weet dat het hier gewoonte is om Bas te bashen, maar ik vind het een goed en genuanceerd stukje. Ik ben nog niet zeker dat de ommekeer nu is ingezet en de beweging naar beneden is. De S&P beweegt nauwelijks, nadat vorige week een uitbraak omhoog (boven de 2400) plaatsvond. Daar staan de signalen dus nog op een stijging. Pas als de uitbraak vals blijkt en de S&P weer onder de 2400 zakt en daarna naar beneden uitbreekt onder de 2363 kun je zeggen dat we verder naar beneden zullen zakken.
 2. forum rang 6 JoostVLS 1 juni 2017 09:24
  quote:

  goldflame schreef op 1 juni 2017 09:22:

  het is gebeurt plat gereden tesla 1K kwijt wat nu? wachten tot 6 juni dan opnieuw sh turbo 360 ,nu meer waard dan bmw-gm zo gek als bitcoinhype.
  het spel wordt weer vies gespeeld let op de goudmijntjes en shell als ze los breken.
  Wat is er 6 juni ?
241 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links