Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het C-woord

Mijn collega’s Felix Lanters (Koopjes jagen) en Jorik van den Bos (Dividendkemphaan) noemden het al tussen neus en lippen door. Inflatieangst wordt overal neergezet als dé oorzaak van de recente correctie.

Ik word inderdaad ook van dag tot dag geconfronteerd met allerlei uitingen over inflatiezorgen vanuit vrijwel alle belangrijke centrale banken in de wereld. Overigens laten velen het niet alleen bij verbale uitingen.

Ik zie ook al langdurig dat de rente verhoogd wordt, meestal in een rustig maar wel gestaag tempo. Het gaat mij wat te ver om centrale banken van misinterpretatie van inflatierisico's te betichten.

Er zijn alleen wel een aantal opvallende zaken en uit het oogpunt van een monetarist is er wel degelijk reden tot grote zorgen. Ik zie om te beginnen dat overal in de wereld de economie groeit.

Die andere inflatie
Dit is vrijwel overal trendmatig, maar ook in een in toenemend aantal landen meer dan trendmatig, zoals in India en China, maar ook in Canada en de VS. Deze combinatie van sterke groei en ruime geldhoeveelheid, gecombineerd met stijgende grondstofprijzen, is volgens de monetaire schoolboekjes sterk risicoverhogend voor inflatie.

Ik zie dit nog niet, want dan had de belangstelling voor obligaties gekoppeld aan inflatie en inflatieverwachtingen moeten toenemen. Dit is niet het geval. Ik had ook moeten zien dat de indices waarin de verwachte inflatie gemeten wordt stijgen, maar ook dit is niet het geval.

Wat kan dan wel de reden zijn, als het niet inflatieangst is? Ik denk dat Europese Centrale Bank (ECB) president Jean-Claude Trichet vorige week een tipje van de sluier oplichtte en sindsdien hoorde ik het ook van enkele andere centrale bankdirecteuren. De reden is niet de consumenteninflatie, maar zorg over een te sterke asset-inflatie.

Te veel liquiditeiten
Dankzij een ruim monetair beleid dat per saldo al sinds 1992 gevoerd wordt door de centrale banken is er een veel te grote liquiditeit in de wereld. OK, van tijd tot tijd is wel verkrapt, maar er volgde weer verruiming na iedere periode van dreigende financiële crisis, zoals in 1992, 1998, 2001 en 2003.

Die liquiditeit is de afgelopen jaren verder toegenomen door de grote overschotten van China en exporteurs van grondstoffen. Dit geld is zó belegd dat een te grote overwaardering van beleggingen is ontstaan, met name van risicivolle assets. Centrale banken weten wat het betekent als een te grote risicovolle belegger in de problemen komt.

Het faillissement van Long Term Capital Management veroorzaakte bijvoorbeeld in 1998 grote financiële deining. De centrale banken weten dat de waarde van de meer risicivolle beleggingen via allerelei soorten fondsen en constructies nu zo groot is, dat crises à la 1998 daarbij slechts kinderspel zijn.

Ome Alan had gelijk
Daarom zijn naar mijn mening, onder het mom van inflatierisico, de centrale banken bezig om dankzij hogere rentetarieven de te grote liquiditeiten te beperken. Ze doen dit heel voorzichtig, maar wel gestaag om te grote schokken te voorkomen. Ze onderkennen duidelijk de negatieve risico's voor de groei in een aantal landen.

Dat verklaart mede het voorzichtige beleid: geen halve of hele procenten, maar slechts kwartjes. Dit kan nog wel even aanhouden. U gaat u mogelijk ook verbazen over een zogenaamden inversed rentecurve, waarbij de rente voor tweejaarsleningen duidelijk hoger is dan voor tienjaarsleningen.

De eerste tekenen zijn er al in de VS en andere landen volgen mogelijk. Ene Alan Greenspan noemde dit een conundrum...


Joop Bresser (1946-2009) was jarenlang verantwoordelijk voor alle vastrentende fondsen van Delta Lloyd, na zijn pensionering heeft hij nog een adviesfunctie bekleed bij AFS Capital. Bressers columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Joop Bresser (1946-2009) was jarenlang verantwoordelijk voor alle vastrentende fondsen van Delta Lloyd. Hierna heeft hij een adviesfunctie bij AFS Capital bekleed. Bressers columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Joop Bresser

Joop Bresser (1946-2009) was de nestor van het vaderlandse obligatiebeleggen. In 1969 stapte hij in het effectenvak. In een van de meest moeilijke beursperiodes, van 1972 tot 1979, was hij adviseur vermogende particulieren en zakelijke relaties en later was hij adviseur van institutionele beleggers van de Amro Bank. Vanaf ...

