Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bot of bod vangen

We hebben het niet meer over de opgelopen marktrentes en andere negatieve dingen. Ik was echter ook positief op de olieprijs en die is ook opgelopen. Ik zag ook wat in Royal Dutch Shell (RDS), maar moest het gerucht over een fusie met BP echt op expiratie rondgaan?

Het is wel grappig om te zien dat aan een kant goede bedrijven omhoog gaan op goede resultaten en aan de andere kant zijn er slechte bedrijven die weinig presteren en steeds allerlei problemen hebben.

Die gaan ook omhoog, maar dan omdat ze overgenomen worden of volgens de geruchten fuseren. Neem RDS dat al jaren allerlei problemen heeft met voorraden, Rusland, Iran en Nigeria. De relatie tussen het westen en Rusland wordt er overigens de laatste tijd niet beter op.

Een ander bedrijf dat slecht presteerde was ABN Amro. Ze werd inderdaad een overnamedoel.

Bod of bot
Of dit nu echt betekent dat elk aandeel dat slecht is gemanaged ook tegen een megapremie wordt overgenomen? Ik betwijfel het. Ook is het interessant te zien dat ABN Amro uit de opgaande trend is en ook aan de onderkant van de driehoek is gevallen. Dit zou toch niet moeten kunnen met zoveel honden die vechten om een been?

Is het dan toch einde verhaal en verhoogt Barclays haar bod niet? Ik neem niet aan dat de oplopende rente de oorzaak was?

Aegon en DT
Als we dan toch bedrijven zoeken die het niet echt goed gedaan hebben… die zijn er voldoende. Neem Aegon. Ze heeft nog niet echt geprofiteerd van een vriendelijkere aandelenmarkt. Ik heb ze zelf long, juist omdat ik wat meer herstel verwachten.

Om die zelfde reden en nog veel meer ben ik ook long Deutsche Telekom. Ondanks dat ik liever positie in de laatste twee fondsen heb, dan geloof of hoop op een fantastische overname van RDS of een van de vele andere fusiekandidaten, denk ik dat de markten niet zo perfect zijn als sommige geleerden denken. Ik was ook al niet perfect.

Bieden en laat maar
Tot slot nog even een mooi voorbeeld van marktimperfecties: garantieproduct Rabobank Man Certificaat. Man is een van de grootste aanbieders van hedge funds en Rabobank is een van de grootste market makers in obligaties. Ik zou zeggen: dat loopt goed en de markt en product wordt goed onderhouden op de beurs.

Hoewel je het product bij de issuers kan aanbieden op de NAV, welke rond pari staat, staat het op de beurs op 85 bieden en is er geen laatprijs. Ik heb zelf maar een plukje gekocht op 97. Tijd voor een mannetje van Interpolis om markt te maken. Klanten die dit product gekocht hebben worden nu op een bizarre biedprijs gewaardeerd.

Dat kan behoorlijk in het rendement hakken. Een gevalletje van waarde en normen in plaats van normen en waarde.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 mei 2007 10:38
    Aegon blijft natuurlijk erg dollar afhankelijk en dollar is bepaald geen sterke valuta op dit moment.Ik zie ook niet hoe de US van zijn schuld af komt zonder de dollar verder te laten devalueren.

    In de telecom sector blijven natuurlijk de komende jaren de tarieven onder druk.Je ziet ook KPN maar blijven reorganiseren om de kosten te kunnen drukken.
  2. ton1234 21 mei 2007 14:12
    tja de bedrijven waar niet of nauwelijks over werd gesproken daar moet je eigenlijk op zitten...maw contrair handelen..dus ik heb geen spijt van mijn aankoop 1 maand geleden van RDS voor 24.72....een leuke winst al en ik verwacht een koers richting 32 euro op korte termijn...middellange termijn wellicht richting 40 euro...? wat denken jullie?
  3. forum rang 7 ffff 21 mei 2007 14:44
    Deutsche Telekom,

    De afgelopen twee weken iedere dag massa berichten. Want ze leggen werkelijk alles plat. Het gaat keihard tegen elkaar. De vakbonden die het verrekken om 4 uur per week meer te werken en dan ook nog even 8 procent loon inleveren.

    De directie die gewoon niet anders kan omdat iedere dag die God geeft er ongeveer zesduizend mensen hun abonnement bij Deutsche telekom opzeggen.

    Het KAN daar nog heel erg escaleren. Volg nou de Duitse sites.

    Nu instappen vind ik link. Als er een vlotte oplossing komt dan vliegt die koers omhoog. Maar naar mijn inschatting komt er helemaal geen vlotte oplossing. Ze verrekken alle twee, dus beide partijen water bij de wijn te doen.

    DT is wel een aandeel om goed te volgen.

    Zo gauw daar beweging in komt kan het hard gaan.

    Typisch weer dat verschil tussen TA, waar Cees zich vasn bedient en FA waar ik me mee bezig houd.

    Die grafiek die er komt is gewoon de afspiegeling van wat er in de maatschappij gebeurt. En niemand kan zeggen HOE de Duitse regering gaat ingrijpen.

    WEL, dat de Duitse regering gaat ingrijpen. Vanmorgen bekend gemaakt.

    Ik volg het geïnteresseerd!

    Peter
  4. [verwijderd] 21 mei 2007 17:28
    HOEZO ABN-AMRO EN ROYAL DUTCH SLECHTE BEDRIJVEN??

