Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tussen suf en sof: Sif

Tussen suf en sof: Sif

 

Het is wat die beurs zo fascinerend en verslavend maakt, toch? In bijvoorbeeld nog geen jaar van suf naar Sif en sof, het kan allemaal.

Zijn het de analisten, is het momentum, zijn het de cijfers of is het puur sentiment? In de bescheiden beursgangenhausse van vorig voorjaar zag ook het aandeel Sif het licht. Die naam viel een half jaar lang niemand op, totdat begin dit jaar... de koers ging lopen. Niet zo'n beetje ook, zeg.

 

 

Een paar koopadviezen in januari deden wonderen, waarna een letterlijk hoogtevreesverkoopadvies van Kepler Cheuvreux het einde van de koerspret inluidde. ING, ABN Amro en HSBC volgen verder het aaandeel en iedere keer als ze iets roeptoeteren, reageert de koers als door een adder gebeten.

 

 

Principiële vraag

Wat ook meespeelde was dat Sif in januari in een reportage van het NOS Journaal eventjes flink in het zonnetje werd gezet. Op een Nederlandse beleggerswebsite viel het weer een of andere trui op, dat het aandeel optisch wel erg goedkoop was. Zie hieronder, schot in de roos, wat een mazzel :-)

Met een dagelijkse omzet van ruim 100.000 stuks valt er voor AScX-begrippen nog wel wat te handelen en te speculeren in dit aandeel. Zeker met die vrijwel dagelijkse enorme koersschuivers. Het aandeel Sif anno 2017, dummy: die dikke daling vandaag op de cijfers mag u gerust routinematig noemen.

Als belegging is het een ander verhaal, zeker voor lange termijn buy & hold investeerders. Ik zou zeggen: start met de pincipiële vraag of u denkt of windenergie wel of niet de toekomst heeft, een blijvertje is en winaar kan worden. Nee? Dan bent u snel klaar. Dan is Sif hooguit een hedge op uw olie-majors.

 

 

Nog steeds niet duur...?

Vermoedt u dat wind (voorlopig) blijvend deel gaat uitmaken van de energiemix, dan is Sif op papier interessant. Juist omdat het zo'n specialistisch bedrijf is en misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel bouwt. De fundering. Wat voor merk of type molen er uiteindelijk ook op komt, een fundering is altijd nodig.

Daarmee zou ik zelf in principe dit aandeel liever hebben dan een pure play als het bekende Vestas. Minder concurrentie en minder gevoelig voor innovaties, goedkope concurrenten, nieuwe ontwikkelingen en trends. Tot begin dit jaar had ik hier ook koerschommelingen bij kunnen zetten, maar intussen... 

De jaarcijfers vandaag zijn goed, maar er werd net even wat meer verwacht. Vooral van het dividend. Kepler Cheuvreux rekende zelfs op 0,50 euro dividend per aandeel over 2016, maar het wordt slechts 0,37 euro. Op de slotkoers van gisteren van 23 euro betekent dit een dividendrendement van 1,6%.

Blijkbaar gebruikt Sif de vrije kasstroom liever voor investeringen? De schuldenlast steeg van 37 naar 42 miljoen, ofwel Sif zaait en groeit liever dan dat ze de winst uitkeert. Verder zijn de cijfers prima en de vooruitzichten meer dan goed. Misschien dat de koers alleen iets te hard is vooruitgelopen.

ING houdt het erop dat de outlook een beetje voorzichtig is. Ondanks die oplopende koers valt mij op dat het aandeel in theorie nog steeds niet duur is:

 

 

 

Risico

Wat is alleen duur in deze sector? Een aandeel als Sif zal denk ik altijd met een korting ten opzichte van de brede markt koersen, want de risico's zijn groot. Lees bijvoorbeeld deze alinea maar in het ANP-stukje over de cijfers: 

Op langere termijn rekent Sif op verdere groei en "gezonde marktomstandigheden''. Door de complexiteit van aanbestedingen en de omvang van de investeringen in offshore windparken kunnen de bezettingsgraad en de resultaten daarbij wel van jaar tot jaar fluctueren.

