Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AFM moet binaire opties reguleren

AFM moet binaire opties reguleren

Gisteren verloor de AFM definitief de rechtszaak tegen Optieclub. De AFM moest van de rechtbank in Rotterdam een vergunning afgeven aan Optieclub maar ging hiertegen in hoger beroep. Hier leest u de verklaring van de Autoriteit Financiële Markten inzake die rechtsgang. 

Het vindt dat binaire opties als kansspel gekwalificeerd moeten worden, en als zodanig onder de Wet op de Kansspelen (Wok) zou moeten vallen. Inclusief bijbehorende 29% kansspelbelasting natuurlijk.

Sowieso heeft de AFM geen hoge pet op van binaire opties, het vindt binaire opties "niet in lijn zijn met de criteria (kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk) die financiële ondernemingen in acht moeten nemen wanneer zij bij hun handelen het klantbelang centraal stellen."

Kansspelbelasting

Voor Optieclub is de uitspraak logischerwijs goed nieuws. De 29% kansspelbelasting die bij de Wok hoort kan het missen als kiespijn. En het kan zelfs proberen nog een schadevergoeding los te krijgen bij de AFM, voor de tegenwerking die het onder vond de afgelopen jaren.

Maar de belangrijkste winst voor een partij als Optieclub is toch dat deze uitspraak de AFM definitief aanwijst als regulator van de binaire opties-boeren. Want afgezien van het feit dat een binaire opties-platform misschien last heeft van de AFM, heeft het nog veel meer last van vervelende concurrenten uit het buitenland.

Concurrentie is überhaupt vervelend, maar in dit geval helemaal, want ze verpesten de markt voor Optieclub volledig. Dat geldt trouwens ook voor de agressieve CFD-aanbieders uit Cyprus, Malta en omstreken.

Over the top

Die buitenlandse platforms gaan in hun reclameuitingen volledig over the top. Ach, ik kan wel aan de gang blijven. Een paar weken geleden liet ik u al de twee huisvrouwen uit Amsterdam zien die wekelijks tien rooitjes binnenharkten door zeer verstandig te beleggen middels binaire opties. 

Dat zag er nog redelijk knullig uit. Een leek kon nog wel aan zien dat dat niet helemaal koosjer was. Ik vond er nog één, en die zit al weer wat beter in elkaar. Die Engelsen kunnen dat toch wat realistischer dan wij. Kijk mee. 

Volgens de presentator hebben een viertal Engelse studenten een algoritme uitgevonden waarmee ze heel eenvoudig grof geld verdienen met binaire opties. De niet onaantrekkelijke regie-assistente Lisa heeft op die manier al flink wat geld verdiend. 

 

 

Dit is trouwens de Braziliaanse versie. Ja, dit gaat de hele wereld over. Overal zijn arme stakkers die vatbaar zijn voor de bij elkaar gefantaseerde topverdiensten van een dergelijk tradingalgoritme.

Mag dit allemaal? Ja, dit mag allemaal. Alhoewel, op de Nederlandse website, of moet ik zeggen, de website die op Nederlandstaligen gericht is, is de aanbieder kennelijk verplicht een soort Roken is dodelijk-waarschuwing af te geven.

 

 

U ziet het onder aan de webpagina staan, enigszins in onduidelijke kleuren, maar het staat er wel degelijk:

 

 "Dit is een advertorial, de deelnemers zijn acteurs en er is geen startup en/of algoritme."

  

Enfin, de meeste van u hier op IEX weten wel dat het niet zo gemakkelijk gaat allemaal op de beurs. Dat is vaak het probleem ook niet, het zijn veel meer de aspirant-beleggers, die van toeten noch blazen weten maar wel gelokt worden door de enorme winsten die er kennelijk gemaakt worden.

Ik blijf me er over verbazen dat de financiële sector na de kredietcrisis aan alle kanten aan nieuwe regelgeving moet voldoen, terwijl dit soort uitwassen gewoon mogen blijven bestaan. 

Terug naar Optieclub 

Terug naar de Optieclub. De reactie van de advocaten van Optieclub kunt u hier lezen. Die zijn logischerwijs blij met de uitspraak, maar roepen vooral de AFM op om niet bij de pakken neer te zitten en de branche eens goed schoon te vegen. 

Vooral de laatste paragraaf is interessant. Want de wet op de Kansspelen is aan verandering onderhevig. Lees mee:

De uitspraak van het CBB komt niet lang voordat de Eerste Kamer het wetsvoorstel kansspelen op afstand in behandeling neemt. Dat wetsvoorstel beoogt het aanbod van online kansspelen mogelijk te maken en ontving eerder veel kritiek van onder meer de Raad van State en bestaande aanbieders van kansspelen.

Zo zijn veel regels voor de online kansspelen tegenstrijdig met elkaar, zijn er zorgen over de bescherming van de consumentenbelangen en privacy en zijn de regels onvoldoende uitgewerkt.

Met het reguleren van online kansspelen in Nederland moeten spelers financiële garanties worden geboden. Die garanties zijn reeds onder de Wft op zeer strenge wijze geregeld. Het ligt met het oog op deze uitspraak dan ook voor de hand om ook bij de regulering van kansspelen soortgelijke waarborgen in te bouwen zoals die ook in de Wft zijn opgenomen.

Kansspel of niet?

Ik begrijp dat de AFM binaire opties als kansspel ziet. Binnen één minuut de koers van de eurodollar voorspellen kan moeilijk anders gezien worden. Maar dat raakt meteen een open zenuw, want hoe zit het dan met andere financiële instrumenten?

Als de AFM criteria hanteert als kostenefficiënt, nuttig, veilig en begrijpelijk dan ken ik nog wel een paar instrumenten die minder geschikt zijn voor Piet Particulier

Ik zou zeggen, streng reguleren die hap, goed waarschuwen en flink afromen. Veel meer kun je er niet aan doen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 oktober 2016 17:57
  Denk dat deze Nico Inberg zelf veel geld heeft verloren met speculeren op de beurs. Alles wat hij zegt in het artikel is zo onzinnig...

  De rechter bepaald dat Binaire Opties een financieel product zijn, samen met alle autoriteiten in Europa en Esma, maar de heer Inberg denkt het beter te weten...

  In Nederland zijn we zo slim, we gaan eindelijk gokken reguleren, zodat er controle en bescherming komt voor de consumenten. En wat doen we met Binaire Opties en CFDs die gaan we uit de regulatie halen, zodat de consument bij schimmige bedrijven uitkomt.

  Bewijst maar weer hoe kort door de bocht en slecht geïnformeerd de AFM en de regering zijn.

  Misschien een idee om de heer Inberg bij de AFM te laten werken en dan kan IEX een wat professionelere schrijver inhuren.
 2. [verwijderd] 31 oktober 2016 10:50
  AFM moet de Piet Paulusma reguleren

  Wat een onzin wordt hier geschreven. Als dit gokken is, dan kunnen jullie beter jullie slogan veranderen naar: van gokkers voor gokkers, en dan is de heer Ingberg een gokcolumnist.

  Waarschijnlijk gaat teveel geld "voor" vermogensbeheerders naar binaire opties brokers, en dat irriteert jullie.

  Als binaire opties gokken is, laten we dan Piet Paulusma ook onder de AFM zetten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links