    De analisten en verdere beoordeelaars die dat denken hebben de afgelopen vijf jaar kennelijk geen aandelen in die bedrijven gehad. Ik had ze en buiten de prima divenden heb ik ook nog een flinke koers winst over die periode waarbij de opbrengsten van de geschreven opties de parels in de kroon waren. Uiteindelijk meer dan 100 0/0 dat kan haast niet beter. Bovendien vond ik beide bedrijven zich prima door al die negatieve berichten heenslaan. Het enige wat ik zal betreuren is: als deze solide bedrijven van de beurs verdwijnen. Met ABN zal dit zeker gebeuren . RDS is nu reeds voor een groot deel in buitenlandse handen en de russen en chinezen zullen blijven kijken om de zaak over te nemen. Zo groot is het bedrag wat ze op tafel moeten brengen ook weer niet. Dus; eens is het zo ver of zal RDS nog voor die tijd een fusie rond kunnen krijgen waardoor de omvang en het op te hoesten bedrag wel een overname probleem wordt.Zo zullen vele beurs genoteerde bedrijven, die veelal hun grote winsten in het buitenland maken en waarvan grote belangen/ aandelen reeds in buitenlandse handen zijn, met deze overnames, tegen de lage k/w, te maken krijgen en zal de AEX
    verworden tot een polder beursje.


  5. forum rang 7 ffff 22 mei 2007 18:07
    Hele goede analyse van Sandra!!!

    En Cees werd vandaag op zijn wenken bediend. Volgens onderstaande analyse zit er nogelijk nog veel meer in het vat.

    Deutsche Telekom ist nicht viel wert
    Von Sandra Louven

    Der Kauf des fünftgrößten amerikanischen Mobilfunkers Alltel für umgerechnet 20 Mrd. Euro lässt interessante Rückschlüsse auf die Deutsche Telekom zu.






    Nur 13 Mrd. Euro ist das Deutschland-Geschäft der Telekom an der Börse wert. Foto: ap
    Zum einen rückt er den Kaufpreis, den der Bonner Konzern vor sechs Jahren für seine amerikanische Mobilfunktochter gezahlt hat, in eine neue Relation. 50 Mrd. Euro inklusive Schulden zahlte der damalige Konzernchef Ron Sommer für Voicestream. Der Preis galt 2001 als völlig überzogen und markierte den Anfang vom Ende der Ära Sommer. Nun legen die Alltel-Käufer 2 200 Dollar pro Kunde auf den Tisch. Übertragen auf T-Mobile USA würde das bedeuten, dass die Telekom-Tochter heute 42 Mrd. Euro wert ist. Sommers Kauf erscheint damit nachträglich in einem etwas freundlicheren Licht.

    Aber nicht nur das: Die Rechnung zeigt auch, dass der gesamte Konzern Deutsche Telekom ohne die US-Tochter nicht allzu viel wert ist. Die Marktkapitalisierung der Telekom liegt bei 55 Mrd. Euro – und damit nur 13 Mrd. Euro über dem Preis, der sich allein für die US-Tochter erzielen ließe. Das zeigt, wie gefährlich die Situation für die Deutsche Telekom ist. Denn eine solche Konstellation zieht häufig Jäger an: Ein Investor, der es auf den Telekom-Konzern abgesehen hat, könnte sich den Kaufpreis für den Gesamtkonzerns zum größten Teil schon durch den Weiterverkauf der US-Tochter finanzieren.

    Denn eines ist klar – der Rest der Deutschen Telekom ist weit mehr wert als die 13 Mrd. Euro, die durch die niedrige Börsenbewertung entstehen. Selbst Telekom-Chef René Obermann scheut sich nicht mehr, offen über die Gefahr einer Zerschlagung des Konzerns zu reden. Die Einzelteile sind eben mehr wert als das Ganze.

    Spekulationen treiben Börsenkurs

    An der Börse hat am Dienstag alleine die Spekulation, dass Obermann seine US-Tochter zu den hohen Preisen abstoßen könnte, die derzeit in den USA bezahlt werden, dafür gesorgt, dass die Telekom-Aktie mit einem Plus von fast 3 Prozent Tagessieger im Dax ist.

    Für den Konzernchef hat das Zerschlagungsszenario den Charme, dass er damit der Gewerkschaft Verdi in der aktuellen Auseinandersetzung um die Ausgliederung von 50 000 Service-Mitarbeitern drohen kann. Seit eineinhalb Wochen streiken täglich mehrere Tausend Telekom-Mitarbeiter gegen Obermanns Plan. Der sieht vor, dass die Beschäftigten künftig 38 statt wie bisher 34 Stunden arbeiten sollen und gleichzeitig auf 9 Prozent ihres Gehaltes verzichten. Im Gegenzug bietet die Telekom einen Kündigungsschutz bis 2011. Die Ausgliederung ist Teil von Obermanns Plan, die Kosten des Konzerns um jährlich 4,2 bis 4,7 Mrd. Euro zu senken. Die Einsparungen beim Personal sollen 500 bis 900 Mill. Euro jährlich dazu beitragen.

    Angesichts des Umsatz- und Gewinnrückgangs im Inland bleibt Obermann nichts anders übrig, als auf die Kostenbremse zu treten. Doch selbst wenn Obermann mit seinem Personalprogramm scheitern sollte, steht eine Zerschlagung kaum zur Debatte. Der Grund: Die Bundesregierung hält immer noch ein Drittel der Telekom-Aktien und wird den einstigen Staatskonzern nicht zerlegt wissen wollen – nicht zuletzt, weil rund die Hälfte der 160 000 Telekom-Beschäftigten in Deutschland immer noch Beamte sind.


9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links