Mag u ook nog een joekel van een politiek risico optellen, waar ook iedere dag een ander windje waait. Even ergens een andere regering en de plannen voor een heel park kunnen zo maar weer worden omgegooid. Vult u het verder zelf in. Verder gelden uiteraard de normale bedrijfsriscio's.

Wat mij opvalt is dat sinds januari de koers een slordige 50% hoger staat, maar dat de waarderingen niet navenant zijn opgelopen. Sif groeit lekker dus. Voor haar is het hopen dat windenergie here to stay is, want dan is het Damrak een mooi aandeel rijker. En dat is ook wat ik met risico bedoel.

Egeria

Just one more thing!

Grootste koersrisico is voorlopig grootaandeelhouder annex investeringmaatschapij Egeria (69,05%). In november liep een lock-up af. Zeg maar wanneer het fonds weer een deel van de aandelen gaat verkopen. Of moet ik zeggen eigenaar Peter Visser van Egeria? Hij heeft geen haast in ieder geval.

 

 

Misschien ziet hij nog veel meer upside in het aandeel. Bellen heeft geen zin, hij is  niet van de quotes. Ik kom met een beetje googlen nog wel iets van zijn beleggersfilosofie tegen:

Enkele jaren geleden vertelde managing partner Peter Visser in een zeldzaam interview over de criteria voor overnames. 'Zo moet de EBITDA-marge op de omzet goed zijn, rond de 10% en het bedrijf moet een gezond management hebben met wie toekomstplannen te maken zijn.

Een van onze doelen is de EBITDA in een periode van vijf jaar te verdubbelen. Egeria financiert nooit meer dan vier tot vijf maal de EBITDA’, zegt Visser. ‘Door dat conservatisme worden we soms als het lokale boertje gezien.'


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 29 maart 2017 13:59
    Sif bouwt natuurlijk alleen funderingen voor windmolens op zee. Vestas bouwt windmolens voor op zee en voor op land. De basisvraag voor Sif is dan ook of windenergie op zee een blijvertje is. Op zee heb je ook nog te maken met extreem weer. Een flinke storm en je kan wekenlang niks doen. En op open zee stormt het nogal eens.

    En daar heb je ook het granulariteitsrisico. Een windpark op zee is een megaproject met een grote politieke component. Op land kan in principe iedere boer afzonderlijk een molen laten zetten, zonder al te veel gedoe. Veel minder risico dat specifiek te maken heeft met het uitstellen of afblazen van grote projecten. Aan de andere kant, als dat hele idee op de Doggersbank echt door gaat, is Sif wel een paar jaar onder de pannen.
  2. [verwijderd] 30 maart 2017 12:56
    quote:

    theo1 schreef op 29 maart 2017 13:59:

    Sif bouwt natuurlijk alleen funderingen voor windmolens op zee. Vestas bouwt windmolens voor op zee en voor op land. De basisvraag voor Sif is dan ook of windenergie op zee een blijvertje is. Op zee heb je ook nog te maken met extreem weer. Een flinke storm en je kan wekenlang niks doen. En op open zee stormt het nogal eens.

    En daar heb je ook het granulariteitsrisico. Een windpark op zee is een megaproject met een grote politieke component. Op land kan in principe iedere boer afzonderlijk een molen laten zetten, zonder al te veel gedoe. Veel minder risico dat specifiek te maken heeft met het uitstellen of afblazen van grote projecten. Aan de andere kant, als dat hele idee op de Doggersbank echt door gaat, is Sif wel een paar jaar onder de pannen.
    - Vestas onshore en Vestas offshore zijn 2 verschillende entiteiten (waarbij Vestas onshore (een +_ 50% aandeel heeft in offshore, zie www.mhivestasoffshore.com/about-mhi-v... )
    - offshore wind zal hard blijven groeien, maar de marges worden steeds dunner omdat er sterke druk is voor kosteverlaging/ lagere subsidies (http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/sde/windenergie-op-zee/windgebied-borssele-iii-en-iv)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links