Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Consolidatie AEX onder 452-453

Technische analyse AEX 18 juli 2016

De AEX consolideert de laatste handelsdagen onder de zone 452 – 453. Hierbij werden een drietal doji’s gevormd. Dit zijn twijfeldagen waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers van die handelsdag.

De vraag is nu of deze consolidatie beperkt blijft waarna in de komende dagen de AEX zijn opgaande weg vervolgt richting de jaartop van 458 of dat er een groter aanloopje zal starten. De top van de huidige herstelbeweging werd tot op heden afgelopen donderdag op de borden gezet bij 451,10.

Hiermee vond een test van de zone 452 – 453 plaats. Deze zone is de laatste maanden steeds de bovenkant gebleken van elke herstelbeweging. Als we kijken naar de situatie sinds mei dit jaar dan zien we soort van manisch-depressieve beurs.

Brexitcorrectie

Zeer steile en snelle correcties die steeds worden opgevolgd door vergelijkbare herstelbewegingen. Hiermee is een soort zijwaartse maar zeer brede consolidatie ontstaan in de laatste twee maanden. Het doel van deze bewegingen is naar mijn mening de vorming van de eerste belangrijke hogere middellangetermijnbodem.

Dit is nodig om de steilheid van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend te bepalen nadat in februari de zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 op de borden werd gezet. Ik ga er vanuit dat deze hogere middellangetermijnbodem al is geplaatst bij de 409.

Een belangrijk signaal daarbij was de ontstane positieve divergentie tijdens de twee verschillende juni-correcties. Deze bodem werd gevormd tijdens de eendaagse vijfde correctie van dit jaar, de zogenoemde Brexitcorrectie. Door de diepte van deze correcties is de steilheid van de stijgende middellangetermijntrend wel afgenomen waardoor het langer zou duren voordat mijn volgende opwaartse doel van 475 op de borden zou komen.

Bodemvorming

Toch blijft dit voor de komende tijd mijn doel voor de AEX. Ik acht de kans groot dat de AEX hier in de loop van de tweede helft van dit jaar nog boven zal breken en op weg kan naar de zone 495 – 510. Zover is het nu echter nog niet.

Na de betreffende Brexitcorrectie vond een herstelbeweging plaatst tot aan de 440,40 waar een meervoudig toppatroon werd gevormd. Ruim anderhalve week geleden vond opnieuw een terugval plaats, die beperkt bleef tot ongeveer 21 punten.

Hij vormde een bodem bij 419,50. Dit was het startpunt van de huidige herstelbeweging. In slechts enkele dagen werden alle weerstanden gebroken. Zowel de dalende kortetermijntoppenlijn, de gemiddelde lijnen en het laatste deel van de eerdere neerwaartse gap.

Meer opwaartse druk

Ik verwacht dat de consolidatie van de afgelopen handelsdagen beperkt zal blijven en de opwaartse druk in de komende dagen op de 452 – 453 tot aan de 458 verder kan toenemen. Toch is een doorbraak van deze weerstanden nodig om de volgende fase in de stijgende trend te starten.

In dat scenario staat direct de weg open voor een beweging naar de novembertop van 475. Ook maken deze brede zone van 453 – 458 deel uit van een groot sinds augustus vorig jaar aanwezig omgekeerd hoofd-schouderpatroon. In de genoemde zone zou dan de neklijn moeten liggen.

Zolang deze zone niet opwaarts wordt gebroken, moeten we alert blijven op de vorming van toppatronen en een (beperkte) terugval. Ik verwacht dat de neerwaartse ruimte in dat scenario ook beperkt zal blijven. Deze beweging zou dan gezien moeten worden als opbouw van kracht voor de uiteindelijke opwaartse vervolgbeweging.

Nieuwe opgaande beweging

Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij de 443 en 440,40. Daaronder liggen verder nog het 200-daags gemiddelde bij 437,70 en het 50-daags bij 436,60. Vanuit deze gemiddelden zijn er twee signalen die wijzen op een verder opwaarts vervolg.

Het eerste signaal is de opwaarts ingeslagen weg van het 200-daags gemiddelde en het tweede signaal is de verwachte aanstaande positieve crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Na de positieve divergentie in de RSI en de MACD zien we trouwens in deze indicatoren ook een nieuwe opgaande beweging waarbij het opwaarts potentieel vanuit deze indicatoren nog steeds fors is.

Ik acht de kans dan ook groot dat binnenkort de opwaartse vervolgbeweging boven de zone 453 – 458 zal starten in de AEX zelf.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. De sjaak 18 juli 2016 08:49
    De senp500 is bezig met een toppatroon (daggrafiek), ervaring leert dat dit wel even kan duren (meestal ronde top na dit soort bewegingen). Dit zou concreet betekenen dat deze index de komende weken hoofdzakelijk zijwaarts/licht hoger zou moeten bewegen met mogelijk een uitschieter naar de 2190/2200. Hierna zou dan de dalende golf in de daggrafiek ingezet moeten worden. Als de huidige correlatie tussen aex en senp blijft bestaan zullen we niet hoger komen dan de top van April met de aex. Lijkt me een prima scenario om premie te geven aan de bovenkant.
252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links