Meer over Joop Bresser

Recente artikelen van Joop Bresser

  1. feb '07 Japans drieletterprobleem 8
  2. dec '06 Nee, nou wordt-ie mooi 21
  3. jun '06 Het C-woord 12

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. ycdtosay 27 juni 2006 19:05
    Goede column. Zie ook het verhaal van Stephen Roach vandaag: In the end, global rebalancing can’t occur without a shift in the global liquidity cycle -- a withdrawal of the high-octane fuel that has given rise to a multitude of asset bubbles since the late 1990s. If central banks have the wisdom and the courage to stay this course, asset-driven saving imbalances will finally be addressed. Investors have long presumed this day of reckoning would be postponed indefinitely. They had become hooked on the now infamous “Greenspan put” -- the seemingly perpetual willingness of the world’s dominant central bank to bail out disorderly markets. Yet this approach was ultimately destined to fail -- it was a breeding ground for the systemic risks of ever-mounting global imbalances and a moral hazard that could only end in tears. In my view, that’s what this debate is actually all about -- whether the world’s major central banks are finally about to close the book on the Greenspan era. The tension between global rebalancing and the liquidity cycle could well be key to rendering this verdict for world financial markets.

    Grt, Willem
    (compleet verhaal op www.morganstanley.com/GEFdata/digests...
  2. [verwijderd] 27 juni 2006 20:44
    Roach:April was a critical turning point on the global rebalancing watch. After years of denial, the stewards of globalization -- namely, the G-7 finance ministers and the IMF -- finally sounded the alarm over the threat of mounting imbalances.

    kck:merkwaardig(of juist niet)dat overal(zeker in de kk)gesproken werd over deze "imbalances" en de G7 er toen pas mee kwamen.

    Roach: Financial markets may not have seen the end of this adjustment.

    kck:wie ben ik om tegen Roach in te gaan,ben het zelfs met hem eens.Maar denk wel dat de stockmarket zo zijn eigen gang gaat dat zelfs Roach(zoals gebleken is) hem niet kan voorspellen.

    kck
  3. forum rang 4 bearishbull 27 juni 2006 21:02
    Yep aanbevolen. Heeft me aan het denken gezet. Is een mogelijkheid.

    Greenspan heeft al vaker zijn zorgen geuit over het gevaar van grote hedgefunds. Als hij dat zo goed zag, waarom nam hij niet eerder actie? waarom moest geld zo goedkoop worden?

    Nu mag uncle Ben het opknappen door al het gehefboomde geld uit de financiële markten te squeezen. Met alle gevolgen van dien.

  4. [verwijderd] 27 juni 2006 21:03
    Als laatste:

    Roach:The good news is that none of this speaks of a terribly disruptive endgame for global rebalancing. Had global policy makers ignored the problem, a dollar crisis at some point in the not-so-distant future was a distinct possibility, in my view. But now the combination of architectural reform, currency adjustments, and monetary tightening points toward a more orderly, and hopefully benign strain of global rebalancing. However, it is important to stress that such orderly adjustments in the real economy are no guarantee for orderly adjustments in liquidity-driven markets -- especially those risky assets that have gone to excess. The risk aversion trade is a clear reminder of that possibility.

    Hope for happiness(soft machine 1968),kck

    ps Roach's kritiek op Greenspan mag terecht zijn,Greenspan heeft de wereld ec. een grote crisis bespaard door zijn optreden na 9/11!!
  5. ycdtosay 27 juni 2006 21:23
    Sorry voor het haakje!
    Ik mag Roach altijd graag lezen, al is zijn timing niet perfect, maar dat geldt voor velen. Met een redelijk sterke wereldeconomie heeft men kennelijk besloten om tot actie over te gaan, nu of nooit misschien. Er staan ook reputaties op het spel, van Bernanke en van die nieuwe minister van Financien. De aandelenmarkten hebben kennelijk even een lagere prioriteit en krijgen ws. meer klappen; nog een C-woord: Collateral damage ;-(.

    Willem
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links